Modernizarea căilor ferate din România merge în ritm de melc, deși infrastructura e la pământ, în general, viteza medie comercială ne depășind 40-45 km/h. Pe un tronson vital, de doar 22 km, de exemplu, lucrările au acumulat deja 5 ani întârziere și vor mai dura 3-5 ani.
CFR Infrastructură a anunțat că modernizează Halta Neptun, care deservește stațiunile Neptun și Olimp, unele dintre cele mai frumoase și liniștite de pe Litoral, cu circa 3.300.000 €. Dar, planul e cel puțin ciudat. Noile case de bilete și WC-uri vor fi în containere modulare.
Magistrala de 1.780.000.000 lei pe care trenurile „zboară” cu 160 km/h pe valea Mureșului, parte a principalului coridor feroviar al țării, Curtici - Constanța, trebuia să fie gata, dar e departe de finalizare. Un pod proiectat prost poate aduce o întârziere de 6-7 ani.
Mergi cu trenul pe Litoral? Știi când pleci, nimeni nu știe când ajungi. Până la această oră, recordul zilei este deținut de un tren rapid CFR care a reușit să ajungă în această dimineață, când încă nu era caniculă, de la București la Constanța în aproape 6 ore.
A început modernizarea căii ferate Cluj – Oradea. Pe lotul 1, Cluj-Aghireșu, lucrările costă 1.600.000.000 lei, fără TVA, pentru ca trenurile să poată rula cu „high speed ardelenesc”, cu viteză de 100 km/h în loc de 80 km/h.