VIDEO Vehicule militare ruse în clădirea unui reactor nuclear din Zaporojie. Imagini îngrijorătoare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2022 - 14:07

CNN semnalează apariția unor imagini cu vehicule militare rusești în sala unei turbine conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporijie.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Sursa citată menționează că a verificat prin geolocație materialul video și că acesta este autentic.

Imaginile au început să circule, joi, pe rețelele sociale, însă nu este clar când au fost filmate.

Materialul filmat înfățișează una dintre cele șase săli cu turbină situate în partea de vest a centralei nucleare, care este poziționată, la rândul său, aproape de orașul Energodar.

Fiecare sală cu turbină este conectată la și încorporată într-o construcție masivă, în care se găsește un reactor nuclear, precizează CNN.

Vehicule militare ruse la 130 de metri de reactorul nuclear

Vehiculele militare rusești, care par să fie camioane folosite în mod uzual de trupele Moscovei, se află pe latura vestică îndepărtată a clădirii, la parter, la circa 130 de metri de reactor.

În video apar cel puțin cinci vehicule - dintre care unul este marcat cu simbolul "Z", specific unităților care iau parte la campania din Ucraina.

În apropiere se văd cel puțin două amenajări care seamănă cu niște corturi.

Citește și:

 VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

Lângă vehicule se află diverși paleți. Nu este clar dacă paleții și corturile au legătură cu soldații ruși sau cu funcționarea centralei nucleare.

CNN amintește că Rusia a declarat anterior că singurele echipamente militare pe care le-a amplasat la centrala Zaporojie sunt cele legate de misiunile de pază.

Ucrainenii au tras în iulie în ținte rusești la 300 de metri de un reactor nuclear

Joi, Ministerul rus al Apărării a transmis că imaginile din satelit arată că armele, în special cele grele, nu sunt amplasate în perimetrul centralei.

CNN precizează că a contactat Ministerul rus al Apărării în legătură cu prezența vehiculelor militare ruse în sala turbinelor de la Zaporojie dar nu a primit imediat un răspuns.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de terorism nuclear.

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că forțele ruse au depozitat armament greu în complexul nuclear, pe care îl utilizează pentru lansarea de atacuri, mizând pe faptul că forțele de apărare nu vor trage, la rândul lor, asupra centralei.

Luni, șeful companiei nucleare din Ucraina, Petro Kotin, a spus că Rusia a amplasat 14 piese de echipament militar greu în prima unitate energetică de la Zaporojie și șase vehicule în sala celui de-al doilea generator.

CNN mai notează că în data de 19 iulie, ucrainenii au efectuat tiruri vizând corturile cu soldați ruși aflate la circa 300 de metri de unul dintre reactoarele nucleare.

Ucrainenii avertizează că rușii pregătesc un incident nuclear, vineri, la Zaporojie

Vineri dimineață, oficialii ucraineni au avertizat că rușii pregătesc un incident care să implice, eventual, o scurgere radioactivă, la Zaporojie, în perioada în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află încă în Ucraina.

Citește și: 

VIDEO Putin își retrage forțe din Crimeea. Separatiștii din Donețk și Lugansk se răzvrătesc

Guterres a sosit, miercuri, la Liov, și a purtat, joi, discuții cu președinții ucrainean, Volodimir Zelenski, și turc, Recep Tayyip Erdogan.

Anton Gherascenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, este unul dintre oficialii de la Kiev care au arătat că rușii au transmis personalului lor civil de la Zaporojie să nu se prezinte, vineri, la lucru, aspect care întărește versiunea unei provocări planificate în această zi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te