Ce se întâmplă dacă bei lapte zilnic? Ce cantitate e sănătoasă pentru organism?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 18.04.2024 - 18:32
Ce se întâmplă dacă bei lapte zilnic și ce beneficii are acesta. Foto: freepik.com / imagine cu rol ilustrativ

Laptele animal este un aliment bogat în nutrienți, vitamine și grăsimi. Deși a fost înlocuit în ultimul timp cu laptele vegetal, consumul zilnic poate avea beneficii pentru sănătate.

SHARE

Laptele este un aliment bogat în proteine, vitamine și grăsimi și este o sursă importantă de calciu. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, consumul regulat de lapte a căpătat reputația de a nu fi atât de sănătos, mulți oameni trecând la variante vegetale.

Cu toate acestea, dieteticienii spun că a bea un pahar cu lapte în fiecare zi este sănătos pentru majoritatea oamenilor, conform unui articol al publicației Parade.

„Laptele este foarte bogat în nutrienți și poate fi consumat zilnic ca parte a unui plan de alimentație sănătoasă”, explică Dr. Rahaf Al Bochi, dietetician nutriționist, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.

Cât lapte ar trebui să consumăm zilnic?

Laptele este plin de calciu, potasiu, magneziu, vitamina D, proteine, grăsimi și mulți alți nutrienți, susține Al Bochi. Cu excepția intoleranțelor la lactoză sau alergiei la lapte, nu există niciun motiv pentru a evita consumul de lapte în fiecare zi.

Citește și: De ce nu este bine să mănânci mai mult de un ou pe săptămână. În ce țară este această recomandare?

De fapt, jurnalul de nutriție MyPlate, publicat de Departamentul de Agricultură al SUA, recomandă consumul zilnic de lapte.

Ținând cont de acest lucru, este întotdeauna cel mai bine să discutați cu un dietetician despre cât de mult lapte ar trebui să beți pe zi și ce tip de lapte este cel mai potrivit pentru dumneavoastră și pentru nevoile de sănătate, susține Al Bochi. 

Ce tip de lapte este cel mai sănătos?

Tipul de lapte pe care îl alegeți, degresat sau integral, este o alegere personală, bazată pe nevoile dietetice și pe preferințele de gust, spune Kristin Kirkpatrick, dietetician la Clinica Cleveland.

De exemplu, laptele integral conține mai multă grăsime, astfel încât ar fi mai bine să fie evitat dacă urmați o dietă săracă în grăsimi, explică ea. „Ca în cazul oricărui aliment, nu există o opțiune unică pentru toți”.

Atunci când alegeți laptele, Dr. Kristen Carli, dietetician și nutriționist, spune să citiți eticheta nutrițională și să verificați în special numărul de grăsimi, proteine și zahăr. Apoi, cumpărați produsul care se aliniază cu ceea ce aveți nevoie, din punct de vedere al sănătății.

Ce beneficii are laptele?

Laptele oferă numeroase beneficii pentru sănătate. El conține calciu, vitamina D, fosfor, grăsimi și proteine, toți nutrienți cunoscuți pentru susținerea sănătății oaselor, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul, iar cercetările arată că poate reduce inflamația din organism.

Consumul de lapte este benefic pentru pierderea în greutate și pentru gestionarea greutății corporale. El este bogat în proteine, despre care Al Bochi spune că te vor menține sătul, iar carbohidrații oferă energie pe tot parcursul zilei.

Citește și: Alimentul pe care să-l mănânci zilnic pentru a preveni îmbătrânirea. 100 g costă doar 4 lei

Există, de asemenea, o legătură între consumul de lapte și un risc mai mic de declin cognitiv. Un studiu din 2021 a sugerat că consumul zilnic de lapte poate scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Deoarece laptele este o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, vitamina D, vitamina A, riboflavină, potasiu, vitamina B12 și multe altele, laptele vă poate susține sistemul imunitar și bunăstarea generală.

Există vreun dezavantaj în a bea lapte în fiecare zi?

Cu excepția cazului în care aveți o intoleranță la lactoză sau o alergie la lapte, și se are în vedere aportul de grăsimi în cazul laptelui integral, majoritatea oamenilor se pot bucura de lapte în fiecare zi, spun sursele citate de Parade.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te