STUDIU Fructele și legumele pe care să le mănânci pentru un somn mai bun. Ce spun cercetătorii

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.05.2024 - 11:21
STUDIU Fructele și legumele pe care să le mănânci pentru un somn mai bun. Ce spun cercetătorii - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Fructele și legumele sunt esențiale pentru un corp sănătos. Un studiu recent a arătat că un consum redus de fructe și legume influențează negativ somnul. Ce fructe și legume trebuie mâncate pentru a îmbunătăți calitatea somnului?

SHARE

Un nou studiu din Finlanda a analizat modul în care fructele și legumele influențează durata somnului, conform unui articol al publicației New York Post.

Cercetarea a luat în considerare datele din Studiul național FinHealth 2017, la care au participat 5.043 de adulți cu vârsta de peste 18 ani.

Citește și: STUDIU Mitul celor 10.000 de pași zilnici. Ce antrenament să faci la sală în loc să îți numeri pașii

Acești participanți au oferit informații despre dietele lor, dar au comunicat și obiceiurile lor de somn, acesta din urmă fiind împărțit în trei categorii: scurt, normal și lung.

Cum influențează consumul de fructe și legume durata și calitatea somnului?

Studiul a comparat dietele celor cu o durată de somn normală, de aproximativ opt ore, cu dietele celor care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte sau mai mult de nouă ore.

S-a constat faptul că cei cu un somn scurt au consumat cu 37 de grame mai puțin de fructe și legume pe zi, în timp ce cei cu un somn lung au consumat cu 73 de grame mai puțin pe zi.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte

Astfel, atât somnul cu o durată scurtă, cât și cel cu o durată lungă au fost asociate cu un consum mai redus de fructe și legume.

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că este nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza acestor asocieri. 

Citește și: STUDIU De ce avem coșmaruri în timpul nopții? Visele urâte pot prevesti apariția unei boli grave

„Dormitul mai puțin de șapte ore pe noapte sau mai mult de nouă ore pe noapte a fost asociat cu un consum redus de fructe și legume”, a precizat co-autorul studiului, medicul Timo Partonen.

Ce fructe pot îmbunătăți calitatea somnului?

Pe baza constatărilor studiului, oamenii ar trebui să mănânce zilnic mai multe fructe și legume pentru a avea un somn mai bun, a recomandat Partonen, spunând că somnul, dieta și activitatea fizică formează un întreg care influențează mult sănătatea.

Printre fructele și legumele care îmbunătățesc calitatea somnului se numără: cireșele amare, bananele, spanacul, varza și roșiile.

Citește și: STUDIU Tatuajele pot crește riscul apariției cancerului. Cum poate apărea limfomul la cei tatuați

„Fructele și legumele conțin o varietate de nutrienți care pot susține un somn sănătos.

Unele fructe, cum ar fi cireșele amare și bananele, conțin melatonină, un hormon care reglează ciclul somn-veghe”, a declarat dieteticianul Erin Palinski-Wade, pentru Fox News.

Consumul acestor fructe poate crește nivelul de melatonină din organism, ceea ce va favoriza un debut timpuriu și o calitate mai bună a somnului, potrivit dieteticianului.

Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer

Adoptarea unei diete bogate în fructe și legume poate contribui, de asemenea, la creșterea aportului de antioxidanți, a spus ea, ceea ce poate reduce stresul oxidativ și inflamația din organism. 

Verdețurile precum spanacul și varza sunt surse bune de magneziu, un nutrient care poate ajuta, de asemenea, la susținerea somnului, a spus dieteticianul.

Citește și: Câte femei au experimentat simptome de cancer ovarian, fără să le recunoască. Care sunt simptomele?

„S-a constatat că dietele lipsite de magneziu cresc riscul de insomnie”, a adăugat ea.

Fructele și legumele, precum spanacul și roșiile, conțin, de asemenea, un aminoacid numit triptofan, care este un „precursor al serotoninei”, un neurotransmițător implicat în producerea melatoninei și care ajută la reglarea somnului, potrivit lui Palinski-Wade.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te