Țara se scufundă, spitalele sunt blocate, dacii liberi, la proteste, că sunt oprimați

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.10.2021 - 18:56

București, 11 octombrie. În vreme ce la Cotroceni sunt consultări care sperăm să pună capăt crizei politice tărăgănate, prietena mea așteaptă de 45 de minute la 112, la telefon, ca să vorbească la ambulanță.

SHARE

Dacă ești simptomatic și beneficiezi de testare RT-PCR gratuită, în București, aștepți după ambulanță trei zile. Prietena mea (vaccinată, cu simptome de COVID) a renunțat să aștepte după testare, dar așteaptă, în schimb, de azi-dimineață, un echipaj care să vină să-l consulte pe copilul ei de un an, răcit, sub tratament, dar simptomatic. La ora la care public eu acest text, nu a ajuns.

Astăzi, în București sunt confirmate peste 2.400 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar incidența a ajuns la 14,2 cazuri la mia de locuitori.

Ieri după-amiază, un medic anestezist de la Spitalul Colțea a postat, pe pagina sa de Facebook, un șir de ambulanțe așteptând să intre pe poarta unității sanitare, cu simplul comentariu: „Și la Colțea”. „Și” la București, pentru că și la Iași, două ore mai devreme, era aceeași coadă de ambulanțe, cu pacienți tratați chiar în mașini, pentru că nu mai erau locuri în spital.

Dar, în București, cam pe la aceeași oră, protestau, la Universitate, antivacciniștii, cu mesaje împotriva imunizării, împotriva măștii, care, printre altele, reprezintă „experimente pe copiii lor”. Și, pe deasupra, cu rușinosul mesaj care trimite la lagărul de la Auschwitz (de altfel, o bună parte a acestor antivacciniști au constant mesaje antisemite, poate vă amintiți trivializarea Holocaustului și la protestul AUR din martie).

Țara asta se scufundă, cu spitalele blocate, dar dacii liberi sunt la proteste. Când nu mai avem locuri la terapie intensivă, când medicii bagă tărgi între paturi, ca să mai pună un bolnav la oxigen, când peste 90 la sută din decesele săptămânale în cazurile de COVID sunt la nevaccinați, tu ieși la protest, că masca și vaccinul îți încalcă libertatea. Dar responsabilitatea față de cei care nu se pot vaccina unde e?

Florin Cîțu, premierul demis, a vorbit, duminică, în contextul pelerinajului la Sf. Parascheva, despre „responsabilitatea individuală”. Pe principiul „scapă cine poate”.

Dar, stimați politicieni demiși, nedemiși, interimari, șefi de partide, responsabilitatea statului să-i protejeze pe cei vulnerabili unde e? Și când îi veți trage de mânecă și pe antivacciniști? Când veți lua măsuri împotriva fake news-urilor promovate de diverse televiziuni, în loc să le sponsorizați? Sau sănătatea publică e de apărat doar din gură, prin proiecte de lege ținute prin sertare, dar nu cumva să deranjăm prea tare antivacciniștii?  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te