Avocata care cere, în numele elevilor, anularea examenelor naționale: COVID este o manipulare

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.05.2020 - 00:02

După sindicaliști, politicieni și primarul Capitalei, Gabriela Firea, o mișcare a elevilor, înființată în urmă cu mai puțin de o lună, cere desființarea examenelor de bacalaureat și de evaluare națională.

SHARE

În acest fel se creează un pol de presiune pentru ca elevii să obțină diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din ultimul/ultimii ani, eludând dificilele examene de final de an.

Se poate ajunge la o „amnistie” generală pentru toți elevii care nu au luat bacalaureatul în anii trecuți și pentru cei în pericol să nu îl ia anul acesta.

O mișcare născută în urmă cu o lună

Pe pagina de Internet a Mișcării Elevilor din România nu este trecută nicio persoană/adresă de contact. Nu știm cine face parte din forul de conducere.

Există două postări, una legată de „incompetența autorităților”, iar cealalaltă intitulată „Argumentele noastre”. Nu există adresă, conducere sau persoană de contact.

Singura persoană cu identitatea „la vedere”, care reprezintă Mișcarea Elevilor din România este avocata Diana Iovanovici-Șoșoaca. Deși, oficial, susține că elevii pe care îi reprezintă se tem de efectele coronavirus, ea crede că virusul este o invenție menită să răpescă din libertățile individuale.

Mișcarea Elevilor era necunoscută în urmă cu o lună. Prima postare de pe pagina de Facebook, care are 3.100 de aprecieri, este de pe 1 mai, când și-a schimbat imaginea de profil.

„Noi suntem cei care credeam că examenul de Bacalaureat ne va schimba viața… Poate în acea zi, termometrul va arăta mai mult de 37, sigur hârtiile able nu vor avea texte după care să copiem, dar poate vor avea mici particule ale virusului...

Poate că toate emoțiile constructive se vor simți sufocate de presiunea măștii de pe față sau a combinezonului pe care îl purtăm pentru a-i proteja pe cei dragi, la care ne întoarcem acasă. Poate că vom reuși, poate vom lua Bacalaureatul, poate vom lua chiar o notă mare, dar poate peste doar câteva zile vom da un alt test, iar el va ieși pozitiv….

Pentru ca toate acestea să nu devină o tristă realitate, ne-am născut noi, Mișcarea Elevilor din România…”, se arată în a doua postare, din 2 mai.

După ce arată că nu toți elevii au urmat cursuri online (materia predată la distanță, de pe semestrul doi, nu intră în probele de examen n.red.) și se îndoiește de condițiile sanitare din școli, Mișcarea Elevilor propune:

„anularea Bacalaureatului și echivalarea notei cu media materiilor alese pentru examen din anii precedenți”.

Am vrut să intrăm în legătură cu reprezentanții „Mișcării Elevilor”, dar nici pe pagina de Fb nu există persoană de contact.

Intră în scenă pastorul Terheș

Pe pagina de Fb a „Mișcării elevilor” există un serial susținut de elevi (fără fotografii, linkuri spre conturi valide de FB), intitulat „Jurnal de confesiuni”. Este citat și „un profesor” tot anonim care declară: „Consider că, examenele naționale nu au o miză și nici nu au prea avut până acum. În acest an ar trebui anulate pentru a evita expunere inutilă.”

Pe pagina de FB există 13 astfel de confesiuni și o imagine cu patru elevi din Mișcare care se întâlnesc cu europarlamentarul Cristian Terheș, ales pe listele PSD prin influența lui Dan Voiculescu. Elevii poartă mască, Terheș, nu.

Elevii sunt o avocată care contestă COVID 19

Zilele trecute, portalul dcnews.ro, controlat de Bogdan Chirieac și apropiat de PSD, a publicat, în exclusivitate, „Un memoriu al Mișcării elevilor”. Știrea e preluată de Antena 3 dar și de Mediafax. Agenția de presă nu oferă niciun background legat de cine reprezintă această Mișcare.

Memoriul se adresează ministrului Educației Monica Anisie și este făcut de „subscrișii Mișcarea Elevilor din România și Cabinetul de avocat Diana Iovanovici-Șoșoacă”.

După ce invocă starea de urgență, care a fost urmată de cea de necesitate și suspendarea cursurilor, se solicită „anularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat și promovarea claselor a VIII-a și a XII-a prin calcularea medilor celor patru ani de studiu care să constituie media de admitere ce ar înlocui media celor două examene”.

Nimeni din partea Mișcării Elevilor nu semnează documentul.

