Se pregăteşte amplasamentul noului spital din Oradea, proiect de 30 de milioane de euro

DE Valentin Mirică | Actualizat: 22.03.2021 - 16:50
Foto: Facebook Florin Birta

Primăria Oradea a anunţat că se pregăteşte amplasamentul noului spital din municipiu, din strada Vlădeasa, pe un teren de 2,5 hectare, cu o valoare estimată a proiectului de 30 de milioane de euro, investiţie pe care intenţionează să o realizeze din fonduri europene.

SHARE

"În aceste zile se lucrează la pregătirea amplasamentului, prima etapă constând în demolarea edificatelor şi evacuarea resturilor din fostele clădiri ce au aparţinut cândva armatei, respectiv unităţii de grăniceri," se arată în comunicatul primăriei.

Demersurile pentru construirea acestui nou spital au pornit efectiv anul trecut, în noiembrie 2020, când primarul Florin Birta, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp au anunţat intenţia celor trei instituţii de a colabora în vederea construirii noului spital în Oradea.

Municipiul Oradea a solicitat Judeţului Bihor, printr-o hotărâre de CL, transmiterea unei suprafeţe de teren în acest scop, fiind transmisă în proprietatea publică a Municipiului Oradea suprafaţa de circa 3 hectare teren, împreună cu clădirile de pe acest amplasament.

De asemenea, printr-o altă hotărâre de Consiliului Local, în decembrie, s-a aprobat luarea unor măsuri în vederea pregătirii acestui amplasament, iar în baza acestor acte administrative şi a documentaţiilor tehnice aferente a fost emisă autorizaţia de demolare.

Spitalul va avea 280 de locuri, valoarea estimată a proiectului fiind de 30 de milioane de euro, administraţia locală având intenţia de a realiza investiţia din fonduri europene.

Conform proiectelor, spitalul va fi de boli infecţioase şi pneumologie. El va cuprinde două secţii de boli infecţioase: 100 de paturi, dar şi o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situaţii epidemice. Totodată, va fi şi o secţie de pneumologie cu 100 de paturi, cu 30 de tuberculoză, pentru că noua construcţie va cuprinde toate acele condiţii necesare tratării pacienţilor cu boli transmisibile, cum este şi tuberculoza sau alte boli infecţioase.

Citește și: Record: Marea Britanie a vaccinat într-o zi 844.285 de persoane și a înregistrat doar 33 de decese


Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerinţelor secolului XXI, saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativă, în aşa fel încât transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc şi toate cele necesare ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

De asemenea, noul spital va avea şi o secţie proprie de terapie intensivă, o secţie proprie de imagistică, precum şi computer tomograf şi aparat radiologic. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te