„Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek

DE Ramona Ursu | Actualizat: 15.07.2020 - 19:10
Judecătoarea Crina Muntean

Judecătoarea Crina Muntean, fosta șefă a Secției Penale din cadrul Tribunalului Bihor, este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară, după un interviu pe care, în această vară, l-a oferit revistei Newsweek România.

SHARE

În acest interviu, judecătoarea a vorbit despre problemele din sistemul de justiție și despre cum a ajuns în vizorul Inspecției după ce s-a alăturat protestelor magistraților care s-au opus modificărilor nocive ale legilor justiției.

Inspecția Judiciară continuă în forță vânătoarea magistraților incomozi care, în ultimii trei ani, au criticat public modificările făcute în privința legilor justiției și a codurilor penal și cel de procedură penală de către fosta alianță politică PSD-ALDE-UDRM.

Unul dintre cele mai recente cazuri este legat de Crina Muntean (47 de ani), judecătoare la Tribunalului Bihor și fosta șefă a Secției Penale, în perioada 2009 – 2014, din cadrul acestei instanțe.

Inspecția Judiciară a declanșat procedura de cercetare disciplinară a lui Muntean, după ce a analizat acuzațiile dintr-o sesizare primită pe numele judecătoarei și semnate de avocatul orădean Viorel Doseanu.

De altfel, apărătorul Doseanu este unul dintre personajele despre care Crina Muntean a vorbit în interviul oferit revistei Newsweek România, interviu publicat în două părți, în lunile iulie și august, și în care judecătoarea susținea, între altele, că „s-au reactivat rețele de interese în justiția locală“.

Urmare a declarațiilor făcute de judecătoarea din Oradea pentru publicația noastră, în 19 august 2019 a ajuns la Inspecția Judiciară plângerea formulată de Viorel Doseanu.

În sesizare îi erau aduse mai multe acuzații Crinei Muntean, avocatul invocând nu mai puțin de cinci posibile abateri disciplinare care i-ar putea fi atribuite acesteiea, ca urmare a declarațiilor făcute pentru jurnaliștii Newsweek România.

După ce a analizat plângerea venită din partea avocatului orădean, Inspecția Judiciară a decis, în octombrie, că ar avea motive întemeiate să înceapă cercetarea disciplinară a Crinei Muntean pentru două abateri prevăzute de Legea 303/2004 (Art. 99, lit. 1 și j), privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Citește interviul pentru care a fost reclamată Crina Muntean, publicat de Newsweek România

 

„S-au reactivat reţele de interese în justiţia locală”

„Nu cunosc ca «epoca Stănoiu» să fi fost marcată de atâta ipocrizie“

Acuzațiile

Cercetarea disciplinară a lui Muntean s-a declanșat pentru următoarele posibile fapte: manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu; nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Pe de altă parte, trei dintre acuzațiile făcute de Doseanu la adresa Crinei Muntean au fost clasate de Inspecția Judiciară - atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii; desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu; obstrucţionarea activităţii de inspecţie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace. 

Declarațiile care au deranjat

În plângerea înaintată Inspecției Judiciare, avocatul Răzvan Doseanu susține că declarațiile Crinei Muntean din interviul pentru Newsweek România ar fi fost făcute ca urmare a unei strategii de apărarea a acesteia, la care judecătoarea ar fi recurs după ce, anterior, Inspecția Judiciară demarase deja pe numele ei o cercetare disciplinară.

Doseanu vorbește, în același document, despre „așa-zise interviuri în care a încercat (Crina Muntean – n.r.) să se victimizeze şi să prezinte opiniei publice situația sa disciplinară drept o activitate organizată desfăşurată împotriva sa de reţele de interese penale din justiție“.

