EXCLUSIV Cuscrul lui Gabriel Oprea a fost prins cu plagiatul și a rămas fără titlul de doctor

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 11.12.2019 - 16:27
Dănuț Tudor/FOTO: stirilekanald.ro

La un an distanță după o decizie contrarie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras titlul de doctor cuscrului lui Gabriel Oprea, Dănuț Tudor. Inițial, însă, Tudor fusese absolvit.

SHARE

Cazul lui Dănuț Tudor fusese o speranță și un precedent de care se agățau toți plagiatorii aflați în analiză la CNATDCU.

Același plen, decizii diferite

La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul i-a retras titlul de doctor lui Dănuț Tudor. Acesta își susținuse teza în anul 1999 la Facultatea de Drept a Universității București, sub îndrumarea profesorului universitar Nicolae Popa, titlul lucrării fiind „Poliția în statul de drept”.

Pe numele lui Dănuț Tudor fusese depusă o sesizare la CNATDCU în octombrie 2016, la acel moment acesta fiind secretar general adjunct al Ministerului de Interne.

Pentru decizia de retragere a titlului au votat 35 dintre cei 51 de membri ai plenului CNATDCU. Aceștia și-au însușit un raport al unei comisii de lucru care a stabilit că teza este plagiată în mare parte.

Însă, s-a ajuns aici după ce un verdict de anul trecut al aceluiași plen, cu 37 de voturi pentru, pe baza unui alt raport, al altei comisii de lucru, decisese menținerea titlului! Ulterior, a fost înregistrată o contestație a celui care depusese sesizarea inițială în acest caz, contestație care a fost admisă.

O motivație stupefiantă

În 2018, cazul Tudor a stârnit vâlvă în mediul academic, deoarece comisia de lucru din acel moment (Alexandru Boroi, Ruxandra Răducanu, Ioana Maria Costea) a stabilit că se află ”în imposibilitatea de a determina standardele de etică față de care să se facă o analiză a fondului și pentru imposibilitatea de a determina sancțiunea aplicabilă la data comiterii faptei imputabile”, invocându-se principiul neretroactivității. Cu alte cuvinte, cei trei au scos din joben pretextul că, în 1999, nu se stabilise ce este acela un plagiat și nu exista cadrul legal pentru stabilirea unei sancțiuni.

De precizat că Ioana Maria Costea predă la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind o apropiată a rectorului instituției, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader (printre altele, soțul ei a fost consilier al lui Toader în minister).

Prin decizia pe care a aprobat-o în acest caz, ea a fost precursoarea altui cadru didactic de la această facultate care a încercat să scape de sancțiune un plagiator. Este vorba de Carmen Tamara Ungureanu, care, parte a altei comisii de lucru, a stabilit că procurorul Codruț Olaru, a cărui teză a fost coordonată de Toader, nu a plagiat (ceilalți doi membri ai acestei comisii au susținut contrariul).

Două precedente

În 2019, în urma contestației, comisia care a reluat cercetarea fost formată din Florin Alin Sava, Robert Reisz și Alexander Baumgarten. Aceștia au dat de pământ cu motivarea trioului Boroi-Răducanu-Costea, stabilind că aproximativ 70 dintre cele 248 de pagini ale tezei au fost plagiate.

În privnța principiului neretroactivității, acesta fost respins motivându-se că, anterior, CNATDCU a avut în analiză teze de la aceeași Școală Doctorală, susținute în aceeași perioadă de timp (exemplu Victor Viorel Ponta) și a retras titlul pentru plagiat. Un alt exemplu: chiar cuscrul lui Tudor, Gabriel Oprea, care a primit titlul în anul 2000, tot la Facultatea de Drept de la Universitatea București.

Ajutor pentru plagiatori

La momentul primului vot din acest caz, Newsweek România a dezvăluit faptul că președintele CNATDCU anunța că se ia în considerare ca, la următoarele ședințe, să se decidă ca, în cazul tezelor mai vechi de 10-15 ani, să nu mai poate fi făcute sesizări de plagiat!

„Am considerat că nu poți analiza o teză din 1999 cu standardele din 2018”, spunea atunci președintele CNATDCU, Horia Iovu în contextul discuției.

Printre beneficiarii unei asemenea decizii se numărau fostul ministru Florian Bodog și deputatul Florin Iordache, pe numele cărora existau sesizări la CNATDCU. În final, o astfel de decizie nu a mai fost luată, iar Bodog a rămas fără titlu în iulie acest an.

În ciuda faptului că precedentul Tudor are șanse mici de reușită în viitor, plagiatorii au primit recent un ajutor: Parlamentul a votat o modificare legislativă prin care aceștia pot fi deposedați de titlu de-abia după o sentință juecătorească, lucru care tergiversează foarte mult punerea în aplicare a deciziilor CNATDCU.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te