Memoriul elevilor este semnat doar de avocata Diana Iovanovici Șoșoacă și nimeni altcineva. Se păstrează aceeași secretomanie legată de cine sunt reprezentanții acestei „Mișcări a  Elevilor”.

Memoriul, la finalul căruia există doar data și ștampila casei de avocatură, invocă faptul că statul nu poate asigura normele sanitare și igience pentru copii și aduce argumente de natură socio-psihologice pe care le preia din presa românească.

Moare de spaima COVID în școli, care nu există în relitate

Avocata Diana Iovanovici Șoșoacă acționează în numele „Mișcării Elevilor”. În Memoriul pe care l-a parafat crede că examenele trebuie anulate pentru că pun în pericol sănătatea participanților.

Pe pagina sa de Facebook, unde este extrem de activă, avocata crede, dimpotrivă, că prin COVID autoritățile nu vor decât să reducă libertățile, iar virusul nu este de speriat.

Diana Iovanovici se pronunță împotriva termoscanării, a luării temperaturii și a purtării măștii (este extaziată atunci când un coleg de la o instanță din Cluj a venit cu o cagulă în loc de mască).

Preia postări care spun că virusul este o exagerare:

„Bă eu am prins și Cernobîlu, da parcă nu a fost așa isterie..”

"Nu mulțumim ! In caz de rezultat pozitiv, 14 zile de arest la domiciliu ?! Iar după 14 zile se poate prelungi dacă ieși din nou pozitiv. Sunt persoane care sunt de 60 zile în carantină continuă pentru că ies mereu positive”.

„Spitalul Colentina închis doar Pentru COVID. Are 900 de paturi! Sunt doar 77 de pacieți cu COVID. Bolnavii cornice mor netratați”

„Transformați în sclavi de cei care trebuie să ne poarte de grijă.”

La un articol intitulat „Grecia a renunțat la testul COVID pentru turiști”, reacția avocatei este: „Grecia s-a trezit la realitate”.

Îl preia pe Elon Musk care spune că „decesele de COVID sunt umflate”.

Pe documentul care anunță măsurile COVID din perioada stării de urgență scrie: Atenție! MĂSURI IMPOTRIVA VIETII! ESTE REA-CREDINTA, NU NESTIINTA!”

Preia o postare care spune: „Medicii si specialiștii din întreaga lume, încep sa vorbeasca despre realitatea acestei pandemii. Adevărul începe să iasă la lumină pe zi ce trece.

Marea manipulare coronavirus va fi dezvăluită”.

Un film despre „spaima de COVID”

După atâta luptă cu „minciuna coronavirus”, pe 16 mai este publicat filmul de prezentare al Miscarii Elevilor din România „pentru gasirea solutiilor viabile cu privire la examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat!”

În deschidere vorbește tocmai avocat Diana Ivanovici Șoșoacă. Ea spune că Mișcarea Elevilor este „cea mai coerentă și activă organizație de profil”.

În fapt, Mișcarea a fost înființată acum trei săptămâni și nu are nicio altă activitate. Primul elev care vorbește în clip contrazice exact credințele exprimate de avocat pe pagina de FB. „Consecințele grave asupra sănătății reprezintă un prim argument că statul se află în imposibilitatea asigurării unor condiții minime de siguranță”, spune Denis care este urmat de Raluca, Darius, Ștefania, Sebastian, Anastasia și Ștefan.

Care este miza anulării examenelor finale

Anularea examenului de Evaluare Naționale și accederea în liceu pe baza mediilor generale și nu a unui examen național ar distorsiona ierarhiile. Pentru că o notă/medie de zece se obține mai greu în București decât într-o urbe de provincie.

La fel s-ar întâmpla și în cazul examenului de bacalaureat. O medie de 8 se obține cu mult mai multă trudă într-un liceu de informatică din Capitală decât într-un liceu industrial dintr-un oraș mai mic al țării.  

Pe baza notelor de la evaluarea națională și bacalaureat se intră la liceu, respectiv facultate.

Dar miza anulării bacalaureatului este și mai însemnată dintr-un alt punct de vedere. Elevii care au picat examenul de clasa a XII-a în anii trecuți, pot lua bacalaureatul doar arătând carnetul cu mediile ulltimului an/ani de studiu.

Prin anularea examenelor cerută de Mișcarea Elevilor, sindicate, Gabriela Firea sau Liviu Pop, toți elevii din generațiile trecute vor primi cadou bacalaureatul dacă au media generală peste șase.

