Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani

DE Florentina Enache | Actualizat: 01.08.2024 - 15:21
Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani - Foto: gerontology.fandom.com
Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani - Foto: gerontology.fandom.com

Martin McEvilly, în vârstă de 108 ani, este cel mai bătrân bărbat din Irlanda și a trăit mai mult decât cei 10 frați ai săi. Iată care sunt secretele longevității sale.

SHARE

La 108 ani, Martin McEvilly este cel mai în vârstă bărbat din Irlanda.

Născut în Rosscahill, un sat cu aproximativ 300 de locuitori din vestul țării, el a trăit mai mult decât toți cei 10 frați ai săi, dintre care mulți au trăit până la 90 de ani, a relatat publicația irlandeză GalwayBeo, citată de Business Insider.

Este posibil ca frații să fi avut gene care au favorizat viața lungă, dar și alegerile zilnice au jucat un rol când vine vorba despre longevitate.

Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani

Stilul de viață al lui McEvilly l-a ajutat cel mai probabil să rămână sănătos după 100 de ani. Deși acum este îngrijit de către alte persoane, el a fost suficient de în formă pentru a folosi o bicicletă fitness pentru a face mișcare, până în urmă cu aproximativ trei ani.

Iată care sunt secretele longevității, dezvăluite de cel mai în vârstă irlandez.

Nu faceți nimic în exces

Regula de aur a lui McEvilly pentru longevitate este „totul cu moderație".

El nu a mâncat niciodată după ora 19.00 și a consumat alcool doar în serile de duminică, delectându-se cu cel mult trei pahare de Guinness, o bere irlandeză populară.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

Moderația este o trăsătură comună printre centenarii din întreaga lume. Business Insider a raportat anterior că Kane Tanaka, o femeie japoneză care a trăit până la 119 ani, nu a băut niciodată în exces. Și în Sardinia, unde speranța de viață este ridicată, oamenii beau cu moderație.

A făcut mereu mișcare

În cei 108 ani ai săi, McEvilly nu a deținut niciodată o mașină, alegând să meargă peste tot cu bicicleta. Chiar și după ce a încetat să mai folosească bicicleta ca mijloc de transport la vârsta de 99 de ani, a continuat să se antreneze cu ajutorul unei biciclete fitness, până la 105 ani.

Citește și: Povestea lui Vincent, un bătrân de 110 ani. Ce a consumat zilnic, cât a muncit și la ce a renunțat

McEvilly a avut, de asemenea, o viață activă, îndeplinind sarcini la ferma familiei sale.

Integrarea activității în viața de zi cu zi este benefică pentru longevitate, iar un studiu din 2022 publicat în British Journal of Sports Medicine a arătat că o combinație de exerciții de forță și cardio pare să reducă riscul participanților de a muri din orice cauză cu mai mult de 40%.

Credința

„Credința este extrem de importantă pentru el. Nu cred că în întreaga sa viață a lipsit vreodată o seară în care să nu se roage", a declarat Pat, fiul lui McEvilly.

Credința este, de asemenea, asociată cu longevitatea, mulți centenari atribuindu-și viața lungă lui Dumnezeu, cum ar fi cea mai în vârstă persoană din SUA, Elizabeth Francis.

Citește și: Cine e bunica de 102 ani care încă lucrează? Nu mănâncă procesat, face sport și nu are regrete

Un studiu realizat în 2018 de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, folosind un eșantion de necrologuri din Des Moines, Iowa, a concluzionat că persoanele ale căror necrologuri menționau că aceștia fuseseră credincioși trăiau cu aproape 10 ani mai mult decât celelalte.

Autorii studiului au sugerat că acest lucru nu se datorează religiei în sine, ci contactului social și oportunităților de a-i ajuta pe ceilalți oferite de religie și efectele acestor lucruri asupra vieții.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te