Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.08.2024 - 17:08
Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei - Foto: Colaj Newsweek / profimediaimages.ro
Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei - Foto: Colaj Newsweek / profimediaimages.ro

Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. O nouă analiză folosind raze X a confirmat vechimea pânzei. Cercetătorii italieni au dat verdictul.

SHARE

Oamenii de știință studiază de mult Giulgiul din Torino în speranța de a rezolva misterul vechi de secole. Acum, cercetătorii italieni confirmă că pânza din in a fost fabricată pe vremea lui Iisus.

Când a fost expus pentru prima dată, în anii 1350, Giulgiul din Torino a fost prezentat ca fiind giulgiul real folosit pentru a înfășura trupul lui Hristos după răstignire.

Cunoscut și sub numele de Sfântul Giulgiu, acesta poartă imaginea unui bărbat, despre care mulți cred că este trupul lui Iisus imprimat miraculos pe țesătură.

Citește și: Milioane de oameni se roagă la chipul lui Iisus din Rio, sculptat de un român. Moare culegând flori

Dar cercetările din anii 1980 au părut să demonteze ideea că giulgiul ar fi autentic, după ce pânza a fost datată ca fiind din Evul Mediu, la sute de ani după moartea lui Hristos.

Acum, cercetătorii italieni, care au folosit o nouă tehnică ce implică raze X pentru a data materialul, au confirmat că acesta a fost fabricat pe vremea lui Iisus, acum aproximativ 2.000 de ani, conform unui articol al DailyMail.

Cercetătorii spun că acest lucru ar putea confirma faptul că panza imprimată cu modelul slab și pătat de sânge al unui bărbat cu brațele încrucișate a fost lăsat în urmă de trupul mort al lui Iisus.

Biblia afirmă că Iosif din Arimateea a înfășurat trupul lui Iisus într-un giulgiu de in și l-a așezat în mormânt.

Pânza a captivat imaginația istoricilor, a șefilor bisericii, a scepticilor și a catolicilor de când a fost prezentată pentru prima dată publicului în anii 1350. 

Cavalerul francez Geoffroi de Charny a dăruit-o decanului bisericii din Lirey, Franța, proclamând-o Sfântul Giulgiu.

Citește și: Blestemul lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos. Ce controverse a stârnit?

A fost păstrată din 1578 în capela regală a catedralei San Giovanni Battista din Torino, Italia.

Pânza pare să prezinte imagini slabe, maronii, înfățișând un bărbat care avea o înălțime cuprinsă între 1,70 și 1,80 metri. 

Semnele de pe corp corespund, de asemenea, cu rănile de răstignire ale lui Iisus menționate în Biblie, inclusiv semne de spini pe cap, lacerații pe spate și vânătăi pe umeri.

Ce a descoperit noul studiu?

Pentru noul studiu, oamenii de știință de la Institutul de Cristalografie al Consiliului Național de Cercetare din Italia au folosit razele X cu unghi larg (WAXS).

Tehnica măsoară îmbătrânirea naturală a celulozei de in și o convertește în timp de la fabricație.

Echipa a studiat opt mostre mici de țesătură din Giulgiul din Torino, punându-le sub raze X pentru a descoperi detalii minuscule ale structurii inului și ale modelelor de celuloză.

Pentru a data giulgiul, echipa a utilizat parametri specifici de îmbătrânire, inclusiv temperatura și umiditatea, care provoacă o degradare semnificativă a celulozei.

Citește și: Ce este Sfântul Graal și de ce ar aduce nemurirea? Iisus a băut din el la Cina cea de Taină

Pe baza gradului de degradare, echipa a stabilit că Giulgiul din Torino a fost probabil păstrat la temperaturi de aproximativ 22,5 grade Celsius și la o umiditate relativă de aproximativ 55 % timp de aproximativ 13 secole înainte de a ajunge în Europa.

Dacă ar fi fost păstrat în condiții diferite, îmbătrânirea ar fi fost diferită. 

Cercetătorii au comparat apoi celuloza din giulgiu cu alte țesături din in găsite în Israel care datează din secolul I.

„Profilurile de date au fost pe deplin compatibile cu măsurătorile analoge obținute pe o mostră de țesătură din in a cărei datare, conform înregistrărilor istorice, este 55-74 d.Hr., găsită la Masada, Israel [faimoasa fortăreață a lui Irod cu vedere la Marea Moartă]”, se arată în studiul publicat în revista Heritage.

Echipa a comparat, de asemenea, Giulgiul cu eșantioane de țesături din in fabricate între 1260 și 1390 d.Hr., constatând că niciunul nu se potrivea. 

„Pentru ca rezultatul actual să fie compatibil cu cel al testului cu radiocarbon din 1988, Giulgiul de la Torino ar fi trebuit să fie conservat în timpul ipoteticei sale vieți de șapte secole la o temperatură a camerei foarte apropiată de valorile maxime înregistrate pe Pământ”, se arată în studiu.

Citește și: De ce este foarte important Potirul pentru credincioși. Un părinte a trecut cu el printr-un zid

Autorul principal, Dr. Liberato De Caro, a declarat că testul din 1988 ar trebui considerat incorect deoarece „Probele de țesături sunt de obicei supuse la tot felul de contaminări, care nu pot fi eliminate complet din specimenul datat”.

Începând cu anii 1980, au fost publicate mai mult de 170 de lucrări academice despre misterioasa pânză, multe dintre acestea concluzionând că este autentică. 

Testele din anii 1970 au analizat dacă imaginile au fost realizate prin pictură, arsură sau alți agenți, însă niciunul nu a putut confirma aceste lucruri.

Un alt grup de experți de la Institutul de Cristalografie a anunțat în 2017 că a găsit dovezi că pe giulgiu apare sângele unei victime a torturii.

Aceștia au susținut că au identificat substanțe precum creatinina și feritina care se găsesc de obicei la pacienții care suferă traume puternice.

Presupusele descoperiri au contrazis afirmațiile potrivit cărora chipul lui Iisus a fost pictat de falsificatori în epoca medievală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te