Numărul celor care nu au luat bacalaureatul anii trecuți este foarte mare:

2019: nu au luat bacalaureatul 37%

2018: nu au luat bacalaureatul 31%

2017: nu au luat bacalaureatul 28%

2016: nu au luat bacalaureatul 31%

2015: nu au luat bacalaureatul 32%

2014: nu au luat bacalaureatul 34 %

În 2019, din 136.087 de candidaţi din toate promoțiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare), 86.794 au luat peste media 6.

Un număr de 20-30 de mii de elevi, care ar fi picat examenele anul acesta (aproximare făcută pe baza procentelor din anii trecuți), ar primi diploma de bacalaureat doar pe baza mediilor din anii anteriori.

Există și o problemă în contextul anulării examenului de Bacalaureat.

Prin anularea examenelor, un elev care are media peste 5 dar sub 6 a picat Bacalureatul. Dacă s-ar fi susținut Bacalaureatul clasic, el ar fi putut intra în examen, să obțină media șase (minimă) și astfel să promoveze.

Firea refuză și ea examelene finale

”Sunt în totalitate contra susținerii examenelor naționale. Am primit o mulțime de scrisori de la elevi, părinți, care ne solicită nouă să oprim acest lucru, chiar dacă nu avem putere să facem ceva.

Cred că diminuează foarte mult capacitatea și de concentrare și de echilibru mental pentru a da acel test. Cred că propunerile făcute de asociațiile elevilor și profesorilor sunt foarte corecte. Cred că se găsea o soluție.

Consider că media ultimului an sau a ultimilor ani e o soluție. Nu ne putem minții, un elev de nota 10 nu poate lua 4 în pandemie, un elev de nota 4 nu poate lua zece”, a declarat Gabriela Firea la un post TV, duminică.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a venit primul cu ideea anulării examenelor de bacalaureat. 

Elevii și studenții o contrazic

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Petrișor Țucă, crede că anularea examenelor este o idee nocivă:   

„Sunt multe generații de elevi care s-au înscris la examenul de bacalaureat și nu au luat notă de trecere. Acum, li se deschide posibilitatea de a-și echivala nota finală de la bacalaureat cu notele obținute în anii de liceu și ulterior să se înscrie la o universitate din țară. Asta ar putea afecta calitatea învățământului.

Există diferențe de notare nu doar între orașe și școli, ci și între profesorii acelorași școli. Dacă s-ar ajunge aici, universitățile ar trebui să organieze propriile examene de admitere pentru a nu se prejudicia calitatea învățământului superior”.

La rândul său, președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup spune că nu este de acord cu anularea examenelor de bacalaureat. „Avem decalaje și diferențe nejustificate de notare în același microsistem de învățământ. Diferențele de notare din mediul rural, în comparație cu mediul urban, sunt foarte mari. Nu suntem în punctul de vorbi de un sistem de notare echitabil”.

Amândoi tinerii au făcut aceste declarații pentru Newsweek România.

Întrebări adresate doamnei avocat Diana Iovanovici, la care nu am primit răspuns

1.     Vă rog să îmi spuneți cine face parte/conduce/reprezintă Mișcarea Elevilor ?

2.     Care este motivul pentru care Memoriul este semnat doar de dvs nu și de elevi ?

3.     Vorbiți în clip de fpatul că Mișcarea Elevilor este „cea mai coerentă și activă organizație de profil”. De pe site/pagina de Fb nu rezultă că Mișcarea ar fi avut alte activități, primele postări fiind de pe 1 mai 2020. Puteți detalia?

4.     Nu credeți că anularea examenelor de final de an și finalizarea claselor a VIII-a și a XII-a pe baza mediilor generale ar distorsiona ierarhiile ? Acest lucru ar „denature” și admiterea la facultate care se face pe baza mediei finale de la Bacalalureat? (Notarea are un grad mare de relativitate nu doar in funcție de oraș / școală dar și în cadrul aceleiași unități de învățământ).

5.     Cum apreciați faptul că un număr de 20-30 de mii de elevi, care ar fi picat examenul de Bacalaureat de anul acesta (pe baza statisticilor din anii trecuți) vor primi, totuși, diploma pe baza mediilor din anii anteriori?

6.     Deși invocați pericolul COVID pentru sănătatea elevilor, pe pagina dvs de Facebook, considerați că virusul este parte a unei conspirații prin care se dorește asuprirea libertăților individuale. Cum explicați?

Vă rog să îmi comunicați dacă vă pot contacta Pentru a sta de vorbă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te