Acizii Omega-3 sunt grăsimi esențiale care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Ele susțin sănătatea inimii, ajutând la menținerea unui ritm cardiac regulat și reducând riscul bolilor cardiovasculare.
De asemenea, acizii omega-3 au proprietăți antiinflamatorii, contribuind la calmarea durerilor și a afecțiunilor inflamatorii. Sunt esențiale pentru funcționarea optimă a creierului, îmbunătățind memoria, concentrarea și starea mentală.
Alimente mai bogate în Omega-3 decât somonul. Protejează inima, îmbunătățesc memoria
În plus, omega-3 sprijină sănătatea ochilor și pielii, ajutând la menținerea unei vederi bune și la hidratarea pielii. Aceste grăsimi sănătoase sunt importante și în dezvoltarea creierului la copii și în timpul sarcinii, iar unele studii sugerează că pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit, reducând simptomele depresiei și anxietății.
Citește și: Scapi de nervi dacă mănânci pește sau iei suplimente cu omega-3. Care este explicația?
Deși somonul este una dintre cele mai bune surse de omega-3, există și alte opțiuni cu termen de valabilitate lung, care vă pot ajuta să obțineți doza zilnică necesară mai ușor.
Alimente mai bogate în Omega-3 decât somonul. Protejează inima, îmbunătățesc memoria - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ulei de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod conține mai mult omega-3 decât somonul. Consumat regulat, poate ajuta la reducerea inflamației și la scăderea colesterolului.
Este și o sursă importantă de vitamina A, care susține imunitatea, vederea, funcțiile creierului și sănătatea reproducerii, precum și de vitamina D, necesară pentru imunitate, sănătatea oaselor și a mușchilor.
Acest ulei este disponibil sub formă lichidă sau în capsule. Pentru doza potrivită, este recomandat să consultați un medic, conform Health.
Sardine
Sardinele oferă o cantitate de omega-3 comparabilă cu somonul și consumul lor regulat poate reduce necesitatea suplimentelor. Pe lângă omega-3, ele sunt bogate în proteine, calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și alți nutrienți esențiali.
Un alt avantaj este că sardinele conțin mai puțin mercur decât peștii mai mari, deoarece sunt pești mici, cu o viață scurtă și un nivel inferior în lanțul trofic.
Citește și: Supa anti-îmbătrânire plină de colagen și omega-3 recomandată de medicii. Din câteva ingrediente
Sardinele conservate sunt o opțiune convenabilă și pot fi adăugate în salate, folosite în sandvișuri sau consumate cu biscuiți.
Anșoa
Anșoa sunt pești mici foarte bogați în omega-3, dar și în vitamine și minerale precum calciu, fier și seleniu.
De asemenea, sunt o sursă importantă de iod, necesar pentru buna funcționare a tiroidei, care reglează metabolismul, energia și creșterea.
Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer
Anșoa pot fi adăugate în paste, salate sau consumate direct pe pâine prăjită. Este indicat să alegeți variante sălbatice sau provenite din surse durabile, ambalate în ulei natural sau apă.
Suplimente cu omega-3
Suplimentele oferă o sursă stabilă și practică de omega-3, fiind o alternativă bună pentru cei care nu consumă pește.
Majoritatea recomandă un aport zilnic între 250 și 500 mg de omega-3 pentru adulți sănătoși.
Caviar
Caviarul, deși mai scump, este o sursă concentrată de omega-3, oferind o cantitate semnificativă per porție.
De asemenea, caviarul este bogat în vitamina B12, importantă pentru sistemul nervos și metabolism, și în colină, un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului.
Poate fi savurat pe biscuiți sau în platouri cu brânzeturi și alte gustări.
Ulei de in
Uleiul de semințe de in este cea mai bogată sursă vegetală de omega-3, oferind o cantitate mare per lingură.
Acesta are proprietăți antiinflamatorii, iar consumul regulat poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă.
Uleiul de semințe de in nu este potrivit pentru gătit; se recomandă să fie folosit ca supliment sau adăugat la preparate reci, cum ar fi salate și boluri cu cereale.
Semințe de chia
Semințele de chia sunt foarte nutritive, oferind o sursă stabilă de omega-3, plus fibre, magneziu, seleniu și zinc.
Spre deosebire de sursele animale, semințele de chia furnizează fibre, care susțin sănătatea intestinului, stimulează creșterea bacteriilor benefice și mențin tranzitul intestinal regulat.
Sunt, de asemenea, bogate în magneziu, care ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și al tensiunii arteriale.
Semințele de chia pot fi adăugate în fulgi de ovăz, produse de patiserie sau folosite pentru budinci rapide și ușoare.