STENOGRAME Cum și-a asumat Partidul Comunist Român performanța Nadiei Comăneci

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.10.2019 - 11:25

După o ședință în contradictoriu conducerea Partidului Comunist i-a acordat „o distincție în muncă“ Nadiei, triplă campioană olimpică în 1976. 
Discuția a ajuns la banii și mașinile oferite persoanelor care au făcut posibil acest succes.

SHARE

Newsweek România dezvăluie, azi, după cercetarea unor documente de arhivă, modul în care Partidul Comunist Român și-a asumat două dintre cele mai mari performanțe sportive din istorie.

Într-un document de partid de după Olimpiada de la Montreal din 1976, se scrie: „rezultatele bune obținute de sportivii români... se datorează, în primul rând, sprijinului neprecupețit dat de conducerea partidului, personal de tovarășul Nicolae Ceaușescu, mișcării sportive din patria noastră“.

În 1976, la Jocurile Olimpice din Canada, Nadia Comăneci devenea prima gimnastă din lume care primea din partea arbitrilor nota maximă. Pe tabela electronică, zecele a fost afișat, 1.00, semn că perfecțiunea era așteptată pentru vremuri mai îndepărtate.

Întorși acasă cu trei medalii de aur, Nadia, împreună cu antrenorii săi, au stârnit dezbateri în contradictoriu în interiorul Comitetului Central al PCR.

_____________________________________________________________

Citește tot dosarul Nadia, în gura Ceaușeștilor

30.000 de lei aurul olimpic

Zeița și bestiile comuniste

„Indicățiili lui Ceaușescu“, cu adevărat prețioase

Milioane pentru Partid, firimituri pentru Duckadam

_____________________________________________________________

Tovarășii nu se puneau de acord dacă Nadia merita sau nu Ordinul Muncii Clasa I. Pentru medalii, Nadia a primit 100.000 de lei. Infim, dacă ne gândim că un autoturism Dacia era 70.000 de lei, iar salariul mediu era 2.700 de lei.

Și pe atunci performanța se cântărea în funcție de „caii“ de sub capotă: unii au primit o Skoda, alții o Dacia 1300.

O performanță la fel de neașteptată urma să se petreacă 13 ani mai târziu, când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni. S-a scris „pe surse“ despre sumele de bani încasate de fotbaliști.

Din documentele de arhivă, Newsweek România arată cum Lăcătuș, Duckadam și ceilalți steliști au primit doar câteva salarii medii pe economie. Triumful Stelei a fost o afacere pentru Partidul Comunist, care a câștigat peste 12 miloane de lei.

Newsweek România prezintă modul în care autoritățile își făceau autocritica pentru că nu au  dobândit și alte succese sportive. Azi, pare un demers ridicol. Unii se vor amuza.

Dar neajunsurile semnalate în urmă cu peste patru decenii s-au transformat în abisuri imposibil de urcat sau remontat în sportul de azi. Chiar și în fotbal sau gimnastică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te