Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluției de la 1821 din Țara Românească a fost ucis mișelește în zorii zilei de 27 mai/7 iunie 1821, la Târgoviște. După moartea sa, seiful cu bani în care ținea agoniseala cu care-și întreținea oastea de panduri a dispărut vreme de 60 de ani.
Cine era domnitorul de neam vechi moldovenesc considerat fanariot? Prima lui soție a fost sora lui Dimitrie Cantemir, dar destrămarea căsniciei a dus la un conflict pe viață cu familia Cantemireștilor. A domnit de cinci ori în ambele Țări Române, reușind să trăiască 84 de ani.
Cine a fost domnitorul ce a unit Moldova și Țara Românească sub conducerea sa? Contemporan cu Mihai Viteazul, acest personaj ocupă un loc mult mai „de rând” în galeria voievozilor români, deși faptele sale ar fi meritat o recunoaștere mai mare din partea posterității.
Cine a fost grecul care a ajuns domnitor al Moldovei și al Ucrainei? Multe personaje s-au perindat pe tronul Mușatinilor, dar acesta a fost printre puținii care au ajuns să cârmuiască și peste „Țara Ucrainei”. Doar că sfârșitul i-a fost sumbru, pe măsura vremurilor periculoase.
Cum a murit ultimul domnitor pământean al Țării Românești? În 1716, la cinci ani după Moldova, era inaugurată și în Muntenia epoca fanariotă, odată cu Nicolae Mavrocordat. Ultimul domnitor pe listă a aparținut familiei Cantacuzino.