DOCUMENT Ce salarii au vameșii care intră în grevă. Implicați în scandaluri cu găleți de bani

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.12.2023 - 13:59
DOCUMENT Ce salarii au vameșii care intră în grevă - Profimedia Images

Newsweek publică salariile vameșilor care intră, azi, în grevă japoneză. Unii dintre lucrătorii vamali au fost implicați în scandaluri cu găleți de bani și mită luată de la șoferi.

SHARE

Vameșii sunt ultimii bugetari care fac grevă pentru salarii și condiții de muncă. Unii vameși au fost implicați în scandaluri, iar pe stenograme aceștia apar că duceau găleți și ligheane de bani.

DOCUMENT Ce salarii au vameșii care intră în grevă. Implicați în scandaluri cu găleți de bani

Documentul pe care îl vedeți mai jos prezintă salariile brute ale vameșilor. Salariul este de bază, așa că nu cuprinde sporul pentru condiții vătămătoare de muncă de 15%. de asemenea, nu sunt încorporate sumele de bani câștigate pentru că lucrează noaptea, în weekend sau ore suplimentare.

Un inspector vamal câștigă 9.000 - 10.000 lei pe lună. la fel ca un consilier sau ca un auditor.

De ce protestează

Vameșii au anunțat că intră în grevă japoneză protestând în acest mod față de condiţiile de muncă şi neacordarea unor drepturi salariale. 

Protestul va avea loc pe 20 decembrie și la el vor lua parte  angajaţi din cadrul birourilor vamale de frontieră şi de interior, ai direcţiilor regionale vamale şi aparatului central al Autorităţii Vamale Române.

”Principalele nemulţumiri ale personalului vamal sunt legate, în principal, de condiţiile de muncă asigurate şi de neacordarea unor drepturi salariale la care sunt îndreptăţiţi”, anunţă sindicatul Meridian care mai precizează că, în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acestea se prezintă sub orice critică.

Citește și: Vameșii intră în grevă japoneză. ”Sunt angajați care tremură în birouri”

Implicați în scandaluri

Vama a fost implicată în mari scandaluri de luare de mită. Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, şi alţi doi agenţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru mită, a informat, miercuri, DNA.

"În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, cei trei poliţişti de frontieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul peste graniţă a anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile", spun anchetatorii.

Citește și: Șeful frontierei Sculeni și doi polițiști luau mită și 700€ ca să dea verde la vamă. DNA i-a reținut

Anul acesta, un director din cadrul Autorității Vamale Române a fost săltat de DNA după ce a cerut bani unui om de afaceri pentru a face trafic de influență la Ministerul Mediului. Urma să îi anuleze obligații fiscale în valoare de peste 5,6 milioane de lei.

Citește și: Șef la Vamă, săltat de DNA. A cerut 1 milion de lei pentru a face trafic de influență la Mediu

Un dosar care trenează de 9 ani

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final. După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie.

Mita era denumita "coffee" și era "tradiție" la Vama Albița, astfel că polițiștii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant și dacă nu cereau, sumele primite fiind intre 10 lei si 100 de euro.

Fiecare agent lua o șpagă de cel putin 1.200 de lei pe tură.

Mită pusă în găleată

După un proces care a durat mai bine de opt ani, magistraţii Curții de Apel Suceava i-au achitat pe majoritatea inculpaţilor într-un megadosar care a vizat corupţia din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Potrivit datelor preliminare din dosar, printre „cotizanţi” s-au numărat şi sute de botoşăneni care, după închiderea vămii Racovăţ, au plecat în Ucraina prin punctul de la Siret.

Banii erau primiţi în paşaport, după care erau colectaţi şi ascunşi în diverse locuri din incinta vămii. Pentru a trece cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea vameşului aproximativ 150 de lei, iar poliţistului 50 de lei. La finalul turei, banii erau puşi într-o găleată şi se făcea împărţeala în funcţie de riscul asumat şi de „încasări”.

Citește și: Vameșii care luau șpagă cu găleata și treceau mita pe caiet, achitați. Erau coordonați de un preot

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te