miercuri 15 octombrie
EUR 5.0885 USD 4.3738
Abonează-te
Newsweek România

Ceaiul poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Data publicării: 15.10.2025 • 19:31
Femeie care își toarnă o ceașcă de ceai - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie care își toarnă o ceașcă de ceai - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
O femeie care ține o cană cu ceai în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
O femeie care ține o cană cu ceai în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Ceaiul poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor. Femeile care beau 1-3 căni de ceai verde zilnic pot avea rate mai mici de slăbire a oaselor și pierdere a masei osoase.

Ceaiul este o băutură care se obține prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei în apă fierbinte. 

Acesta are o istorie veche, care își are originile în China antică, unde, potrivit legendei, a fost descoperit în jurul anului 2737 î.Hr. pe vremea împăratului Shen Nong.

Ceaiul poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Plantele folosite pentru infuzii în ceai au dovedit, de-a lungul istoriei, că dețin diverse proprietăți benefice pentru sănătate.

Multe dintre ele sunt cunoscute pentru efecte calmante, digestive, antiinflamatoare sau energizante.

De curând, cercetătorii au descoperit că femeile care consnumă între 1 și 3 cești de ceai verde zilnic au o rată mai mică de slăbire a oaselor și de pierdere a masei osoase.

Beneficiile antiinflamatorii au legătură cu efectele pozitive asupra sănătății oaselor

Aceștia cred că beneficiile antiinflamatorii pe care ale plantelor din ceai au legătură cu efectele pozitive asupra sănătății oaselor. 

Unele studii sugerează că, în cazul femeilor aflate la postmenopauză, compușii vegetali din ceaiul verde, pot avea efecte similare estrogenului.

O femeie care ține o cană cu ceai în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

O femeie care ține o cană cu ceai în mână - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Acest lucru ar contribui la menținerea sănătății oaselor după scăderea naturală a nivelului de estrogen caracteristică acestei etape a vieții.

Femeile care au consumat maxim trei căni de ceai verde zilnic nu au dezvoltat osteoporoză

Un studiu din anul 2022 care a inclus peste 3.500 de femei aflate la postmenopauză a constatat că participantele care au consumat maxim trei căni de ceai verde zilnic nu au dezvoltat oase slăbite și osteoporoză, comparativ cu femeile care nu au consumat ceai verde, fie au consumat mai puțin de o cană pe zi. 

Majoritatea cercetărilor privind legătura dintre consumul de ceai și efectele pozitive asupra sănătății oaselor s-au bazat pe date observaționale.

Cercetătorii din China au realizat studii care au schimbat perspectiva privind datele  observaționale.

Aceștia au efectuat analize de randomizare mendeliană, ceea ce a însemnat că au folosit variații genetice pentru a trage concluzii și a controla variabilele care ar putea afecta rezultatele.

Citește și: Băutura cu miere, lămâie și ghimbir care te scapă de răceală vara. O prepari acasă în 5 minute

Cercetătorii au căutat să vadă cum se îmbunătățește sau nu densitatea minerală osoasă totală a corpului în funcție de consumul de ceai.

Densitatea minerală osoasă este un marker al rezistenței osoase

Densitatea minerală osoasă sănătoasă este crucială deoarece este un marker al rezistenței osoase și al sănătății generale a oaselor. 

Rezultatele au arătat că indivizii cu o înclinație genetică spre consumul mai mare de ceai aveau o probabilitate mai mare de a-și crește densitatea minerală osoasă.

Cercetătorii au spus că studiul lor a infirmat concepția greșită conform căreia consumul de ceai duce la osteoporoză.

În prezent, oamenii de știință pot doar deduce că acesta ar putea fi cazul în rândul persoanelor înclinate să bea ceai.

Alyssa Smolen, medic nutriționist certificat în medicină și dietetician din New Jersey, a declarat că nu este surprinsă de rezultate.

Citește și: Ce băutură trebuie să bei vara în loc de cafea? Te răcorește și te energizează

„Pentru publicul larg, consumul de ceai este considerat un component sănătos și, în mod normal, nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății”, a declarat ea pentru Verywell.

„Rezultatele confirmă doar beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai, în special pentru o populație mai în vârstă.” a mai adăugat Alyssa Smolen

 

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră