Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer

DE Catinca Doboș | Actualizat: 15.05.2024 - 12:54
Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Consumul unei cantități suficiente de grăsimi sănătoase este excelent pentru sănătatea creierului și a inimii, dar noile cercetări au oferit probabil și mai multe dovezi pentru adăugarea acestora, în special a alimentelor bogate în Omega 3, în dietă.

SHARE

Oamenii de știință au descoperit că o dietă alcătuită în mod excesiv din alimente bogate în Omega 6 poate avea consecințe negative asupra sănătății, dacă nu sunt consumate și alimente bogate în Omega 3, conform unui studiu citat în CNN.

Citește și: Câinii și pisicile de companie pot reduce riscul apariției demenței. Care este motivul?

„Am descoperit că un raport mai mare între Omega 6 și Omega 3 este asociat cu un risc mai mare de a muri”, a declarat Yuchen Zhang, autorul principal al studiului din aprilie, publicat în revista eLife.

Zhang este doctorand în cadrul departamentului de epidemiologie și biostatistică de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității din Georgia.

Ce alimente conțin Omega 3 și Omega 6?

Acizii grași Omega 3 se găsesc în mod natural în alimente, în special în peștele gras, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, precum și în semințele de in, în nuci, în semințele de chia și în suplimentele alimentare, cum ar fi uleiul de pește.

Citește și: 4 alimente din supermarket cresc riscul de a muri de tânăr. Un tip de carne, cel mai nociv pentru om

Omega 3 contribuie la sănătatea inimii, a vaselor de sânge, a plămânilor, a sistemului imunitar și a sistemului endocrin. Organismul trebuie să obțină toți cei trei acizi grași Omega 3 principali prin dietă, pentru un corp sănătos.

Alimentele bogate în acizi grași Omega 6, pe de altă parte, sunt porumbul, soia și uleiurile de floarea soarelui, de rapiță și de palmier. Omega-6 se găsește și în nuci, în cereale sau ouă.

Importanța echilibrului între alimentele bogate în Omega 6 și cele care conțin Omega 3, pentru dietă

„Există unele dovezi care sugerează că raportul ridicat dintre grăsimile Omega 6 și Omega 3, tipic pentru dietele occidentale de 20:1 sau chiar mai mare, comparativ cu un raport estimat de 1:1 în cea mai mare parte a evoluției umane, contribuie la multe boli cronice, inclusiv la boli cardiovasculare, cancer și tulburări autoimune”, a spus Zhang.

Citește și: Cum este afectată inima atunci când te enervezi? Organismul îți este pus în pericol

Zhang și ceilalți cercetători au analizat asocierile dintre raportul Omega 3/Omega 6 din plasma sanguină și decesul din orice cauză și, în special, din cauza cancerului sau a bolilor cardiovasculare, principalele motive de deces la nivel mondial.

Aceștia au folosit date de la 85.425 de persoane care au participat la studiul UK Biobank, care a urmărit, timp de cel puțin un deceniu, evoluția stării de sănătate a peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Mare Britanie.

Citește și: De ce nu este bună aspirina pentru mahmureală? Efectul mai puțin cunoscut al medicamentului

Participanții, ale căror mostre de plasmă au fost colectate între 2007 și 2010, au răspuns la chestionare despre dieta lor, inclusiv dacă au luat suplimente de ulei de pește.

Dietele dezechilibrate duc la probleme de sănătate grave

După aproape 13 ani de urmărire, autorii au constatat că participanții cu cele mai mari proporții de Omega 6 față de Omega 3 aveau cu 26% mai multe șanse de a muri prematur din orice cauză, cu 14% mai multe șanse de a muri de cancer și cu 31% mai multe șanse de a muri de boli de inimă decât cei cu cele mai mici proporții. 

Citește și: Cât de periculoase sunt plitele pe gaz? 19.000 de decese premature pot fi atribuite folosirii lor

Luate individual, atât nivelurile ridicate de Omega 6, cât și cele de Omega 3 au fost legate de un risc mai mic de deces prematur.

Dar efectele protectoare ale Omega 3 au fost mai mari, explicând probabil „de ce a avea un raport ridicat de Omega 6 față de Omega 3 este un lucru rău”, au spus autorii.

În pofida rezultatelor, studiul „este o corelație, nu o cauzalitate", a declarat Dr. Lauren R. Sastre.

Cum poți menține un echilibru în dietă?

„Acizii grași Omega 6 nu sunt în mod inerent răi, dar pot contrabalansa factorii antiinflamatori asociați cu Omega 3”, a spus dieteticianul Kristin Kirkpatrick, așa că „o abordare mai echilibrată ... poate fi favorabilă”.

Citește și: O boală gravă se extinde în toată Europa. Este mortală pentru copii mici și bătrâni

Concentrarea asupra acestui echilibru și creșterea aportului de alimente bogate în Omega 3 poate fi mai importantă decât simpla limitare a celor bogate în Omega 6, a spus Kirkpatrick.

„De asemenea, m-aș uita la calitatea alimentelor cu Omega 6 din dietă”, a adăugat ea, „vizând alimente integrale... mai degrabă decât produse procesate care pot conține cantități mari prin adăugarea de uleiuri din semințe”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te