Cum arăta o listă de cumpărături de acum 400 de ani? Nu demult, o asemenea listă, datată 1633, deci acum 391 de ani, a fost descoperită sub podeaua unei case din Londra. Există, însă, documente, care ne arată ce și cum își achiziționau cele trebuincioase boierii din Oltenia din secolul al XVIII-lea.
Cum arăta o listă de cumpărături de acum 400 de ani? Ce achiziționau boierii din Țara Românească?
O listă de cumpărături scrisă de mână în urmă cu 391 de ani, datată octombrie 1633, a fost găsită găsită sub podeaua unei case dintr-un cartier al capitalei Marii Britanii, Londra.
Scrisă de un anume Robert Draper, această scrisoare - expediată către un „domn Bilby” - enumeră diverse articole de uz casnic, inclusiv pește verde, linguri de staniu și o tigaie, conform postării făcută de Museum of Artifacts pe pagina de Facebook.
„.Domnule Bilby, vă rog să trimiteți mâine dimineață în căruță niște pești verzi, luminile de la doamna Cranfeild, două duzini de linguri de staniu, o sobă grozavă pentru grădiniță și altele care au fost trimise pentru a fi schimbate cu unele mai bune, o tigaie nouă, împreună cu o notă privind prețul acestor mărfuri pentru restul. Prietenul vostru iubitor Robert Draper, octombrie 1633, Copthall”.
Dacă nu vi se par cumpărături prea substanțiale, trebuie să le parcurgeți pe cele ale boierilor din Oltenia, făcute cu un secol mai târziu decât cea din Londra.
Citește și: De unde vine denumirea de Moldova? Ce spune legenda, care e realitatea?
La fel ca orice alți oameni înstăriți, aceștia apelau la mijloacele cele mai moderne ale timpului pentru a-și procura mărfurile necesare, iar livrarea lor are surprinzător de multe asemănări cu cea a firmelor de curierat de astăzi.
La acea vreme, anii 1700, nu existau magazine specializate, de exemplu, pentru inele, praf de pușcă, stofe ori condimente.
În schimb, existau negustori care preluau comenzile celor cu dare de mână și livrau marfa. Cumpărăturile erau solicitate prin scrisori, echivalentul comenzilor online de acum, iar marfa venea acasă, cam în același fel în care o aduc curierii de azi.
Boierii olteni își trimiteau listele de cumpărături negustorilor din Sibiu - Foto: turnulsfatului.ro (cu rol ilustrativ)
Dar produsele solicitate puteau să provină din Vest sau chiar din Orient, așa că negustorii, ca niște buni afaceriști, se dădeau peste cap pentru a le oferi bogaților ceea ce-și doreau.
Cartea „Lux, modă și altebagatele politicești” (Editura Humanitas, 2021), scrisă de cercetătoarea Mária Pakucs-Willcocks, aduce detalii în acest sens, potrivit turnulsfatului.ro.
Cum boierii olteni nu aveau de unde să-și procure multe dintre produsele dorite din Țara Românească, apelau la „casele de comenzi” ale timpului, adică la negustorii sași ori greci care trăiau în Principatul Transilvaniei, mai precis în Sibiu, explică Mária Pakucs-Willcocks.
„Boierii din provincie nu ajungeau întotdeauna la marile prăvălii din oraşe. Obţinerea mărfurilor dorite se făcea prin comenzi trimise cu corespondenţa negustorilor renumiţi (sau cunoscuţi) şi caselor comerciale. Una dintre casele comerciale vestite a fost cea ţinută de Constantin Hagi Pop la Sibiu.
Citește și: De unde vin denumirile Transilvania și Ardeal? Ce înseamnă? De ce două nume pentru aceeași regiune?
Boierii olteni îi scriau cu precădere, pentru orice aveau nevoie: de la praf de puşcă la seminţe de flori, de la fructe exotice la stofe grele, de la căţeluşi şi ogari la peruci, pantofi, doftorii, sticle cu vin, farfurii, confeturi, trăsuri, cai, ceai, cafea, tutun, rozmarin, uleiuri şi multe altele”, se precizează în carte.
Unul dintre boierii de la care s-a păstrat o asemenea „listă de cumpărături” este Hamza Jianu, din vechea familie a Jienilor, din care s-a înălțat și vestitul haiduc Iancu Jianu. Hamza locuia în Caracal, unde strânsese o avere frumoasă.
Atfel, conform cărții menționate, lista acestuia curpinde următoarele:
„Târguielile ce am poftit pe nepotul Costandin să-mi ia, avgust 29, 1775: 2 solniţe să să facă de argint 1 inel bun, 1 inel lui Costache de granat ,1 inel lui Grigoraşco asemenea, 1 masă de ceale bune, de 12 oameni, 12 şărvete, 1 toc tipsii, 1 toc talere 15 coturi postav. Săbii. Hamza Jianu“”, se arată în lucrare, potrivit sursei citate.
Listele de acest fel, trimise la Sibiu sau la Bucureşti, la Iaşi sau la Craiova, sunt nenumărate. Ele oferă indicii relevante privitoare la consum, dar şi la gusturile oamenilor.