Popa Iscru, angajat de omul lui Dragnea să facă bani din Programul Național de Dezvoltare Locală

DE Petru Zoltan | Actualizat: 07.03.2020 - 11:59
Adrian Gâdea, omul de casă al lui Liviu Dragnea - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Sluga credincioasă de la Teleorman a lui Liviu Dragnea, Adrian Gâdea, l-a plantat pe preotul afacerist la Dezvoltare.

SHARE

Preotul Mădălin Iscru a combinat biserica cu afacerile și politica și a sfârșit prin a fi anchetat de Direcția Națională Anticorupție pentru că s-a înfruptat ilegal din banii publici.

Din afacerile ilegale cu statul a strâns pe pământ o avere de invidiat, care nu se regăsește în declarația de avere depusă în calitate de consilier personal al fostului secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării, Adrian Gâdea, omul de casă al lui Liviu Dragnea.

Porunca a opta din Decalogul lui Moise spune „să nu furi“, dar preotul Mădălin Adrian Iscru a băgat mâna în sacul cu bani al săracului stat român.

În februarie 2017, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Sâmbăta Nouă, din comuna Topolog, pentru a-l prezenta enoriașilor pe preotul Mădălin Iscru ca noul păstor al credincioșilor din această localitate străveche înființată acum câteva secole de credincioșii ardeleni.

Ierarhul i-a înmânat noului preot paroh Evanghelia, Crucea și cheile bisericii, îndemnându-l ca, în continuare, să lucreze cu timp și fără de timp, cu râvnă, cu dărnicie și jertfelnicie pentru credincioșii nou încredințați.

Profit de peste 10 milioane de lei

Iscru a intrat în afaceri în anul 2005. Atunci, împreună cu Lenuța Iscru, a înființat firma Adrianmad SRL. Ulterior, Mădălin Iscru s-a retras din afacere, iar firma a fost radiată. Până să fie radiată, firma a avut treabă, inclusiv la o biserică.

Conform unei postări pe Facebook a Parohiei Dăeni, „Autoritățile din comuna Daeni văzând starea în care se află biserica din proprie inițiativă au demarat procesul de obținere a autorizației de construire și au demarat lucrările de consolidare a bisericii.

Având în vedere starea tehnică a structurii de rezistență și pericolul public pe care îl prezenta construcția încadrată în clasa I de risc seismic, beneficiarul a demarat execuția lucrărilor de consolidare în baza contractului de execuție nr. 10 din 14.11.2008 și nr. 10 din 24.08.2009 încheiate cu S.C. ETAVAL CONSTRUCT S.R.L. și S.C. ADRIANMAD S.R.L.“.

După 11 ani, Iscru a înființat o altă firmă, Siluan Proiect, una din firmele abonate la contractele publice finanțate prin PNDL. În august 2018, Iscru și-a cedat firma lui Dumitru Marinescu (5%) și Lenuței Moise (95%). Un an mai târziu, în iunie 2019, Lenuța Iscru a preluat 97,5% din firmă, restul părților sociale au rămas la Dumitru Marinescu.

Conform declarației de avere, Iscru a încasat pentru anul 2017 dividente de 18.000 lei, deși firma a raportat un profit net de 3,8 milioane lei. Iar în anul fiscal 2018, profitul a crescut la 4,5 milioane lei. Averea lui Iscru a fost verificată de Agenția Națioanală de Integritate, care a sesizat Direcția Națională Anticorupție.

Gâdea l-a angajat pe Iscru, dar nu mai știe de ce

O altă firmă controlată de Iscru este Hercinic SRL. Împreună cu Lenuța Moise, Iscru a preluat controlul asupra societății în 2018.

În acel an, firma a raportat o cifră de peste 12,5 milioane lei, deși în anii anteriori era pe zero. Și această firmă a ajuns pe numele Lenuței Iscru, care la rândul ei a cedat 57,15% din firmă unei alte societăți, Tronos Edilitar, reprezentată de Lenuța Moise.

Un aspect interesant este faptul că pe numele Lenuței Iscru se află nu mai puțin de nouă societăți, din care șapte au fost deja radiate. Singurele active sunt Hercinic și Siluan Proiect.

Mădălin Iscru a fost angajat în primăvara lui 2018 pe funcția de consilier personal al lui Adrian Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, în subordinea căruia se afla PNDL.

La solicitarea Newsweek România, Gâdea a mimat naivitatea: „Nu îmi aduc aminte cum l-am angajat. A fost pe la niște discuții pe la minister pe partea de Centenar.

Habar nu aveam că are firme și ce afaceri are. Nu am nicio implicare. Când am aflat ce afaceri are, am decis împreună cu ministrul Daniel Suciu să trimitem Corpul de Control acolo“.

Declarația lui Gâdea, însă, este ridicolă, câtă vreme Iscru nu era un funcționar de rang mic în minister, ci exact consilierul său personal.

__________

Citește dosarul complet „Programul național de furăciune locală”

Cea mai mare șpagă de stat: 10 miliarde de euro

Miracolul Dragnea: 20 de ani nimic. 7 proiecte după ce PSD a preluat guvernarea

Preotul afacerist își dădea propriile contracte

Iscru, un popă care ia, nu dă lumină

Cum s-au dus banii PNDL pe apa Sâmbetei Noi

PNDL, invenția politică a liderului PSD

__________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te