Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei? „Am fost învingător în 34”

DE Eduard Niculescu | 18.01.2025 - 07:45
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei - Foto: arhiva (cu rol ilustrativ)
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei - Foto: arhiva (cu rol ilustrativ)
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei
Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei

Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a avut o domnie lungă - 47 de ani - pe parcursul căreia a purtat numeroase războaie cu toți dușmanii principatului. Dacă legenda spune că a ridicat câte o biserică după fiecare luptă ar trebui să știm exact câte bătălii a dat marele voievod.

SHARE

Ștefan cel Mare este, pentru mulți, nu doar cel mai important voievod al istoriei noastre, ci chiar și „cel mai mare român” din toate timpurile.

Legenda sa, acoperită însă de fapte reale, a străbătut veacurile și a rămas la fel de vie și astăzi. În complicatele și tulburile vremuri ale secolului al XV-lea, el a reușit să devină cel mai de temut dușman al Imperiului Otoman din toată creștinătatea.

Câte războaie a purtat Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei? „Am fost învingător în 34”

Cam toată lumea știe anii între care a domnit Ștefan cel Mare, 1457-1504. Adică 47 de ani, a doua ea mai lungă domnie din istoria țării noastre, dacă o punem la socoteală și pe cea a primului rege al României, Carol I, care a adunat 48 de ani în fruntea României, dar patru secole mai târziu, într-un cu totul alt context.

În epoca medievală, în schimb, era o adevărată performanță să ajungi la o asemenea durată, mai ales pe tronul unui principat mic, supus din toate părțile presiunilor și atacurilor Marilor Puteri din vecinătate: Imperiul Otoman, Regatul Ungariei sau cel al Poloniei.

Rusia era încă la câteva secole distanță de statutul pe care-l va dobândi ulterior, în schimb tătarii, ca aliați ai Înaltei Porți, reprezentau pericolul din est, la acea oră.

Citește și: Ce domnitor a fost văzut de turci ca un al doilea Mihai Viteazul? A ridicat cele mai multe biserici

Născut la 1433 - deci a ajuns domnitor la 24 de ani - Ștefan a reușit, totuși, dând dovadă de calități absolut remarcabile de lider, strateg și oștean, să se impună în fața tuturor.

Imaginea lui Ștefan cel Mare, așa cum apare pe pereții mănăstirii Voroneț - Foto: arhiva

Astfel, el a devenit, mai ales din a doua parte a domniei, respectat și temut de toți inamicii și a reprezentat, totodată, purtătorul de stindard european al luptei creștinilor contra otomanilor.

Au rămas în istorie marile sale bătălii, mai ales cea de la Vaslui - numită și lupta de la Podul Înalt - din ianuarie 1475, când a administrat cea mai grea înfrângere suferită de o armată otomană suferită în fața unei oștiri creștine. 

De asemenea, ne amintim de cele de la Baia, din decembrie 1467, când a fost la un pas să-l captureze pe Matei Corvin, regele Ungariei sau cea din Codrii Cosminului, din octombrie 1497, când l-a zdrobit pe Ioan Albert, regele Poloniei.

Citește și: Cum a pierdut Ștefan cel Mare tronul Moldovei? A fost înlocuit de un văr. Cât a durat situația?

Nu trebuie uitată chiar și cea de la Răboieni-Valea Albă, din iulie 1476, în care, deși a fost înfrânt de uriașa armată otomană - de zece ori mai mare ca a sa - condusă de însuși sultanul Mahomed Cuceritorul, i-a produs suficiente pierderi pentru ca padișahul să se întoarcă la Constantinopol cu mâna goală, fără a putea supune Moldova, așa cum intenționa.

Dar câte asemenea bătălii și războaie a dus mărețul domnitor? Răspunsul l-a dat chiar Ștefan, cu doi ani înainte de trecerea sa la cele sfinte.

În anul 1502, bătrânul voievod al Moldovei i se confesa medicului venețian Matteo Muriano, dezvăluind că a purtat 36 de războaie, din care a învins în 34.

„Eu sunt înconjurat de dușmani din toate părțile și, de când sunt domnul acestei țări, am purtat 36 de lupte, din care am fost învingător în 34 și am pierdut două”, îi mărturisea Ștefan medicului., scrie historia.ro.

Iar cele două înfrângeri sunt cea de la Valea Albă, din 1476, menționată mai sus și cea suferită la primul asediu al Chiliei, din iunie 1462, când n-a reușit să treacă peste rezistența garnizoanei polono-valahe din cetate.

Totuși, avea să-și ia revanșa în ianuarie 1465, când a cucerit cetatea Chiliei, pe care a pierdut-o în 1484 în fața sultanului Baiazid al II-ea.

Reprezentare a bătăliei de la Baia, din 1467, când Ștefan era să-l captureze pe Matei Corvin, regele Ungariei - Foto: arhiva

În privința numărului de biserici ridicate, aici există multe necunoscute i amănunte ce s-au pierdut de-a lungul veacurilor. 

Inscriptiile în piatră sau pictate păstrate din timpul său îl atestă pe Ștefan al III-lea al Moldovei ca fiind ctitorul a 26 de biserici şi mănăstiri.

Citește și: Ce soție de domnitor a dat numele dinastiei Mușatinilor? A fost stră-străbunica lui Ștefan cel Mare

Multe dintre ele ridicate pentru pomenirea celor căzuţi în lupte şi ca mulţumire pentru anumite biruinţe. Mai sunt alte zece biserici care îi sunt atribuite, dar pentru care nu există dovezi certe.

Dar, dacă le-am pune la socoteală și pe acelea, am ajunge la un total de 36, adică exact numărul de războaie avute, ceea ce ar însemna că legendele sunt adevărate, cel puțin când e vorba de Ștefan cel Mare.

Deși Letopisețul lui Grigore Ureche l-a descris drept un om „mânios și de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat”, putem fi siguri că există o motivație mult mai solidă și profundă pentru care marele voievod a fost trecut în rândul sfinților, în 1992, de Biserica Ortodoxă Română.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te