12.000 €/lună pentru șefa companiei de stat care trebuia să facă verificări la stația GPL Crevedia

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.08.2023 - 13:15
Ioana Timofte, ex-șefa CNCIR trebuia să verifice stația GPL - Foto: Facebook

CNCIR ar fi trebuit să verifice tehnic stația GPL de la Crevedia. Compania a fost condusă până acum o lună de Ioana Timofte, care era plătită cu 12.000 de euro pe lună și care a fost reținută de DIICOT.

SHARE

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a indicat Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) drept compania care ar fi trebuit să verifice dacă instalația GPL de la Crevedia funcționa corect. 

Citește și: Fiul primarului PSD ce avea stația GPL din Crevedia: 71.000.00 lei profit. Ce afaceri făcea în zonă

12.000 €/lună pentru șefa companiei de stat care trebuia să facă verificări la stația GPL Crevedia

„Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL”, a spus ministrul, potrivit euronews

Potrivit acestuia, procedura de autorizare, conform legislaţiei, necesită următorii paşi: depunerea unei solicitări pentru obţinerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor); documentaţia cuprinde memoriu tehnic cu datele tehnice ale instalaţiei, inclusiv plan de situaţie verificat de verificator MLPAT şi schemă izometrică; ISCIR emite avizul obligatoriu de instalare; după obţinerea avizului solicitantul se adresează CNCIR pentru efectuarea verificărilor tehnice, la fața locului, în vederea autorizării funcţionării; CNCIR emite raportul de inspecţie şi transmite către ISCIR o fişă sinteză în baza căreia ISCIR alocă numărul de înregistrare a echipamentului; CNCIR eliberează cartea instalaţiei, iar în baza acesteia, echipamentul are autorizarea funcţionării.

Citește și: Cine e șeful ISCIR care dă autorizații pentru stații GPL. Fost subprefect, consilierul lui Tăriceanu

Ministrul care confirmă

La CNCIR s-a încheiat, de curtând un mare scandal. Fosta directoare Ioana Timofte a fost schimbată din funcție.

„Cel mai important furnizor român de servicii profesionale de inspecție, verificare, testare, certificare și formare profesională are începând cu data de 28.06.2023 un nou Director General, în persoana doamnei Ionica RAICU, care la data numirii ocupa funcția de Director Management Integrat în cadrul companiei”, potrivit anunțului de AICI

Fosta directoare, reținută de DIICOT

Controalele la stația Crevedia ar fi trebuit făcute în mandatul fostei directoare, Ioana Timofte. Ea era plătită cu suma de 12.000 € de la buget în fiecare lună.

Newsweek România a scris că fosta Directoare Generală a Companiei pentru Controlul Cazanelor, Ioana Timofte, i-a donat mamei 4 imobile și 2 terenuri în ultimul an.

În ultima sa declarație de avere, ea menționează că a câștigat suma de 700.000 de lei anul trecut de la CNCIR. Ea spune că a donat toate imobilele, apartamentele și terenurile mamei sale. Din Declarația de avere de anul trecut aflăm care este natura acestora: teren intravilan Iași, teren intravilan Piatra Neamț, 3 apartamente în București de 100, 180 mp și 250 mp, casă în Iași de 250 mp.

În ultima declarație de avere, ea scrie că le-a donat mamei, dar a mai păstrat un singur apartament de 100 mp, în București. Restul bunurilor de mai sus au fost donate mamei sale. 

Există o explicație

Timofte a renunțat la avere după ce a fost anchetată de DIICOT. 

În mai 2023, nepoata ex-șefului SRI a fost reținută de DIICOT. Ioana Timofte este cercetată într-un dosar penal de delapidare și spălare de bani, după ce ar fi pus la punct o rețea infracțională care a reușit să dea un tun de aproximativ 2 milioane de euro.

Ioana Timofte, cercetată pentru delapidare

”La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară,  efectuează 39 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei)  au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei)”, a transmis DIICOT.

Cum fraudau licitațiile

”În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente, care au profitat acestora. 

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional / persoane care au aderat la grupul infracțional / persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. 

Bunurile / produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele / serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate - Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)”, a mai transmis DIICOT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te