Oamenii de știință au declarat că trebuie să se facă cercetări amănunțite cu privire la impactul pe termen lung al tatuajelor asupra sănătății, după ce noi studii au arătat că acestea pot crește riscul de apariție a limfomului, conform unui articol Newsweek.
Citește și: Criză de doctori oncologi. Medicii de familie, puși să prescrie tratament pentru cancer. Ce pot da?
Într-un studiu recent, realizat la Universitatea Lund din Suedia, cercetătorii au analizat un grup de 11.905 participanți pentru a vedea dacă tatuajele ar putea avea un impact asupra riscului de a dezvolta limfom, un tip de cancer al sângelui care începe în celulele albe din sânge.
Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer
„Am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin intermediul registrelor populației”, a declarat Christel Nielsen, care a condus studiul.
„Aceste persoane au fost apoi comparate cu un grup de control de același sex și vârstă, dar fără limfom.
Participanții la studiu au răspuns la un chestionar despre factorii legați de stilul de viață pentru a determina dacă erau sau nu tatuați.
Citește și: Câte femei au experimentat simptome de cancer ovarian, fără să le recunoască. Care sunt simptomele?
După ce am luat în considerare alți factori relevanți, cum ar fi fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare în rândul celor care erau tatuați”.
Mecanismele exacte din spatele acestei asocieri sunt încă un mister, dar Nielsen a spus că este probabil ceva legat de modul în care corpul nostru reacționează la cerneala tatuajului.
Citește și: De ce micii și ceafa la grătar pot crește riscul de cancer? La ce substanțe nocive ne expunem?
„Știm deja că atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo și sistemul imunitar se activează”, a spus Nielsen.
„O mare parte din cerneală este transportată departe de piele către ganglionii limfatici, unde se depune”.
Mărimea tatuajului nu contează în creșterea riscului apariției de limfom
Echipa se aștepta ca cei cu tatuaje mai mari să aibă un risc mai ridicat de limfom decât cei cu tatuaje mai mici, deoarece există mai multă cerneală în corpul lor.
Cu toate acestea, studiul a arătat faptul că dimensiunea tatuajului nu contează.
Citește și: Ce produse pe care le folosești în casă, la curățenie, te pot îmbolnăvi de cancer
„Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de mărime, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancerul”, a declarat Nielsen.
Aceste constatări sunt pur asociative și trebuie verificate prin alte studii care să dovedească faptul că cerneala de tatuaj cauzează de fapt riscul crescut de limfom.
Citește și: Cum ajung românii nefumători să aibă cancer pulmonar? Zonele și clădirile cele mai expuse
Echipa speră, de asemenea, să vadă dacă tatuajele pot crește riscul altor tipuri de cancer și boli inflamatorii.