Rabla Plus 2022: Bugetul pentru firme, epuizat într-o săptămână. 50%, la persoane fizice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.02.2022 - 17:37
Rabla Plus 2022: Bugetul pentru firme, epuizat într-o săptămână. 50%, la persoane fizice. / Foto: stirileprotv.ro

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat că bugetul disponibil pentru etapa I a programului Rabla Plus pentru persoane juridice a fost epuizat, la o săptămână după lansarea programului. La persoane fizice, disponibilitatea este de aproximativ jumătate.

SHARE

În programul Rabla Clasic pentru persoane fizice, care are un buget total de 100 de milioane de lei, s-au primit solicitări pentru 48,22 milioane (48,22%), iar disponibilul este de 51,78 milioane (51,78%).

La programul Rabla Plus pentru persoane fizice, bugetul total este de 110 de milioane de lei, din care s-au solicitat 59,22 milioane (53,84%) şi mai sunt disponibile 50,78 milioane (46,16%). 

Iar la programul Rabla Clasic pentru persoane juridice, bugetul total este de 17,5 milioane de lei. Solicitări s-au primit pentru 7 milioane (40%) şi sunt încă disponibile 10,5 milioane (60%).

Citește și: România curentată: 12.883 de mașini electrice „se bat” pe 2.086 de stații publice de încărcare

În ceea ce priveşte programul Rabla Plus pentru persoane juridice, s-au primit solicitări pentru tot bugetul, în valoare de 26,5 milioane de lei.

Ministerul Mediului a anunţat că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus - ediţia 2022 au început în 8 februarie, la ora 10.00, cu cel mai mare buget din istorie: 1,24 miliarde lei, relatează news.ro.

Citește și: SPECIAL Noutățile și „șmecheriile” Rabla 2022: Prima de casare și ecobonusurile, reduse din pix

Rabla și Rabla Plus 2022

În ceea ce priveşte programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
 
O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanţii având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Citește și: Petreceri cu avatar-uri dezbrăcate și sex în grup, pe Roblox, platforma de jocuri preferată de copii
 
Ministerul Mediului a precizat că, pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC; ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
 
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.
 
De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.

Citește și: EXCLUSIV Bibilioteca virtuală, deschisă „parțial” în anul școlar 2022-2023. Promisă din 2011
 
Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în system WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
 
De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
 
Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou. 
 
Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin cele două programe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te