Streinu-Cercel, viitor senator PSD: gripa aviară ucide 2 milioane de români, COVID nu ajunge la noi

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.10.2020 - 18:37
STreinu cercel /caleaeuropeana.ro

Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, se va regăsi pe listele PSD la Senat pe un loc eligibil.

SHARE

Mediafax susține că Streinu-Cercel va fi al doilea pe listele PSD în Capitală.

Medicul a avut, de-a lungul timpului o serie de declarații controversate și de predicții care nu s-au realizat.

Cercel: Gripa aviară va ucide două milioane de români

„Patru milioane de romani se vor îmbolnăvi de gripă, iar doua milioane vor muri, o dată cu izbucnirea pandemiei de gripă aviară. “Într-un prim val al pandemiei, adică în primele 4 – 5 luni, se pot îmbolnăvi până la 4 milioane de români, iar 2 milioane dintre aceștia vor muri. Oamenii trebuie să știe ca ne așteptăm la un virus foarte agresiv”, a declarat, pe 22 iunie 2006, în cadrul unui seminar, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, potrivit Libertatea.

În final au murit câteva sute de oameni la nivel global

20.000 de morți de gripa porcină

În noiembrie 2009, Streinu Cercel era secretar de stat în Ministerul Sănătății.  El era la acel moment manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Scenariul cu 20 de mii de morţi din cauza gripei porcine este unul oficial, dar e un număr minim, declara, în acel an, Adrian Streinu Cercel. "Nu înţeleg de ce facem atâta caz. Mă interesează cum să fac să previn decesele. Asta e principala sarcină. Că se îmbolnăvesc, e normal, e sezon rece, dar dacă se ajunge la deces, numărul lor să fie cât mai mic", afirma el. "Scenariul ăsta cu 20 de mii de morţi ? Este una din variantele oficiale, dar e minim, ăsta e mizilic", a declarat Adrian Streinu Cercel, citat de RFI.

În replică, preşedintele de la acea vreme Traian Băsescu a spus că afirmaţiile lui Adrian Streinu Cercel prăvăleau apocalipsa peste România.

Streinu Crecel a demisionat, dar, după o lună, a renunțat la demisie. La finalul pandemiei de pestă porcină în România s-au înregistrat 122 de decedați.

A ignorat pericolul COVID
Streinu Cercel ne-a asigurat că epidemia de coronavirus nu poate ajunge în Romînia deoarece nu va ieși din China.

„Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară. China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți", a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pe 7 ianuarie 2020 citat de Digi24. 
 

Nu a văzut infecțiile nosocomiale
Tragedia din Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015. În acea seară, și-au pierdut viața 27 de oameni, bilanțul tragediei ridicându-se în final la 64 de decese.

La aproape 40 de zile de la incendiul din clubul bucureștean, perioadă în care numărul persoanelor decedate a continuat să crească, publicam în „România liberă“, în exclusivitate, punctul de vedere al conducerii Spitalului Militar din Belgia - Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – care confirma faptul că toți cei 8 pacienți pe care i-a preluat din București erau infectați cu bacterii intraspitalicești.

Streinu Cercel: Erau colonizați perfect normal

La câteva ore distanță de la publicarea articolului, în aceeași zi, pe 8 decembrie, managerul Institutului de Boli Infecțioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat că de fapt medicii belgieni au susținut că pacienții din Colectiv erau colonizați cu anumite bacterii și nu erau infectați cu bacterii, fapt care ar fi „perfect normal".

Medicul a continuat să nege faptul că tinerii au fost infectați, acuzând o greșeală de traducere: „Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar…

Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii”, a explicat Streinu-Cercel informaţiile din răspunsul pe care ni l-au oferit medicii de la spitalul din Bruxelles.

Ulterior și alte surse media au vorbit de faptul că tinerii din Colectiv au ajuns la spitalele din străinătate cu infecții nosocomiale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te