Judecătoarea Crina Muntean, suspendată din magistratură după un interviu oferit Newsweek România

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.04.2021 - 14:47
Judecătoarea Crina Muntean

Judecătoarea Crina Muntean, judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, a fost suspendată din magistratură, pentru o perioadă de șase luni, de către CSM pentru un interviu acordat Newsweek România.

SHARE

Crina Muntean (47 de ani), judecătoare în cadrul Secției Penale a Tribunalului Bihor, secție pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a dezvăluit, într-un interviu acordat în august anul trecut pentru Newsweek România, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice.

Cu o experiență de 21 de ani în magistratură, Crina Muntean, care s-a alăturat, în ultimii doi ani și jumătate, demersurilor magistraților pentru apărarea justiției, a vorbit despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție.

Citește și: Judecătoarea Crina Muntean: „S-au reactivat reţele de interese în justiţia locală”

Inspecția Judiciară a declanșat, de asemenea, procedura de cercetare disciplinară a Crinei Muntean, după ce a analizat acuzațiile dintr-o sesizare primită pe numele judecătoarei și semnate de avocatul orădean Viorel Doseanu.

De altfel, apărătorul Doseanu este unul dintre personajele despre care Crina Muntean a vorbit în interviul oferit revistei Newsweek România, interviu publicat în două părți, în lunile iulie și august, și în care judecătoarea susținea, între altele, că „s-au reactivat rețele de interese în justiția locală“.

Urmare a declarațiilor făcute de judecătoarea din Oradea pentru publicația noastră, în 19 august 2019 a ajuns la Inspecția Judiciară plângerea formulată de Viorel Doseanu.

În sesizare îi erau aduse mai multe acuzații Crinei Muntean, avocatul invocând nu mai puțin de cinci posibile abateri disciplinare care i-ar putea fi atribuite acesteiea, ca urmare a declarațiilor făcute pentru jurnaliștii Newsweek România.

După ce a analizat plângerea venită din partea avocatului orădean, Inspecția Judiciară a decis, în octombrie, că ar avea motive întemeiate să înceapă cercetarea disciplinară a Crinei Muntean pentru două abateri prevăzute de Legea 303/2004 (Art. 99, lit. 1 și j), privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Citește și „Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek

Miercuri, 15 iulie, Secția Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii admis acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva Crinei Muntean. 

„În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Muntean Crina – judecător în cadrul Tribunalului Bihor, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 6 luni” pentru
săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ”, a comunicat CSM.

Anchetată și de Secția Specială

În decembrie 2019, judecătoarea a primit calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de procuroarea Adina Florea, din cadrul Secției Speciale.

Crina Muntean este cercetată într-un dosar în care sunt urmăriți penal foștii procurori ai DNA Oradea, Cristian Ardelean și Ciprian Man, acuzați de abuz în serviciu și șantaj. Muntean, unul dintre judecătorii care, în ultimii ani, s-a alăturat protestelor magistraților și a sancționat modificările nocive făcute de PSD-ALDE-UDMR în privința legilor jusutiției și a legislației penale, a intrat în atenția Inspecției Judiciare inclusiv pentru un interviu oferit, vara aceasta, Newsweek România.

După acuzațiile care îi sunt aduse de Secția Specială, de instigare la abuz în serviciu, judecătoarea Crina Muntean a vorbit, într-un nou interviu oferit Newsweek România, despre acest dosar, precum și despre cercetările Inspecției Judiciare făcute pe numele ei.

Citește și: Cazul judecătoarei Crina Muntean. „Coincidențe” între Secția Specială, Inspecția Judiciară și PSD

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te