Scapi de nervi dacă mănânci pește sau iei suplimente cu omega-3. Care este explicația?

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.06.2024 - 19:46
Scapi de nervi dacă mănânci pește sau iei suplimente de omega-3. Care este explicația? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Un nou studiu a arătat că acizii grași omega-3 din pește pot reduce comportamentele agresive. Care este explicația?

SHARE

Acizii grași omega-3, despre care se crede că ajută la bunăstarea psihică și fizică, ar putea, de asemenea, să reducă agresivitatea, potrivit unui nou studiu.

Creșterea cantității de omega-3 în organism poate fi făcută fie prin consumul de pește, fie prin suplimentele alimentare sub formă de capsule cu ulei de pește.

Citește și: Dezechilibrul între Omega 3 și Omega 6, periculos pentru corp. Poate duce la boli de inimă și cancer

Aceste descoperiri nu au apărut din senin: omega-3 a fost anterior legat de prevenirea schizofreniei, în timp ce agresivitatea și comportamentul antisocial sunt considerate că provin din lipsa unui echilibru în dietă. Ceea ce mâncăm poate influența chimia creierului nostru, conform unui articol al Science Alert.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania s-au bazat pe studii anterioare, privind efectele suplimentării cu omega-3 asupra agresivității. Cercetarea lor a analizat 29 de studii pe un total de 3.918 participanți.

Citește și: Bacteriile din corpul uman care arată la ce boli suntem predispuși. Ce au descoperit cercetătorii?

Studiile au arătat că suplimentele de omega-3 au avut efecte vizibile asupra reducerii agresivității, cu 28%, în funcție de mai multe variabile diferite (inclusiv vârsta, sexul, diagnosticul medical, precum și durata și doza de tratament).

Studiile incluse în cercetare, efectuate între 1996 și 2024, au avut o durată medie de 16 săptămâni. Acestea au acoperit o varietate de date demografice, de la copii cu vârsta de până la 16 ani până la persoane în vârstă de 50-60 de ani.

Citește și: Care este legătura dintre anticorpii rari şi studiile privind vaccinul la SIDA

Mai mult, au fost reduse atât comportamentele de agresivitate reactivă (ca răspuns la provocare), cât și cele de agresivitate proactivă (comportament planificat în avans). Înainte de acest studiu, nu era clar dacă omega-3 ar putea ajuta în cazul acestor tipuri diferite de agresivitate.

Citește și: Cum te poate ajuta cafeaua să combați efectele nocive ale lipsei de mișcare? Câtă trebuie să bei?

În timp ce vor fi necesare cercetări mai complexe, pe perioade mai lungi de timp, pentru a stabili mai bine această corelație, studiul contribuie la înțelegerea noastră despre modul în care acizii grași omega-3 ar putea fi benefici pentru creier.

Cercetătorii cred că felul în care omega-3 reduce inflamația și menține procesele vitale ale creierului în funcțiune ar putea contribui la reglarea agresivității.

Citește și: Metoda științifică ce îți repară "inima frântă" după despărțire. Cât costă, cum e tratamentul?

Omega-3 poate ajuta și la reducerea riscului de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte probleme de sănătate cardiacă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te