Cea mai mare șpagă de stat: 10 miliarde de euro

DE Petru Zoltan | Actualizat: 07.03.2020 - 12:02
Foto: INQUAM PHOTOS/ Iustinel Stăvaru

Un program național pus pe picioare de Liviu Dragnea a loializat politic mii de primari.

SHARE

10 miliarde de euro. Atât s-au tocat pentru dezvoltarea României în ultimii șapte ani prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Acest program a fost inventat în 2013 de fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, în mandatul său de ministru al Dezvoltării, pentru a putea deține controlul total asupra primarilor din întreaga țară.

Banii au fost alocați în funcție de apartenența politică și dragostea arătată față de partid. Miniștrii Dezvoltării care i-au succedat în funcție lui Dragnea s-au comportat la fel.

Fondurile au fost împărțite în 13.000 de proiecte în funcție de interesul partidului și al demnitarilor.

Această strategie putredă face aproape imposibil de calculat întregul jaf, dar datele generale arată că banii au mers mai mult către autorități locale controlate de PSD.

Unul dintre cele elocvente exemple despre sifonarea banilor publici prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este cel al preotului Mădălin Adrian Iscru, afacerist de profesie, care ajuns să fie angajat pe funcția de consilier al fostului secretar de stat de la Dezvoltare Adrian Ionuț Gâdea, coordonatorul PNDL.

Gâdea este nimeni altul decât urmașul lui Liviu Dragnea, lăsat la șefia județului Teleorman, trimis în judecată pentru controversata afacere Belina, dar promovat la București pentru a ges­tiona cu mână de fier banii alocați primarilor.

În schimb, consilierul său personal, preotul Mădălin Iscru, prin cel puțin două firme (Siluan Proiect și Hercinic SRL), a beneficiat de contracte de zeci de milioane lei decontate prin PNDL.

Contractele primite direct de Iscru au fost luate la puricat de Direcția Națională Anticorupție, iar averea preotului a făcut obiectul unei anchete a Agenției Naționale de Integritate.

Documente obținute în exclusivitate de către Newsweek România arată cu detalii precise cât de departe a mers jaful: contracte atribuite fără documente, fără proceduri de selecție, fără ca primari de comune să aibă hotărâri de Consiliu Local prin care să se decidă investițiile.

Iar la celălalt capăt al traseului banilor, în Ministerul Dezvoltării, complicitatea a făcut ca mecanismul să funcționeze.

Citește dosarul complet „Programul național de furăciune locală”

Miracolul Dragnea: 20 de ani nimic. 7 proiecte după ce PSD a preluat guvernarea

Preotul afacerist își dădea propriile contracte

Iscru, un popă care ia, nu dă lumină

Cum s-au dus banii PNDL pe apa Sâmbetei Noi

Popa Iscru, angajat de omul lui Dragnea

PNDL, invenția politică a liderului PSD

__________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te