Șef la Vamă, săltat de DNA. A cerut 1 milion de lei pentru a face trafic de influență la Mediu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.04.2023 - 15:13
Angajat la Vamă Foto: facebook/Autoritatea Vamală Română (rol ilustrativ)

Un director din cadrul Autorității Vamale Române a fost săltat de DNA după ce a cerut bani unui om de afaceri pentru a face trafic de influență la Ministerul Mediului. Urma să îi anuleze obligații fiscale în valoare de peste 5,6 milioane de lei.

SHARE

Dinu Octavian Dinu, director în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut de DNA pentru fapte de corupție. 

A luat șpagă de la un om de afaceri pentru a-i anula obligațiile fiscale pe care le avea la Ministerul Mediului. 

Șef la Vamă, săltat de DNA. A cerut 1 milion de lei pentru a face trafic de influență la Mediu

Acesta era director economic în cadrul Ministerului Mediului, când a cerut 1 milion de lei pentru a-i anula omului de afaceri obligațiile fiscale. 

Citește și: Dosarul de mită la Biroul Vamal de Frontieră Iaşi: 300 $ spaga

Numai că antreprenorul a făcut plângere la DNA.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2023, a inculpatului

NICOLESCU DINU-OCTAVIAN, la data faptei director economic în cadrul Ministerului Mediului, în prezent director în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Citește și: 9 ani de cercetări pentru cel mai clar dosar de șpagă

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și

 exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale,

 în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.

Citește și: Vameșii care luau șpagă cu găleata și treceau mita pe caiet, achitați. Erau coordonați de un preot

În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei”.

Precizăm că presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a transmis DNA.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te