EXCLUSIV Cine sunt elevii care vor anularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.06.2020 - 22:34
Sebastian Cristian

Mișcarea Elevilor s-a născut în urmă cu o lună, iar astăzi a fost primită la cel mai înalt nivel în Senatul României unde a propus anularea examenelor de bacalaureat și de evaluare națională.

SHARE

În urmă cu zece zile aflam de existența Mișcării Elevilor care lansa un manifest. Într-un clip, mai mulți elevi cereau anularea examenelor naționale.

Principalul argument: autoritățile nu pot garanta desfășurarea examenelor în siguranță în timpul COVID 19. Mișcarea a fost îmbrățișată de posturile de televiziune România Tv sau Antena 3, iar la idee a aderat politicieni printre care și primarul Gabriel Firea.

Context: Pericolele anulării examenelor

Anularea examenului de Evaluare Națională și accederea în liceu pe baza mediilor generale și nu a unui examen național ar distorsiona ierarhiile pentru că notarea este extrem de diferită de la un oraș la altul, de la o școală la alta.

Anularea bacalaureatului ar permite sutelor de mii de elevi care nu au luat examenele anii trecuți (și celor câteva zeci de mii care ar pica anul acesta) să obțină diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din ultimul/ultimii ani.

„Nu avem președinte”

Astăzi, reprezentații Mișcării Elevilor au fost primiți la discuții în Comisia de Învățământ condusă de Liviu Pop (adept al anulării examenelor) și în Comisia Juridică unde s-au întâlnit cu Șerban Nicolae. 

Anunțul a fost făcut de avocata Diana Iovanovici Șoșoacă singura semnatară a actului prin care Mișcarea Elevilor cere anularea examenelor naționale. În pozele vizitei din Senat, avocata a indicat numele unor elevi care ar face parte din această organiație. Cum pe pagina de Facebook sau de Internet a Mișcării Elevilor nu există informații despre membri, conducere sau alte activități i-am abordat pe Facebook.

Am stat de vorbă cu Sebastian Cristian( foto) care se prezintă ca unul din cei zece membri fondatori din „Mișcarea Elevilor”. Tânărul, care este elev la Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brașov a explicat cererile din manifestul constitutiv.

Mișcarea Elevilor vrea ca în nota de bacalaureat să conteze mediile de pe clasele IX - XII de la română, matematică și proba la alegere.

Newsweek România: Cine reprezintă Mișcarea Elevilor și ce își propune?

Sebastian Cristian: Suntem mai mulți elevi din toate colțurile țări care s-au unit pentru a milita pentru anularea examenelor din motive care țin de riscurile pentru sănătate și de faptul că nu ne-am putut pregăti în perioada pandemiei. Guvernul vrea să dăm aceste examene ca și cum această pandemie nu ar fi existat.

Principalul vostru argument îl reprezintă pericolul COVID 19?

Da. Și mai există și problema psihologică. Sunt foarte multe familii care au rămas fără bani. Părinții și-au pierdut locul de muncă ori chiar s-au îmbolnăvit. Toată această presiune pusă pe umerii unor copii nu ar ajuta la o ierarhizare corectă dacă s-ar da examenele naționale.

Dacă examenul de la finalul clasei a XII-a s-ar anula, așa cum propuneți dumneavoastră, sute de mii de elevi care nu luat bacalaureatul în anii trecuți (dar și cei 20-30% care ar pica anul acesta) ar primi diploma doar pentru că au avut, în liceu, medii de trecere.

Asta se poate reglementa prin lege. Sunt state în Europa care au ales să anuleze examenul și să îl echivaleze doar pentru elevii din ciclul școlar 2019 – 2020. Nu este vorba de o discriminare. Elevii care nu au luat bacalaureatul au avut, anterior, toate condițiile, au avut șansa lor. Nu există o discriminare dacă bacalaureatul s-ar da doar pentru elevii din acest an școlar.

Cei care au picat în anii trecuți când vor mai putea da examenul de bacalaureat?

