Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor?

DE Florentina Enache | Actualizat: 08.07.2024 - 17:19
Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor? - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce alimente ar trebui să evitați seara și ce temperatură să aveți în dormitor pentru un somn profund și odihnitor? Alegerile din timpul zilei afectează calitatea somnului.

SHARE

Un somn odihnitor este indispensabil pentru un corp sănătos, dar odihna este strâns legată de ceea ce mâncăm și de activitățile pe care le întreprindem cu câteva ore înainte de culcare.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te trezești obosit, deși ai dormit 8 ore? Care sunt cauzele

Deși mulți oameni știu deja că mesele grele înainte culcare și expunerea la lumina albastră a ecranelor seara afectează calitatea somnului, cei din domeniul medical avertizează că sunt și alte aspecte ale rutinei de seară, deseori ignorate, care au un impact negativ asupra calității somnului.

Mesele târzii, cu alimente grase sau picante

Mâncatul după ora 20:00 este asociat cu creșterea în greutate și cu un risc mai mare de obezitate. Dar ceea ce mâncați seara vă poate afecta și somnul. Mai exact, consumul de alimente picante sau grase cu câteva ore înainte de culcare poate provoca indigestie, agravând simptomele arsurilor la stomac și ale refluxului gastroesofagian.

Citește și: Cât trebuie să mănânci și să dormi, cât sport să faci pentru a limita riscul apariției demenței

Atunci când vă întindeți în pat, aceste simptome se pot agrava, deoarece acidul poate ajunge în esofag, provocând iritații. Acest lucru vă poate ține treaz noaptea și poate duce la tulburări de somn.

Consumul de cafea

Pentru un somn odihnitor noaptea, cafeaua trebuie consumată doar în orele dimineții. Unele cercetări au arătat că efectul stimulant al cafeinei poate persista timp de aproximativ șase ore după ce o consumați.

Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

Acest lucru înseamnă că organismul dumneavoastră se poate simți alert în timp ce vă pregătiți să mergeți la culcare, ceea ce face dificilă relaxarea. Indicat este să nu mai consumați cafea după ora 15:00, potrivit unui articol Daily Mail.

Consumul de alcool seara

Deși alcoolul dă o stare de somnolență, băutura reduce calitatea somnului.

Consumul de alcool reduce timpul petrecut în stadiile mai profunde ale somnului - aceasta este, în general, perioada în care corpul se reface, potrivit Sleep Foundation. Prin urmare, pierderea acestei etape ar putea însemna că pierdeți beneficiile pentru sănătate ale unui somn de calitate. 

Citește și: Amâni de mai multe ori alarma dimineața până te dai jos din pat? Iată ce pericol te pândește

Consumul regulat de alcool crește, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta apnee în somn, o afecțiune care face ca oamenii să nu mai respire în timp ce dorm.

Alcoolul poate face ca mușchii gâtului și ai limbii să se relaxeze, ceea ce poate bloca fluxul de oxigen. Acest lucru trezește oamenii în mod repetat, ceea ce face ca somnul de noapte să nu fie odihnitor.

Sportul seara

Deși se consideră că exercițiile fizice sunt bune pentru somn, evitați exercițiile cardio intense după ora 19.00.

Exercițiile de acest gen pot crește ritmul cardiac și temperatura internă, făcând dificilă adormirea la scurt timp după aceea.

Temperatura dormitorului și expunerea la soare

Este important să evitați lumina ecranelor înainte de a vă culca, fie că este vorba despre telefonul mobil, laptop, tabletă, calculator sau televizor.

De asemenea, temperatura din dormitor este importantă pentru un somn odihnitor. Conform experților, temperatura ideală se situează între 18 și 22 grade Celsius.

Mai mult decât atât, ar trebui să vă asigurați că dormitorul dumneavoastră este un mediu relaxant și ordonat. S-a constatat că dormitoarele ordonate i-au ajutat pe cei care suferă de insomnie să adoarmă mai repede, conform unui studiu realizat în 2017 pe 1.052 de voluntari. 

Exercițiile de respirație pot ajuta, de asemenea, la calmarea minții înainte de somn.

Citește și: Semnele care îți arată că trebuie să mergi urgent la psihiatru. Ce boală ai putea avea?

Studiile au arătat că persoanele care au un program de somn constant sunt în general mai sănătoase, a spus Dr. Parekh, profesor asistent de medicină a somnului la Școala de Medicină Icahn, New York.

Expunerea la lumina soarelui în timpul zilei ajută la consolidarea ritmului circadian al organismului, ciclul natural de hormoni care reglează starea de veghe, a declarat Dr. Parekh.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te