De ce să nu sară copiii peste micul-dejun? Legătura dintre mâncatul dimineața și starea de spirit

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.08.2024 - 17:34
De ce să nu sară copiii peste micul-dejun? Legătura dintre mâncatul dimineața și starea de spirit - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
De ce să nu sară copiii peste micul-dejun? Legătura dintre mâncatul dimineața și starea de spirit - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Micul-dejun este considerat de mulți drept cea mai importantă masă a zilei. De ce nu trebuie copiii să sară peste micul-dejun? Care este legătura dintre mâncatul dimineața și starea de spirit?

SHARE

Conform unui studiu realizat pe aproape 150.000 de copii și adolescenți din întreaga lume, cei care iau micul-dejun sunt mai mulțumiți de viață decât cei care sar peste această masă.

Participanții aveau vârste cuprinse între 10 și 17 ani și proveneau din 42 de țări diferite.

În cadrul unui chestionar, tinerii au fost întrebați: „Cât de des luați de obicei micul-dejun (nu doar un pahar cu lapte sau cu suc de fructe)?”. Aceștia au răspuns atât pentru zilele de școală, cât și pentru weekenduri, conform unui articol al ScienceAlert.

Citește și: Cum să-l obișnuiești din nou pe cel mic cu trezitul pentru școală? Când să-i schimbi rutina de somn

Grupul a fost apoi rugat să evalueze calitatea percepută a vieții pe o scară de la 0 la 10, 10 reprezentând „cea mai înaltă calitate a vieții” și 0 reprezentând „cea mai proastă calitate a vieții”.

Rezultatele anonime au fost reprezentate pe un grafic, unde o axă era frecvența micului-dejun și cealaltă era calitatea percepută a vieții.

În fruntea clasamentului s-au aflat participanții care au declarat că au luat micul-dejun în fiecare zi, indiferent dacă a fost o zi de școală sau de weekend. Acest grup a avut cel mai mare scor de satisfacție a vieții, cu o medie de 6,3 până la 6,6 puncte.

În partea de jos a clasamentului se aflau cei care nu luau niciodată micul-dejun. Aceștia au arătat cele mai mici scoruri medii de satisfacție a vieții, cu o medie de 5,5 până la 5,8 puncte.

Rezultatul a fost clar și după ce echipa internațională de cercetători a controlat factorii posibili de contribuție, precum sexul, vârsta, statutul socioeconomic, consumul de fructe și legume, consumul de dulciuri, frecvența meselor în familie, activitatea fizică și indicele de masă corporală.

Citește și: Parenting românesc făcut „cu palma”. Nr. copiilor abuzați fizic de părinți, cu 20% mai mare în 2024

„Rezultatele au arătat unele inconsecvențe între țări, care ar putea fi influențate de diverse culturi și stiluri de viață și factori socio-economici”, notează autorul principal Lee Smith, epidemiolog de la Universitatea Anglia Ruskin din Regatul Unit.

„Totuși, în ciuda acestui fapt, rezultatele noastre arată că, în toate țările examinate, satisfacția de viață raportată este în general mai mare la cei care iau micul-dejun zilnic decât la cei care nu iau niciodată micul-dejun”.

Constatările se aliniază cu un studiu efectuat în Australia pe mai mult de 70.000 de copii, care a constatat că săritul peste micul-dejun a fost legat de o satisfacție scăzută în viață atât la băieți, cât și la fete cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.

Cercetările au arătat că un mic-dejun nutritiv este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv îmbunătățirea memoriei, a funcției cognitive și a activității fizice.

Citește și: De ce nu va funcționa „camera de detenție” în școli? Psiholog: Copiii vor vedea totul ca pe un chiul

Un alt studiu a constatat că, pe măsură ce crește frecvența consumului de mic-dejun de către un copil, scad și simptomele precum oboseala, problemele de somn, greața, lipsa apetitului, durerile de cap și febra.

Iar aceste avantaje s-ar putea să nu se aplice doar tinerilor.

În 2022, o meta-analiză a constatat că săritul peste micul-dejun a fost legat de un risc crescut de depresie, stres și suferință psihologică în toate grupele de vârstă, dar în special pentru cei sub 18 ani.

„Cercetările au arătat în mod constant relația dintre omiterea micului-dejun și stările de spirit negative la adolescenți”, scriu autorul principal José Francisco López-Gil și colegii săi.

„În ciuda acestui fapt, asocierea frecvenței micului-dejun cu satisfacția de viață percepută de adolescenți a fost relativ puțin explorată”.

Rezultatul este că nimeni nu știe cu adevărat de ce micul-dejun este atât de strâns legat de starea de spirit a adolescenților.

„Consumul unui mic-dejun adecvat furnizează energia și substanțele nutritive necesare pentru funcționarea cognitivă optimă și îmbunătățește concentrarea, memoria și capacitatea de învățare”, explică Smith.

„Un alt motiv ar putea fi amestecul de vitamine și minerale pe care le obținem din micul-dejun zilnic, iar lipsa acestora în mod regulat poate duce la o satisfacție mai scăzută a vieții în timp. O rutină regulată care include micul-dejun poate aduce, de asemenea, o structură și un ton pozitiv pentru restul zilei.”

Studiul a fost publicat în BMC Nutrition Journal.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te