Nici dieta, nici exercițiile fizice. Un medic dezvăluie secretul pentru a trăi 100 ani

DE Florentina Enache | Actualizat: 08.11.2024 - 11:59
Nici dieta, nici exercițiile fizice. Un medic dezvăluie secretul pentru a trăi 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Nici dieta, nici exercițiile fizice. Un medic dezvăluie secretul pentru a trăi 100 ani - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Nici dieta, nici exercițiile fizice. Un medic dezvăluie secretul pentru a trăi 100 ani. Care este aspectul din viețile noastre, pe care îl neglijăm?

SHARE

În timp ce accentul se pune pe stilul de viață pentru a trăi o viață lungă, relațiile sociale și legăturile emoționale sunt, de asemenea, importante.

Nu este surprinzător faptul că, potrivit unui sondaj, 87% din oameni ar dori să ia măsuri pentru a trăi mai sănătos și mai mult; 53% ar dori chiar să trăiască până la 100 de ani sau mai mult.

Cu toate acestea, aproape 75% din respondenți nu au trecut un chestionar privind longevitatea: cunoștințele lor despre stilul de viață și îmbătrânire erau slabe sau inexistente, scrie El Espanol.

Nici dieta, nici exercițiile fizice. Un medic dezvăluie secretul pentru a trăi 100 ani

Majoritatea populației este preocupată de longevitate, iar această preocupare față de îmbătrânire a crescut de-a lungul anilor.

Citește și: Un bărbat de 90 de ani s-a apucat de ciclism când s-a pensionat. Sfaturile sale pentru o viață lungă

Unul dintre primii pași către o viață lungă și prosperă este adesea trecut cu vederea, după cum a explicat recent Dr. Monica Mahajan, medic, director medical al Centrului pentru o îmbătrânire mai bună și specialist în geriatrie. 

Auzim multe despre alimentația necorespunzătoare, lipsa de activitate fizică și alți factori bine cunoscuți ai stilului de viață care, în cele din urmă, ne scurtează speranța de viață.

Cu toate acestea, există un factor care este rareori luat în considerare și care s-a demonstrat că crește riscul de îmbolnăvire și de deces prematur: singurătatea, adică izolarea de cei dragi.

Citește și: Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani

După cum explică Dr. Mahajan: „În calitate de geriatru, subliniez importanța de a rămâne în contact cu cei dragi, în special pe măsură ce îmbătrânim. Izolarea ne privează de stimulare mentală, sprijin emoțional și sentimentul de apartenență, factori-cheie în menținerea sănătății cognitive. Interacțiunile sociale regulate mențin creierul activ, reduc stresul și promovează reziliența mentală, toate acestea putând contribui la reducerea riscului de demență”.

Se știe de ani de zile că lipsa de interacțiune socială afectează sănătatea și activitatea creierului. Iar acest lucru, la rândul său, are un impact asupra speranței noastre de viață, după cum sugerează un studiu publicat în prestigioasa revistă Nature.

În plus, o analiză recentă publicată în Nature Mental Health a concluzionat că singurătatea crește riscul de demență cu până la 31%.

Dr. Mahajan reamintește, de asemenea, o altă meta-analiză de revizuire sistemică publicată în revista Perspectives on Psychological Science, care a ajuns la o concluzie similară: singurătatea crește riscul de deces prematur cu 26%, în legătură cu impactul său asupra sănătății mentale și fizice.

Efectele singurătății

„Singurătatea are efecte profunde asupra sănătății cognitive și a longevității generale. Ea poate declanșa stresul cronic și neuroinflamarea, deteriorând creierul în timp și crescând riscul de demență.”

Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani

Alte efecte fizice asociate cu singurătatea includ, de asemenea, hipertensiunea arterială, riscul crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă, calitatea proastă a somnului, durerea cronică și imunitatea redusă accelerată de îmbătrânire.

În plus, merită să ne amintim că dovezile sugerează că singurătatea produce la fel de multe riscuri pentru sănătate ca fumatul a 15 țigări pe zi.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Dincolo de evitarea pe cât posibil a izolării pe termen lung și a singurătății, experții în longevitate ne reamintesc că există o multitudine de factori de luat în considerare, întotdeauna cu echilibrul și coerența cuvenite:

- Activitate fizică, fără a cădea într-un stil de viață sedentar sau în supraantrenament.

- Somn suficient.

- Nu fumați și nu consumați alte substanțe

- Efectuați controale medicale adecvate vârstei dumneavoastră

- Aveți o atitudine pozitivă și mențineți un nivel bun de vitamina D.

Referitor la acest ultim punct, Dr. Mahajan subliniază că bunăstarea relațională și emoțională este un pilon de bază al sănătății fizice, iar dovezile susțin acest lucru: „Studiile sugerează că persoanele cu legături sociale puternice au cu 50% mai multe șanse să trăiască mai mult. Relațiile semnificative reduc stresul, îmbunătățesc funcția imunitară și oferă un sens al scopului, toate acestea contribuind la o viață mai lungă și mai sănătoasă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te