Cea mai bună soluție pentru ei este să dea examenul mai târziu, de exemplu în septembrie. Pentru nota de la bacalaureat noi am propus, în Senat, echivalarea mediilor care corespund doar acelor materii din care elevul și-ar fi dorit să dea examenul. Nu cred că ierarhizarea în facultăți ar avea de suferit pentru că nu se dau examene de bacalaureat. Și dacă ar avea de suferit într-o mica măsură, lucrurile vor reveni la normal după primul an.

La liceu, este același lucru: elevii care se dovedesc foarte buni (dar nu au intrat unde au dorit pe baza mediilor din gimnaziu n.red.), se pot transfera. Ministerul Educației poate crea un cadru legal pentru a se face transferul mai ușor.

Ați propus anularea examenului de Evaluare Națională. Știți că notarea diferă foarte mult de la o școală la alta și chiar în cadrul aceleiași școli. Exigențele sunt mult mai mari în anumite școli. Nu va influența acest aspect ierarhia pe baza căreia se intră la liceu în absența unui examen unic, național, la care să participe toți elevii?

Elevii își cunosc nivelul. Un elev care vine dintr-un cătun și are medii de 10 nu se va înscrie la un liceu de elită. Și chiar dacă ar ajunge la un liceu la care nu face față va fi nevoit să se transfere lăsând, în acest fel, loc unuia care merită. Oricum, lucrurile se vor redresa în timp.

Noi milităm și pentru anularea examenelor de evaluare națională. Comisia din Senat a decis să susțină ideea potrivit căreia examenele de evaluare națională să se amâne pentru o lună sau o lună și jumătate. Elevii să dea evaluarea la final de august și să beneficieze de o lună de pregătire.

 Orice efect negativ se va repara. Dar dacă unul din cei 400 de mii de participanți la examene se va îmbolnăvi de COVID și vor fi pierderi de vieți omenești repercursiunile vor fi mult mai grave.

Sebastian Cristian spune că dacă nu se va anula examenul de bacalaureat, cel mai probabil, nu va particpa la sesiuena din iunie.

Citește și Reîncepe școala. Cum se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Newsweek LIVE

Care este miza anulării examenelor finale

Anularea examenului de Evaluare Naționale și accederea în liceu pe baza mediilor generale și nu a unui examen național ar distorsiona ierarhiile. Pentru că o notă/medie de zece se obține mai greu în București decât într-o urbe de provincie.

La fel s-ar întâmpla și în cazul examenului de bacalaureat. O medie de 8 se obține cu mult mai multă trudă într-un liceu de informatică din Capitală decât într-un liceu industrial dintr-un oraș mai mic al țării.  

Pe baza notelor de la evaluarea națională și bacalaureat se intră la liceu, respectiv facultate.

Dar miza anulării bacalaureatului este și mai însemnată dintr-un alt punct de vedere. Elevii care au picat examenul de clasa a XII-a în anii trecuți, pot lua bacalaureatul doar arătând carnetul cu mediile ulltimului an/ani de studiu.

Prin anularea examenelor cerută de Mișcarea Elevilor, sindicate, Gabriela Firea sau Liviu Pop, toți elevii din generațiile trecute vor primi cadou bacalaureatul dacă au media generală peste șase.

Numărul celor care nu au luat bacalaureatul anii trecuți este foarte mare:

2019: nu au luat bacalaureatul 37%

2018: nu au luat bacalaureatul 31%

2017: nu au luat bacalaureatul 28%

2016: nu au luat bacalaureatul 31%

2015: nu au luat bacalaureatul 32%

2014: nu au luat bacalaureatul 34 %

În 2019, din 136.087 de candidaţi din toate promoțiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare), 86.794 au luat peste media 6.

Un număr de 20-30 de mii de elevi, care ar fi picat examenele anul acesta (aproximare făcută pe baza procentelor din anii trecuți), ar primi diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din anii anteriori.

Există și o problemă în contextul anulării examenului de Bacalaureat.

Prin anularea examenelor, un elev care are media peste 5 dar sub 6 a picat Bacalureatul. Dacă s-ar fi susținut Bacalaureatul clasic, el ar fi putut intra în examen, să obțină media șase (minimă) și astfel să promoveze.

Citește și: Avocata care, în numele elevilor, cere anularea examenelor naționale nu crede în COVID 

 

 

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te