Iscru, un popă care ia, nu dă lumină

DE Petru Zoltan | Actualizat: 07.03.2020 - 11:59
Primarul Nicolaie din Stejaru este mai bogat decât jumătate din comuna pe care o conduce: zeci de hectare, vile, mașini

Prin firma Siluan Proiect, preotul a vândut cu câteva sute de corpuri de iluminat mai puțin comunei Stejaru.

SHARE

Pesedistul Gioga Nicolaie, primarul comunei tulcene Stejaru, a acordat trei contracte pentru ca cele trei sate din comună să beneficieze de iluminat stradal. Numai că s-au montat cu 290 de corpuri de iluminat mai puțin decât se menționase în contracte.

Comuna tulceană Stejaru este compusă din trei sate: Stejaru – reședință de comună, Mina Altân Tepe și Vasile Alecsandri.

În total, 1.570 de locuitori, conform ultimului recensământ, cel din 2011. Deși cele trei sate se zbat într-o sărăcie lucie, primarul Nicolaie pare a fi stăpânul absolut al localnicilor.

Împreună cu soția sa, are 94 ha teren agricol în comunele Stejaru și Topologu, plus alte 14 în orașul Ovidiu. Are o vilă de 150 mp în municipiul Constanța și conduce un Mercedes Benz fabricat în 2007.

Salariul de primar îi aduce în jur de 50.000 lei anual, iar soția sa a fost angajată ca asistent personal la Primăria Stejaru.

Pe persoană fizică autorizată a încasat din activități agricole în jur de 600.000 lei, iar din arendă a mai încasat 33.000 lei. Fiica lui, Mădălina Nicolaie, a încasat peste 81.000 lei din agricultură.

__________

Citește dosarul complet „Programul național de furăciune locală”

Cea mai mare șpagă de stat: 10 miliarde de euro

Miracolul Dragnea: 20 de ani nimic. 7 proiecte după ce PSD a preluat guvernarea

Preotul afacerist își dădea propriile contracte

Cum s-au dus banii PNDL pe apa Sâmbetei Noi

Popa Iscru, angajat de omul lui Dragnea

PNDL, invenția politică a liderului PSD

__________

Domnul primar a dat, domnul preot a luat

În anul 2017, edilul Nicolaie Gioga s-a gândit să îmbunătățească traiul sătenilor de la el din comună. Așa că a cerut 1,5 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării pentru iluminatul stradal din cele trei sate.

Pentru modernizarea iluminatului stradal de la Altân Tepe a cerut 550.000 lei, pentru satul Vasile Alecsandri a solicitat 550.000 lei, iar pentru extinderea și modernizarea iluminatului public în Stejaru a bifat 600.000 lei.

Pentru cele trei proiecte de 1,7 milioane de lei, prin PNDL primăria Stejaru a primit în jur de 1,5 milioane lei. Toate cele trei contracte au fost atribuite direct firmei Siluan Proiect, controlată de Mădălin Iscru.

O echipă de control de la Ministerul Dezvoltării a luat la puricat cele trei proiecte și nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când au constatat că s-au cumpărat mai puține corpuri de iluminat decât numărul celor prevăzute în proiectele depuse la minister.

În proiectul pentru satul Altân Tepe se menționează că este prevăzută montarea a 360 de corpuri de iluminat, dar în realitate au fost montate 47 de lămpi LED, iar restul de 213 au fost trecute pe stocul primăriei pentru că nu erau stâlpi suficienți.

Practic, au fost cumpărate cu o sută de corpuri de iluminat mai puțin, dar valoarea contractului a rămas neschimbată.

Un edil căruia i-a recomandat o firmă alt edil

La fel s-a întâmplat și în satul Vasile Alecsandri. Acolo urma să fie montate 300 de corpuri de iluminat stradal, dar s-au achiziționat și montat doar 175. Și de această dată valoarea contractului a rămas neschimbată.

În satul Stejaru, s-au cerut bani pentru modernizarea a 349 de sisteme de iluminat stradal. Dar s-au cumpărat 284, cu 65 mai puține decât se men-ționase în cererea de finanțare.

Echipa de control a concluzionat că lucrările s-au făcut fără autorizție de construcție, iar firma lui Iscru, Siluan Proiect, „nu a prezentat documente din care să rezulte că persoanele angajate ale societății care efectuează aceste lucrări sunt autorizate de ANRE“.

Edilul Gioga Nicolaie a precizat că în cursul anului 2017 l-a cunoscut pe Mădălin Iscru prin intermediul primarului localității Dăeni, Marian Gherghișan, care i-a comunicat că Iscru este patronul unei firme de construcții care „este agreată și are posibilitatea să efectueze lucrări generale de construcții, inclusiv iluminat public“, se menționează în
raport.

__________

Citește dosarul complet „Programul național de furăciune locală”

Cea mai mare șpagă de stat: 10 miliarde de euro

Miracolul Dragnea: 20 de ani nimic. 7 proiecte după ce PSD a preluat guvernarea

Preotul afacerist își dădea propriile contracte

Cum s-au dus banii PNDL pe apa Sâmbetei Noi

Popa Iscru, angajat de omul lui Dragnea

PNDL, invenția politică a liderului PSD

__________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te