Un nou „ciot” din Autostrada Unirii prinde contur pe hârtie. Are 30 km. Gata în 2027?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.01.2024 - 17:35
Un nou „ciot” de 30 km din Autostrada Unirii prinde contur pe hârtie. Are 30 km. Gata în 2027? - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un nou „ciot” de 30 km din Autostrada Unirii prinde contur pe hârtie. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se laudă că la 1 februarie 2024 va începe proiectarea și că la sfârșitul lui 2026 va fi gata. La ora actuală, nu se lucrează pe niciun kilometru al A8.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat pe Facebook că la 1 februarie 2024 va începe proiectarea Secţiunii 3 a A8 (Autostrada Unirii) Leghin-Târgu Neamţ, care are aproape 30 de kilometri, şi va fi urmată de construcţia propriu-zisă care va avea o durată de 24 de luni. Valoarea contractului este de 1,56 miliarde de lei fără TVA, bani proveniţi din PNRR.

Citește și: România și Moldova, legate de 4 noi poduri peste Prut, unul la nivel de autostradă. Când vor fi gata

Un nou „ciot” de 30 km din Autostrada Unirii prinde contur pe hârtie. Are 30 km. Gata în 2027?

”Această etapă va dura 6 luni şi va fi urmată de construcţia propriu-zisă care va avea o durată de 24 de luni, potrivit Ordinului de Începere emis de CNAIR.

Constructorul român are la dispoziţie 1,56 miliarde de lei (fără TVA) - sumă asigurată prin PNRR - pentru a finaliza lucrările şi pentru a da în circulaţie cei 29,9 km, prevăzuţi în contract, până la sfârşitul anului 2026”, a explicat Sorin Grindeanu.

Citește și: 400 de angajați, plătiți și cu 14.000 lei/lună la o companie de stat care de un an nu funcționează

Ministrul Transporturilor a anunţat, în iulie 2023, că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru proiectarea şi execuţia Secţiunii 3 a Autostrăzii Târgu Mureş-Târgu Neamţ (Leghin-Târgu Neamţ), cu o lungime de aproape 30 de kilometri.

La rândul său, Cristian Pistol, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), preciza că asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL a fost desemnată câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 3 a autostrăzii TârguMureş - Târgu Neamţ, relatează News.ro.

A8 - Autostrada Unirii are 310 km. Nu se lucrează pe niciun kilometru

Anul 2024 a început fără niciun șantier pe tot parcursul celor 310 km ai autostrăzii A8, de la Tg. Mureș la Ungheni.

Termenele pentru finalizarea documentației de proiectare pentru tronsonul ieșean al Autostrăzii Unirii au fost amânate până în 2025.

Citește și: Când se va circula pe autostrada A8? Proiectul pare „înghețat” în sertarele Guvernului

Autostrada Unirii este împărțită în 4 secțiuni. Secțiunea 1, Targu Mures - Miercurea Nirajului (24,4 km), este încă în licitare, Secțiunea 2, Miercurea Nirajului - Leghin (159,2 km), este planificată, Secțiunea 3, Leghin - Targu Neamt (29,91 km), e, teoretic, în execuție, și ar trebui să fie gata în 2026, iar restul lungimii până la 310 km e tot la stadiul de desen pe hârtie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te