Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.05.2024 - 09:31
Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte - Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko
Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte - Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko

Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte. Este important să-ţi faci investigaţiile medicale.

SHARE

Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte. Este important să-ţi faci investigaţiile medicale, iar asta te poate salva.

Chirurgul Cătălin Badiu de la Spitalul Universitar din Capitală afirmă că diferenţa este una majoră.

Ce trebuie să faci pentru a evita un AVC. Diferenţa poate fi între viaţă şi moarte

O persoană care face investigaţii medicale şi descoperă din timp o afecţiune cardiovasculară este avantajată dramatic faţă de altă persoană, care ajunge la medic, într-un moment în care boala cardiovasculară este extrem de avansată.

Diferenţa este cea dintre viaţă şi moarte sau dintre o viaţă normală şi una plină de suferinţe.

”Eu consider că dacă pacienţii înţeleg exact care este boala de care suferă şi care sunt motivele pentru care se ajunge la boala respectivă sau ce pot face pentru ca să evite acest lucru", spune Badiu.

Citeşte şi: Primul spital construit din donațiile românilor a început să funcționeze. Primii copii, transferați

Medicul afirmă că, "dacă pacienţii înţeleg într-adevăr gravitatea bolii, atunci devin mai complianţi, adică înţeleg că trebuie să urmărească, că operaţia de exemplu e doar o etapă din viaţa lor de pacient şi că extrem de importantă, după această operaţie, este toată perioada post-operatorie şi tratamentul care trebuie ajustat".

"Sunt pacienţi care preferă să nu mai meargă la medic sau merg în primele săptămâni sau luni după operaţie, fac control şi apoi spun că se simt bine, îşi reintră în rutina de zi cu zi şi de multe ori uită de boala pentru care au fost operaţi", spune Cătălin Badiu.

Aceasta pentru pacienţii, de multe ori, "îşi iau tratament, mai departe, doar că acesta nu a fost ajustat şi ajung să facă din nou hipertensiune arterială”.

Citeşte şi: Cât este investiţia pentru noul spital de stomatologie din Bucureşti

Chirurgul constată însă că sunt pacienţi care, după un episod de boală cardiacă severă, nu se mai prezintă o perioadă îndelungată la medic, iar când ajung situaţia în care se află este una foarte gravă.

”Dacă boala nu este tratată cum trebuie, evident că loveşte din nou şi a doua oară poate fi lovitura şi mai dură. Un om care este afectat de un infarct miocardic poate să fie sever afectat şi viaţa lui de la acel eveniment înainte să fie afectată. (...)

Cel mai bine să faci prevenţie, să faci investigaţii, încât, dacă ai semne de astfel de boală, să o poţi trata din timp.

Diferenţa dintre cineva care nu face investigaţii şi nu ajunge să fie tratat şi cineva care face în mod regulat investigaţii şi descoperă o anumită boală şi o tratează din timp poate să fie majoră, adică diferenţa dintre viaţă şi moarte, sau diferenţa dintre o viaţă normală, deşi suferă de o boală, şi o viaţă cu o suferinţă fantastică, cu sechele foarte mari în urma unui eveniment cardio-vascular”, a adăugat medicul, conform News.ro.

Semnele

Semnele unei afecţiuni cardiovasculare pot fi foarte înşelătoare şi deghizate în simptomele la cu totul alte afecţiuni. Dacă îţi amorţeşte mâna stângă, pot fi probleme articulare, dar poate fi un AVC. Acesta poate fi unul trazitoriu - adică un accident ischemic tranzitoriu (AIT) - sau unul care se agravează şi duce la consecinţe grave.

În ambele cazuri, trebuie mers urgent la medic, pentru că fie şi un AIT este semnalul că urmează un AVC. Trebuie să începi prin a-ţi face analizele. Dacă descoperi că ai hipertensiune arterială şi colecterol mare, eşti în periccol şi trebuie să acţionezi rapid.

La amorţirea mâinii, dureri de cap, ameţeli şi stare de confuzie, trebuie să ajungi în cel mai scurt timp la un serviciu de urgenţă al unui spital cu secţie de neurologie. Cel mai bun astfel de spital este Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te