Ne pregătim de valul al V-lea al pandemiei: petrecem de Crăciun ca să avem ce îngropa în ianuarie

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.12.2021 - 15:28

Coaliția aflată la putere se comportă ca și când pandemia nu există. A crezut-o și ex-premierul Cîțu și, toamna, ne-a trezit la realitate cu 600 de morți pe zi.

SHARE

Iarăși, am ajuns deștepții Europei.

Conspiraționiștii și antivacciniștii sar în sus și agită o hartă a Europei unde România apare ca singura țară aflată în zona verde. Iată, zic ei, nu e nevoie să ne băgăm serul în vene ca să scăpăm de blestematul virus. Suntem o națiune binecuvântată, pur și simplu.

Cine să își mai amintească că acum câteva săptămâni înregistram recorduri după recorduri de decese zilnic – peste 600. Că eram locul întâi în lume la numărul de decese COVID la milionul de locuitori.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Că natura acestui virus e să lovească în valuri. Iar explicația hărții cu România, singura țară în scenariu verde, este aceea că abia am ieșit din valul al IV-lea.

Cei care conduc țara au intrat, alături de mulți cetățeni, în această horă a bagatelizării pericolului COVID. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pare orb la cifrele care vin dinspre Europa.

Franța are 60.000 de infecții pe zi, Marea Britanie peste 50.000, Spania și Italia bat recorduri după recoduri și au depășit 20.000 infectări pe zi. Deși raportează cifre înspăimântătoare, statele europene – aflate în valul al V-lea COVID - raportează un număr de morți similar cu cel din România.

În timp ce în Europa moare un om la 400 de infectări, în România, avem un deces la 12 infectări. Explicația: Europa a vaccinat peste 70% din populație, România – 40%. Vom număra mii de morți când, în România, va crește numărul de infectări, de la 1.000 la 25.000.

Citește și: SIMULARE 1.500 decese de COVID/zi în România, dacă valul al V-lea va lovi ca în UK sau Franța

Fac autoritățile ceva pentru a nu ajunge în acest scenariu?

Absolut nimic. Vaccinarea este prăbușită cu sub 10.000 de prime doze administrate zilnic.

Dincolo, Italia introduce obligativitatea vaccinării pentru unele categorii de agajați ai statului. Germania o va face după 1 ianuarie. Autoritățile române nici nu vor să discute asemenea posibilități.

Citește și: Românii nevaccinați stau în carantină la intrarea în Italia. Începe vaccinarea obligatorie

În timp ce Europa încearcă să limiteze petrecerea sărbătorilor în grupuri mari de oameni, orașele României își deschid târgurile de iarnă. Se elimină obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice deschise. Școlile devin mediul perfect de propagare a omnicom. Elevii sunt vaccinați în proporție de numai 30%, iar testele COVID sunt de o calitate extrem de slabă. Majoritatea dau rezultate fals pozitive.  

Nu ne dezmințim. Refuzăm să respectăm reguli impuse în Europa pentru că „știm noi mai bine”. Suntem ultimii la vaccinare în Europa pentru că ne dorim să ieșim în evidență cu orice preț. Să fim primii, chiar dacă pentru asta e nevoie să inversăm clasamente sau valori.

Dar și pentru că ni se permite. Avem conducători care se înmoaie la gândul că ar putea pierde un vot luând măsuri nepopulare. Cărora le tremură chiloții când urlă Șoșoacă sau când popa Teodosie lansează teorii ale conspirației.

Așa că, sus artifica și șampania, în decembrie. Ne revedem, la colivă, în ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te