Noul guvern Ciucă nu renunță la introducerea unei taxe pentru autoturismele poluante

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.11.2021 - 13:53
Noul guvern Ciucă anunță introducerea unei taxe pentru vehiculele poluante. Foto Inquam Photos/George Călin

Noul guvern condus de Nicolae Ciucă nu renunță la ideea de a impune o taxă de poluare pentru autovehiculele mai vechi de 15 ani. Totuși, programul de guvernare nu oferă prea multe detalii despre cum va arăta această taxă.

SHARE

Programul de guvernare al noului cabinet PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă prevede mai multe măsuri pentru reducerea poluării și prin care România ar urma să se încadreze în obiectivele asumate de Uniunea Europeană pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030. 

Printre măsurile anunțate se numără și implementarea unei taxe de poluare pentru autovehicule. Totuși, documentul nu oferă prea multe detalii despre valoarea viitoarei taxe, cui i se aplică și de când. Aceste aspecte vor fi incluse într-o lege care ar putea apărea anul viitor. 

„Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele (camioane) și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului «poluatorul plătește» și a principiului taxării ecologice”, scrie în programul de guvernare al cabinetului Ciucă.

Citește și: Revin voucherele de vacanță pentru bugetari. 1.450 lei pentru fiecare angajat

Taxă pentru vehicule peste 15 ani

Deși programul de guvernare nu oferă prea multe amănunte despre viitoarele măsuri privind parcul auto din România, o estimare despre cum vor arăta acestea se bazează pe informațiile oferite deja de Ministerul Mediului în vara acestui an. 

În primul rând, autoritățile vizează autovehiculele mai vechi de 15 ani. 

„Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani.

Este o măsura asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta”, a declarat în iulie ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta și-a păstrat mandatul și în noul guvern Ciucă. Demnitarul a precizat că, cel mai probabil, taxarea mașinilor mai vechi de 15 ani se va face „în balans” cu măsuri de sprijin, pentru a stimula achiziționarea de mașini mai noi.

Totuși, Tanczos Barna declara atunci că taxa va intra în vigoare până la finalul acestui an, dar o decizie clară a fost amânată pentru anul viitor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te