Mai mult, în plângerea transmisă Inspecției Judiciare, avocatul orădean mai susține că declarațiile judecătoarei, din interviul oferit revistei noastre, „nu au alt scop decât decredibilizarea întregii justiţii de la nivelul Tribunalului Bihor şi a Curţii de Apel Oradea, dar şi de la nivel naţional“ și o acuză, totodată, pe Muntean de„ decredibilizarea şi încercarea de intimidare a subsemnatului şi a familiei mele (fiind atacată în mod direct soţia mea, Judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, care nu are nicio legătură cu sesizarea pe care am făcut-o faţă de judecătoarea Crina Muntean la Inspecţia Judiciară); de decredibilizarea preşedintei Tribunalului Bihor, Carmen Domocoș, dar şi a familiei acesteia; de decredibilizarea şi intimidarea inspectorilor judiciari, a şefului Inspecţiei Judiciare; de decredibilizarea şi faptul că pune presiune în scopul intimidării membrilor Consiliul Superior al Magistraturii care urmează să hotărască cu privire la acţiunea disciplinară“.

Concluzia lui Răzvan Doseanu este că „judecătoarea Crina Muntean nu doreşte să fie judecată conform legii de către Consiliul Superior al Magistraturii şi de către instanţele judecătoreşti, ci doreşte să intimideze prin linşarea mediatică prin intermediul unor alegaţii a tuturor persoanelor (avocaţi, judecători, inspectori judiciari, membrii CSM ), care au orice legătură obiectivă sau imaginară cu cercetarea sa disciplinară, în încercarea sa disperată de a fi exonerată de răspunderea disciplinară şi de a nu se supune procedurilor legale în curs de desfăşurare“.

Dezvăluirile

Judecătoarea Crina Muntean a explicat, în interviul oferit pentru Newsweek România, cum a ajuns, anul acesta, la judecata Consiliului Superior al Magistraturii, după ce, în ianuarie 2019, avocatul Răzvan Doseanu a făcut o plângere la Inspecția Judiciară.

În sesizarea de la începutul anului, apărătorul orădean solicita să fie verificată modalitatea prin care judecătoarea a fost desemnată, în perioada 1 ianaurie 2018 – 20 noiembrie 2018, drept singur judecător de drepturi și libertăți în cadrul tribunalului Bihor.

Muntean a arătat că „la data de 21 februarie 2019, s-a dispus clasarea sesizării, însă în 12 martie 2019, inspectorul şef (Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare – n.r.) a infirmat rezoluţia de clasare“.

Judecătoarea Crina Muntean s-a
alăturat, în ultimii ani, protestelor
magistrațilorpentru apărarea justiției

După reluarea verificărilor, a mai arătat Muntean, s-a început cercetarea disciplinară împotriva ei şi a încă şase judecători, toți fiind membri ai Colegiului de Conducere respectiv, la nivelul lunii decembrie 2017, „când printr-o hotărâre a Colegiului am fost desemnată să asigur înlocuirea pe al doilea complet de drepturi şi libertăţi, judecătorul titular promovând la instanţa superioară. Pentru restul procedurii disciplinare a fost desemnat un al doilea inspector, doamna Roxana Petcu.

La finalul procedurii, din cei şapte judecători cercetaţi, am fost singurul judecător trimis în judecată disciplinară“. Muntean mai arăta că Inspecția Judiciară, în urma verificării acuzațiilor făcute de avocatul Doseanu, a acuzat-o de „încălcarea repartizării aleatorii pentru formularea propunerii de organizare a Secţiei Penale“ din cadrul Tribunalului Bihor.

În același interviu, Muntean a mai dezvăluit o serie de legături „necurate“ între avocatul Doseanu și oameni din sistemul de justiție din Bihor, cerc din care ar fi făcut parte și oameni de afaceri, unii vizați de probleme penale. Crina Muntean a confirmat, pentru Newsweek România, informațiile privind demararea cercetării disciplinare deschise împotriva ei, însă a precizat că „în acest stadiu al procedurii disciplinare, legea nu-mi permite un punct de vedere public“.

Citește și 

 

Magistrați incomozi, hărțuiți cu cercetări disciplinare

Judecători vânați. Crina Muntean, reclamată la Inspecția Judiciară pentru interviul din Newsweek

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te