Cine a fost grecul care a ajuns domnitor al Moldovei și al Ucrainei? Multe personaje s-au perindat pe tronul Mușatinilor, dar acesta a fost printre puținii care au ajuns să cârmuiască și peste „Țara Ucrainei”. Doar că sfârșitul i-a fost sumbru, pe măsura vremurilor periculoase.
Misterul fiilor lui Alexandru Ioan Cuza. Pe 24 ianuarie se împlinesc 166 de ani de la realizarea Unirii Principatelor din 1859, care a adus laolaltă Moldova și Țara Românească. Dar istoria e făcută și din detaliile vieții personale ale principalele sale personaje.
Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a avut o domnie lungă - 47 de ani - pe parcursul căreia a purtat numeroase războaie cu toți dușmanii principatului. Dacă legenda spune că a ridicat câte o biserică după fiecare luptă ar trebui să știm exact câte bătălii a dat marele voievod.
Cum a învins Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui? Cea mai mare înfrângere a Imperiului Otoman din partea unei armate creștine s-a petrecut pe plaiurile Moldovei, la 10 ianuarie 1475, adică acum 550 de ani.
Cine a fost ofițerul ce a decis alegerea lui Al. Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei? La 5 ianuarie 1859, Cuza devenea domn al principatului moldovenesc, pentru ca, pe 24 ianuarie să se împlinească „Mica Unire”, prin alegerea sa și în Țara Românească.