Clubul Român de Presă al Borfașilor. Andronic + Ghiță + Voiculescu = Love!

DE Sabin Orcan | Actualizat: 10.02.2020 - 20:34

"Antenele, RTV, Evenimentul zilei, DC News etc. sunt produsele perfecte ale clientelismului", scrie profesoara Brîndușa Armanca în ultimul număr al Revistei 22.

SHARE

Dincolo de similitudinile de politică editorială, vizibile cu ochiul liber, distinsa jurnalistă atinge un punct sensibil în textul publicat recent. Întrucât există aici și un sâmbure de știre: cele patru entități au încheiat deja un parteneriat informal. Care merge chiar mai departe decât vă închipuiți.

Asupra colaborării dintre fugarul Sebastian Ghiță (adevăratul patron al RTV) și inculpatul Dan Andronic (patronul penal al Evz) nu există niciun dubiu. Fotografia cu întâlnirea lor într-un restaurant din Belgrad - alături de Cosmin Gușă de la Realitatea, proaspăt redevenit pesedist - este deja de notorietate. O întâlnire despre care participanții înșiși lasă de înțeles că ar fi fost un fel de reuniune a mogulilor de presă.

Deși este cunoscut ca un "porumbel" al serviciilor, Andronic nu se ferește să se afișeze cu Ghiță, un personaj crescut la curtea acelorași servicii. Ba chiar s-a dus în Serbia, ca să-i ia un interviu, împreună cu maestrul-turnător Ion Cristoiu. Vorba aceea, Securitatea n-are moarte!

La rândul lor, mercenarii de la Evz au devenit invitați permanenți în platoul lui Victor Ciutacu de la RTV. Unde fac ce știu ei mai bine: îl spală, din toate pozițiile, pe Ghiță.

Mai puțin remarcată este asocierea lui Andronic cu trustul securistului și pușcăriașului Dan Voiculescu. Aflați odinioară de cealaltă parte a baricadei (pe vremea când patronul Evz n-avea dosare penale la DNA și poza în mare deontolog), cei doi au bătut palma și se promovează acum fără nicio jenă.

O simplă căutare cu "Luju" (site-ul de intimidare a justiției, sponsorizat de patronul Antenelor) scoate la iveală sute de rezultate pe Evz.ro. Nicio surpriză, căci între cele două tribune de apărare a borfașilor s-a instalat între timp un consens de nezdruncinat.

Cine are stoicismul să se uite în gura lui Mihai Gâdea va avea prilejul să audă frecvent citate din Andronic. Atacând amândoi, într-un glas, statul de drept.

În contrapartidă, fițuicile de scandal ale bișnițarului de presă îi pupă în termenii cei mai grețoși pe Voiculescu și pe simbriașii lui. Aghiotantul Mirel Curea nu s-a dat în lături să-și înceapă cariera de moderator video avându-l ca invitat special pe faimosul scamator TV Mircea Badea.

Dar cea mai bună dovadă a parteneriatului Evenimentul-Antene o reprezintă interviul cu Voiculescu, publicat anul trecut pe coperta așa-zisei reviste Capital. Interviul este un omagiu cum rar mi-a fost dat să citesc în presa post-ceaușistă.

Șapte fragmente din textul semnat de una dintre subretele lui Andronic sunt edificatoare.

"Dan Voiculescu este una dintre cele mai marcante personalități ale ultimilor 30 de ani."

"Mi-am dorit foarte mult să-l cunosc personal pe cel care a pus bazele celui mai puternic trust de presă sută la sută românesc, trustul Intact."

"Istoria a demonstrat că el a construit de la zero un imperiu în media, un business trainic, care a reușit să se susțină singur chiar și în cele mai negre perioade de criză."

"Dan Voiculescu chiar a mutat munții din loc prin ceea ce a creat, trustul Intact."

"Un om extrem de inteligent, cu o capacitate de adaptare la interlocutor cum nu am mai văzut decât la un singur om. Natural și totuși calculat, sociabil, jovial, cu simțul umorului, foarte spontan."

"Profesorul Dan Voiculescu nu era personajul înfricoșător și impunător prin duritate, pe care mă așteptam eu să-l întâlnesc, ci unul dominator prin puterea minții sale, fascinantă pentru orice persoană care are minime cunoștințe de psihologie."

"Atitudinea, gesturile, replicile... totul mi-au înfățișat un OM cu o inteligență nativă cu mult peste media superioară, un OM autentic și deschis, cu emoții și trăiri intense, un OM ca și mine, ca noi toți. Un OM."

Ce-ar mai fi de adăugat?

Doar că frăția Antene-RTV-Evz-DCNews ș.a. este deja recunoscută și la… Moscova. În topul anual al “celor mai buni jurnaliști”, realizat de propagandiștii de la Sputnik, apar laolaltă Gâdea, Ciutacu, Andronic, Savaliuc, Chirieac.

Și uite-așa putem lua act de înființarea Clubului Român de Presă al Borfașilor...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te