Ce vitamine nu trebuie luate împreună? Ce se întâmplă când amestecăm suplimentele alimentare?

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.11.2024 - 11:12
Ce vitamine nu trebuie luate împreună? Ce se întâmplă când amestecăm suplimentele alimentare? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce vitamine nu trebuie luate împreună? Ce se întâmplă când amestecăm suplimentele alimentare? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce vitamine nu trebuie luate împreună? Ce se întâmplă când amestecăm suplimentele alimentare? Medicii sfătuiesc să avem grijă la felul în care sunt administrate acestea.

SHARE

Foarte mulți români consumă vitamine și suplimente alimentare pentru a compensa lipsa nutrienților din dietă.

Cu toate acestea, experții avertizează că administrarea anumitor combinații ale acestora poate fi periculoasă.

Riscurile potențiale ale combinării unor pastile de vitamine populare variază de la deficiențe la chiar afectarea organelor, scrie Daily Mail.

Citește și: Trucul simplu cu scorțișoară care oprește căderea părului și întărește firul. Bunicile l-au folosit

Cea mai riscantă combinație este cea dintre drojdia de orez roșu și niacină (vitamina B3) - despre care se spune că ajută la scăderea colesterolului.

Todd Sontag, specialist în medicină de familie la Orlando Health Physician Associates din Florida, a avertizat că ambele produse împreună ar putea provoca leziuni hepatice.

În plus, a explicat dl Sontag, presupusele beneficii pentru sănătatea inimii ale suplimentelor nu se bazează pe dovezi solide.

Au fost documentate anterior cazuri în care medicii au găsit pacienți care au suferit leziuni hepatice grave ca urmare a consumului de suplimente cu drojdie de orez roșu.

Citește și: FOTO Alternativa bogată în vitamine de 15 ori mai sănătoasă decât somonul și de 10 ori mai ieftină

Calciul și magneziul

Un risc comun al administrării simultane a diferitelor vitamine sau minerale este că acestea se contracarează reciproc, ceea ce ar putea duce la o potențială deficiență de vitamine sau minerale.

Luarea în același timp a suplimentelor de magneziu și calciu este un exemplu.

Din acest motiv, Dr. Tod Cooperman, președintele ConsumerLab, o companie din New York care testează produse de sănătate și nutriție, recomandă ca suplimentele cu doze mari de magneziu și calciu să fie luate la cel puțin două ore distanță, deoarece nu se vor putea absorbi ambele substanțe în organism.

Citește și: Cât de sănătos e să mănânci ouă în fiecare zi? Ce aport de vitamine aduce consumul lor

Magneziul ajută organismul să transforme alimentele pe care le consumăm în energie, în timp ce aportul de calciu este esențial pentru sănătatea oaselor.

O interacțiune similară are loc și cu potasiul, un mineral esențial pentru sănătatea inimii, și cu calciul, precum și cu zincul și cuprul.

Prea mult zinc poate interfera cu absorbția cuprului - un mineral de care avem nevoie pentru producerea celulelor sanguine și pentru sănătatea oaselor. 

Dacă nu primim suficient cupru, putem suferi de anemie și slăbirea oaselor.

Ce vitamine nu trebuie luate împreună?

De asemenea, o serie de vitamine care sunt absorbite împreună cu grăsimile în timpul digestiei, cunoscute sub denumirea medicală de vitamine liposolubile, nu ar trebui luate împreună.

Acestea includ vitaminele A, D, E și K, iar dacă trebuie să luați suplimente din acestea, asigurați-vă că le luați la distanță de câteva ore în timpul zilei pentru a maximiza absorbția.

Experții spun că cei cărora le place să bea o bere ar trebui, de asemenea, să evite să ia suplimente de fier în același timp.

Fierul este un nutrient esențial în producerea globulelor roșii care transportă oxigenul în organism.

De asemenea, cafeaua și ceaiul inhibă absorbția fierului. Consumând aceste băuturi după mese, organismul este privat de fier, dar și de mulți alți nutrienți care nu sunt absorbiți din cauza consumului de cafea.

De asemenea, este o idee bună să fiți precauți în ceea ce privește combinarea substanțelor care stimulează somnul, cum ar fi melatonina și suplimentele pe bază de plante, cum ar fi valeriana și sunătoarea. 

Deși în sine ar trebui să fie inofensive, o combinație ar putea duce la o somnolență neașteptată care s-ar putea dovedi periculoasă. 

Mai mult, suplimentele de fier pot interfera cu unele antibiotice.

Toți experții în sănătate spun că cea mai importantă este o dietă echilibrată, care să ofere toți nutrienții de care are organismul nevoie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te