VIDEO Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, în ritm românesc. Întârzieri de 7 ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.04.2024 - 16:54
Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, în ritm românesc. Întârzieri de 4 - 7 ani - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, în ritm românesc. Întârzieri de 4 - 7 ani - Foto: CFR Infrastructură
Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, în ritm românesc. Întârzieri de 4 - 7 ani - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, pentru ca trenurile să „zboare” cu 160 km/h între Brașov și Curtici, a început încă din 2011. Dar, lucrările merg în ritm românesc. Unele tronsoane acumulează întârzieri și de 4 - 7 ani.

SHARE

Coridorul Feroviar IV Pan European Brașov - Curtici, care leagă practic România de Europa de Vest, are o lungime totală de 475 de kilometri.

Se va merge cu 160 km/oră

Primele lucrări de reabilitare au început, în decembrie 2011, pe lotul Coslariu - Vințu de Jos (33,02 km), și au fost gata în decembrie 2023, după 12 ani. 

Iar la ora actuală, din cei 475 de kilometri, sunt refăcuți în proporție de 99%-100% cam 333 de kilometri, între Brașov și Simeria, conform datelor CFR Infrastructură.

Citește și: VIDEO CFR investește 1,2 miliarde lei pentru 120 km/h pe București - Craiova. În UE, viteza e dublă

Pe restul de 141 de kilometri (Reabilitarea liniei CF frontieră Curtici - Simeria parte componenta a Coridorului IV Pan European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, Tronsonul 2: km 614-Gurasada şi Tronsonul 3: Gurasada - Simeria), însă, unde șantierele au început în 2017, stadiul lucrărilor e între 69% și 92%, iar specialiștii Asociației Pro Infrastructură raportează că se înregistrează întârzieri și de 4-7 ani. 

Trei dintre cele mai importante zone rămase neterminate sunt Bătuța, Sălciva și Brănișca.

Citește și: Cine a fost primul român care a mers cu trenul? Când s-a inaugurat prima cale ferată în România?

“Din cei 141 de cale ferată dublă modernizată pe tronsonul feroviar KM 614 – Simeria, care traversează pe toată lungimea sa Valea Mureșului, circa 77 km reprezintă traseul inițial al liniei, noile variante de traseu fiind construite de la ZERO pe cca 64,5 de km, o reconfigurare a liniei care va permite atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h pe 89% din lungimea totală a tronsonului, 120 km/h pe 6%, iar pe 5% din lungime se va circula cu viteza de 100 km/h“, conform CFR Infrastructură.

Concret, pe tronsonul Simeria – Gurasada – KM 614, trenurile circulă cu viteze de 120-160 km/h pe următoarele sectoare de cale ferată, unde sunt finalizate lucrările de modernizare: Glogovat – Ghioroc (160 km/h), Ghioroc – Păuliș HM – Radna – Milova – Bârzava Nouă HM (120 km/h), Vărădia – Săvârșin – Ilteu HM (120 km/h) și Mintia – Deva – Simeria (120 km/h).

„Clădirile de călători din stațiile de cale ferată, construite în marea lor majoritate în perioada 1910 – 1950, prind deja forma așteptatelor clădiri moderne, stadiul de execuție ajungând la 85%%, la unele obiective.

Publicul călător se va bucura de facilități la standarde europene – scări rulante, lifturi, pasarele pietonale, peroane la liniile principale, peroane intermediare și copertine, parcări auto etc – în toate stațiile, haltele și punctele de oprire de pe întregul traseu – Hm. Ghioroc, H.M./P.O Păuliş, stația Radna, stația Milova, PO Conop, stația Bârzava, stația/PO Vărădia, PO Lalalșinț, Hm Bata, stația Săvârşin, stația/Hm Câmpuri Surduc, stația Ilteu, PO Salciva, PO Tisa, Ilia, Mintia, stația Deva și Simeria, construcții civile care vor asigura inclusiv facilități pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale, auditive şi/sau locomotorii“, mai transmite CFR Infrastructură.

Reabilitarea Coridorului Feroviar IV Pan European, în ritm românesc. Întârzieri de 4 - 7 ani

„Simeria-Ghioroc: tot mai e (mult) de lucru după 6 ani din care 3 de întârziere.

Cele 4 loturi de reconstrucție a magistralei dintre Simeria și Km 614/Ghioroc au contracte semnate din 2017 și se înscriu în trendul general al depășirilor de termene de pe vestitul Coridor Feroviar Rin-Dunăre.

Trei dintre cele mai importante zone rămase neterminate: Bătuța, Sălciva și Brănișca.

La Bătuța, deși tunelul de 700 metri executat de WeBuild este gata, obținerea hârtiilor pentru defrișarea unor tufe de la intrarea estică (dinspre Simeria) a blocat timp de 5 ani consolidările de pe versanți. Una din consolidări a ajuns la cotă, dar mai e mult de muncă la cealaltă.

Se speră la o deschidere în 2024 a variantei Bârzava-Vărădia prin tunel, dar avem motive serioase să ne îndoim.

Estimarea noastră rămâne 2025, așa cum am scris pe harta interactivă. Așadar, sectorul Bârzava-Ilteu va întârzia 4-5 ani.

O altă zonă critică este la Vărădia, blocată 6 ani în arheologie. Deși aici sunt progrese recente cu strămutarea Cetății Vărădia, nu știm dacă firul nou va trece pe locul cetății în 2024.

La Sălciva, salba de tuneluri a Aktor mai are câțiva ani buni. Tunelul de peste 700 metri este săpat mai puțin de jumătate, la polată mai este mult de lucru, iar tunelul dinspre Arad este neatacat. Estimarea noastră este 2026, cu indulgență, deci tronsonul va întârzia 5-7 ani.

La Brănișca, salba de 3 poduri noi peste Mureș a fost blocată ani de zile de o linie electrică aparent greu de mutat și de arheologia de la Castrul Micia.

Sperăm totuși că trenurile vor circula în 2024 pe noile poduri construite de FCC. Însă lotul nu va putea fi recepționat în acest an, așadar și aici vorbim de o întârziere de 4-5 ani”, apreciază specialiștii Asociației Pro Infrastructură, într-o postare pe Facebook. 

Citește și: CFR ia locomotive din Franța cu 9.000.000 €/bucata. Suedia cumpără de 3 ori mai ieftin de la Craiova

Graficul de reabilitare a Coridorului Feroviar IV Pan European Brașov - Curtici

Stadiul lucrărilor de reabilitare a căii ferate KM 614 – Simeria

- Subtronsonul 2a: Km 614-Bârzava: 92,21%
- Subtronsonul 2b: Bârzava - Ilteu: 88,40%
- Subtronsonul 2c: Ilteu - Gurasada: 69,06%
- Tronsonul 3: Gurasada - Simeria: 82,90%

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te