luni 24 noiembrie
EUR 5.0871 USD 4.4086
Abonează-te
Newsweek România

Cum să îți ții plantele în viață toamna pe balcon. Ai nevoie de apa fiartă de la o legumă din bucătărie

Data publicării: 24.11.2025 • 18:30
Femeie care udă plantele din balcon - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care udă plantele din balcon - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care îngrijește plantele - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care îngrijește plantele - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În luna noiembrie, plantele de pe balcon au nevoie de o îngrijire specială. Folosind apa fiartă de la legumele din bucătărie, poți să le menții sănătoase și să le oferi nutrienții necesari pentru sezonul rece, astfel încât acestea să nu-și piardă din vitalitate.

Sfârșitul lunii noiembrie aduce o mulțime de probleme cu care se confruntă majoritatea iubitorilor de plante. Viața la bloc, pe cât este de simplă uneori, poate da și bătăi de cap, mai ales din cauza lipsei spațiului suficient pentru plante.

Când nu ai suficient loc în casă și îți amenajezi propria grădină pe balcon, trebuie să ai în vedere și temperatura. Este important să știi că unele plante necesită o îngrijire specială atunci când temperaturile de afară încep să scadă.

Cum să îți ții plantele în viață toamna pe balcon. Ai nevoie de apa fiartă de la o legumă din bucătărie

Atunci când temperaturile scad și lumina soarelui devine tot mai puțină, plantele de pe balcon au nevoie de mai mult decât apă. Ele trebuie să primească și nutrienții necesari pentru a supraviețui frigului și lipsei de lumină.

Citește și Ce ierburi cresc cel mai bine în casă iarna. Iată cum să-ți transformi casa într-o grădină

Aici intervine un truc simplu pe care îl poți aplica direct din bucătărie: legumele pe care le folosim în mod obișnuit pentru gătit sunt pline de vitamine și nutrienți, benefici atât pentru oameni, cât și pentru animale sau plante.

Femeie care îngrijește plantele - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care îngrijește plantele - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Există o legumă din bucătărie care, dacă este fiartă, poate fi transformată într-un ajutor pentru plante

Este vorba despre cartof. Apa în care ai fiert cartofii conține amidon și minerale care hrănesc plantele și le ajută să treacă mai ușor peste sezonul rece. Pentru a folosi apa de cartofi, las-o să se răcească complet, apoi toarn-o la rădăcina plantelor.

Citește și 6 plante pe care le poți crește tu în apă, acasă. Sănătoase, simple și mai ieftine decât din piață

Atenție! Este important să eviți pe cât de mult posibil frunzele plantelor. 

Morcovul este la fel de bun ca și cartoful 

Apa în care au fiert morcovii conține vitamine precum A și C, minerale și zaharuri naturale care stimulează creșterea plantelor și le întăresc rezistența la frig. Acești nutrienți vin în sprijinul plantelor care se luptă cu lipsa luminii și temperaturile scăzute de pe balcon.

Citește și Obiceiuri care îți pot ucide plantele de interior. Ce să eviți pe timp de caniculă?

Pentru a folosi apa de la morcovi, procedează la fel ca în cazul cartofilor: las-o să se răcească și aplic-o la rădăcina plantelor. Poți folosi și o apă fiertă și apoi răcită de la ambele legume pentru a le oferi plantelor o gamă mai largă de nutrienți.

Ai grijă la frunzele plantelor

Trebuie să fii atent atunci când torni această apă la frunze. Amidonul și resturile din apă pot provoca pete sau mucegai pe frunze dacă intră în contact direct. Totodată, este important ca apa să nu fie fierbite, pentru că ar putea arde rădăcinile plantelor. 

Astfel, chiar și într-un apartament sau pe un balcon mic, poți avea plante sănătoase pe tot parcursul iernii. Prin acest mic truc, poți ajuta florile să treacă mai ușor peste frig și lipsa de lumină.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră