Horodniceanu, ex-DIICOT, teren de la un afacerist ulterior condamnat

DE Petru Zoltan | Actualizat: 23.03.2021 - 21:15
Daniel Horodniceanu/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, a cumpărat un teren de la afaceristul Nicolai Bogdan Cihodaru, condamnat la trei ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv spălare de bani. Decizia a fost dată în octombrie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție.

SHARE

UPDATE Procurorul Daniel Horodniceanu a trimis redacției un drept la replică, acesta poate fi consultat integral la finalul articolului. Întrucât unele din argumentele lui Horodniceanu sunt valide, titlul articolului a fost editat astfel încât să corespundă acestora.

______________________

Afaceristul Nicolai Bogdan Cihodaru a fost partener de afaceri în firma L&D Business Cont SRL cu ieșeanul Cătălin Gheorghe Crișu Ciocîntă, soțul judecătoarei Anda Crișu Ciocîntă, vicepreședinte la Curtea de Apel Iași.

Pentru ca tabloul să fie complet, afaceristul Ciocîntă este asociat în alte două societăți cu fostul ofițer de informații Paul Diaconu, soțul Iuliei Diaconu, fosta procuror șef al DIICOT Iași.

Averea ascunsă pe numele tehnicianului cu datorii la întreținere

Ziarul 7Iași relata în noiembrie 2018 că soțul fostei șefe DIICOT Iași, Paul Diaconu, și-au ascuns afacerile imobiliare pe numele lui Gavril Țibu, tehnician la acea vreme la Facultatea de Fizică, care locuia într-o cameră de cămin de lângă Piața Nicolina. Atunci, Țibu avea datorii de 520 de lei la întreținere, dar în acte era milionar și un jucător important pe piața imobiliară.

Citește și: Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție resping superimunitatea oferită de deputați

Pe numele lui au fost trecute firmele Tianacam Land și părți sociale din Comdicri SRL, ambele cu sediu social în vila soților Diaconu. Mai mult, procuroarea șefă împrumutase de la tehnician suma de 300.000 euro în 2010, conform declarației de avere de atunci.

Soții magistratelor, parteneri de afaceri

Firma Comdicri este patronată în prezent, în mod egal, de Paul Diaconu și Cătălin Gheorghe Crișu Ciocîntă. Firma are ca obiect de activitate „administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract".

Cu doar doi angajați, unul dintre ei fiind afaceristul Ciocîntă, a avut un profit net de peste 2,51 milioane lei, la o cifră de afaceri de 403.511 lei. Afaceristul Ciocîntă a primit un salariu cumulat în 2019 de numai 10.524 lei. Însă a ridicat dividende de peste 1,94 milioane lei.

Citește și: Turcan: „Sunt salarii la stat de 50.000 de lei pe lună; o categorie profesională respectată”

Cei doi asociați mai dețin împreună jumătate dintr-o altă firmă, Level V Investments. Cealaltă jumătate din părțile sociale este deținută de o altă societate, 3 Of Music, patronată de milionarul ieșean Bogdan Maxim și frații Cătălin Radu și Dan Cristian Muraru. Toți trei au fost fondatorii casei de discuri Roton Music.

Cu un singur angajat, firma Level V Investments a avut o cifră de afaceri de aproximativ 550.000 lei și un profit de peste 267.000 lei. Din declarația de avere a judecătoarei Anda Crișu Ciocîntă rezultă că soțul ei, afaceristul Ciocîntă, a împrumutat firma Level V Investments cu suma de 4.663.500 lei.

Diaconu, profit de peste 3.000.000 lei

Firma Tianacam Land SRL trecută pe numele tehnicianului a fost și aceasta preluată, oficial, de Paul Diaconu. Compania are ca obiect principal de activitate "agenții imobiliare". În anul fiscal 2017, firma patronată de Diaconu a avut un profit de peste trei milioane lei, cifră de afaceri zero și active imobilizate de peste 4,3 milioane lei. Anul fiscal 2018 i-a generat o pierdere declarată de 135.891 de lei, în timp ce activele imobilizate au crescut la aproxiativ 7,4 milioane lei.

Anul fiscal 2019 i-a adus un nou profit de peste trei milioane lei cu doar doi angajați și o cifră de afaceri zero, în timp ce valoarea activelor imobilizate a crescut la peste 7,8 milioane lei.

Ciocîntă, împrumuturi de 7,15 milioane lei

Cătălin Gheorghe Crișu Ciocîntă mai este asociat cu cei trei fondatori ai Roton într-o altă societate, Conaltura Realty, care se ocupă tot cu vânzarea și cumpărarea bunurilor imobiliare proprii. În anul fiscal 2019, au raportat active imobilizate de aproximativ cinci milioane lei, o cifră de afaceri de 10.440 de lei și pierdere de peste 60.000 lei.

Din declarația de avere a judecătoarele Anda Crișu Ciocîntă rezultă că afacecristul Ciocîntă a împrumutat firma cu peste 3,9 milioane lei.

Global Etika este firma fanion a afaceristului Ciocîntă, care se ocupă în principal de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Firma a raportat pierderi de peste 100.000 lei și un singur angajat. Însă, din declarația de avere a soției sale, judecătoarea Anda Crișu Ciocîntă, rezultă că acesta și-a împrumutat propria firmă cu peste 3,25 milioane lei.

În firma Dami SRL, Ciocîntă a fost asociat cu secretarul PNL Olt, Ana Maria Ciaușu, fosta iubită a lui Fuego și o apropiată a lui Ludovic Orban, liderul PNL. Firma a fost radiată în 2011.

Horodniceanu a cumpărat teren de la Cihodaru

Ciocîntă mai este asociat și cu Nicolai Bogdan Cihodaru în firma L&D Business Cont SRL. Cel din urmă i-a vândut procurorului Daniel Horodniceanu un teren de 708 metri pătrați, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu, din Iași. Actele au fost întocmite de notarul Ioana Necula, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Cihodaru.

În octombrie 2018, afaceristul Nicolai Cihodaru a fost condamnat de ICCJ la „o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie, în modalitatea complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la fals intelectual”, conform unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

_____________________________________________

DREPT LA REPLICĂ

1.În anul 2006, am achiziționat printr-o agenție imobiliară un teren în municipiul Iași, teren care aparținea familiei Cihodaru. Acum 15 ani, acesta nu avea afaceri penale. Atunci nu am putut previziona că vânzătorul terenului va avea astfel de afaceri judiciare peste 11 ani. Astfel, sintagma ”teren de la afacerist condamnat” este inexactă, dar numai pentru că nu s-a raportat anul cumpărării la anul condamnării.

2.Terenul a fost achiziționat prin credit bancar ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, la acest moment mai având de achitat rate circa 11 ani. Si acest aspect putea fi verificat.

3.Prețul terenului a fost acceptat și considerat de bancă prețul zonei.

4.De asemenea, o altă sintagmă din titlul dvs ” În ecuație, soțul judecătoarei Ciocîntă” este o altă eroare, deoarece l-am cunoscut pe soțul doamnei judecător după circa 10 ani de la achiziția terenului.

5.Având în vedere că informația despre mine se află exclusiv în titlu și în trei dintre cele 69 de rânduri ale articolului, pare că s-a dorit amestecul malițios al acestor informații pentru a lărgi zona de confuzie creată, oricum, prin titlul mincinos.

Daca articolul nu este doar o grava eroare jurnalistica, ci expresia unor demersuri tendențioase care urmăresc discreditarea mea profesionala, răspund, pe aceasta cale, că nu se va opri, ca urmare a unor astfel de practici, niciuna dintre investigațiile în desfășurare. Înțeleg ca sunt nuclee infracționale deranjate de anumite acțiuni întreprinse în ultima perioadă.

După mai mult de 22 de ani de carieră într-un sistem judiciar complicat, reputația a rămas singurul atribut care contează. De aceea, voi formula o cerere de apărare a reputației profesionale către CSM și îmi rezerv dreptul de a acționa în judecată publicațiile care îmi vor afecta reputația profesională prin astfel de articole mincinoase.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.