Nokian angajează sute de români. Cât e salariul în fabrica de anvelope „mutată” din Rusia la Oradea

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 26.03.2024 - 10:09
Nokian angajează sute de români. Cât e salariul în fabrica de anvelope „mutată” din Rusia la Oradea - Foto: oradeaindirect.ro

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a „mutat” fabrica de cauciucuri din Rusia la Oradea, din cauza războiului din Ucraina. Construcția facilității a început în 2023 și e aproape gata, și se caută sute de angajați români.

SHARE

Fabrica de anvelope Nokian din România, prima din lume fără emisii de CO2, se ridică pe amplasamentul fostului CET II Oradea. Lucrările au început în mai 2023 și uzina e acum aproape gata. Primele anvelope Nokian făcute în România sunt programate să iasă pe poarta uzinei spre sfârșitul lui 2024.

Investiția finlandezilor se ridică la circa 650 de milioane de euro și creează aproximativ 550 de noi locuri de muncă.

Citește și: O anvelopă premium produsă și în România, pe primul loc în Top-ul celor mai bune cauciucuri de vară

Nokian angajează sute de români. Fabrica de anvelope „mutată” din Rusia la Oradea e aproape gata. Cât va fi salariul

Operațiunile de recrutare la Nokian Oradea au început de anul trecut și s-au accentuat în primele luni din 2024. Pe site-ul fabricii sunt disponibile, la ora actuală, locuri de muncă în diferite domenii, precum Quality System Coordinator, Manipulant Marfa, Environmental Specialist, Magazioner Mentenanta, Health and Safety Specialist, Tehnician Electromecanic, Automation Engineer, Operator Producție, Mixing Laboratory Team Leader, Maintenance Supervisor și Open Application.

„Echipa va fi un mix dintre expaţi Nokian şi executivi locali, dar pe parcurs va fi una operată şi condusă de români. Acum evaluăm piaţa forţei de muncă şi lucrăm cu agenţii locale de recrutare pentru noi angajaţi. Recrutarea va avea loc în două faze – începem cu oameni care vor veni de la fabricile din SUA şi Finlanda, dar vorbim de 2-3% din angajaţi.

Citește și: România, pe harta celor importanți producători de anvelope pentru autovehicule din lume

550 de angajaţi vor lucra acolo în total şi vor fi recrutaţi din Oradea şi vor fi pregătiţi acolo”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, supply operations, Nokian Tyres.

Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres din Oradea va fi de 2.070 euro lunar, potrivit infooradea.ro

Fabrica Nokian de 650 milioane € de la Oradea va produce 6 milioane de cauciucuri pe an. Guvernul a aprobat un grant de 99 milioane €

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, a renunțat la fabrica sa din Rusia din cauza războiului cu Ucraina și a ales Oradea pentru o nouă uzină în valoare circa 650 milioane €. Guvernul României le-a aprobat finlandezilor un grant de 99,55 milioane €.

„Un nou proiect de investiții va fi demarat la Oradea, cu sprijin guvernamental. Este o investiție care face obiectul memorandumului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyrs Plc, în contextul în care această companie are intenția să înființeze în țara noastră o unitate de producție anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028. Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană.

Capacitatea planificată de producție a noii unități este de 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație, ceea ce va include și avantaje legate de un nivel ridicat de automatizare și precizie.

Valoarea totală a investiției, nominal, este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro”, de declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința de Guvern din 18 ianuarie 2022.

Nokian Tyres PLC, producător finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, deținea la nivelul anului 2021 o cotă de piață de 2,47% în plan european, producând și livrând anvelope pe această piață din cele două locații de producție europene, Nokia (Finlanda) și Vsevolozhsk (Federația Rusă).

Unitatea de producție din Vsevolosk producea 82% din producția globală Nokian de anvelope pentru autoturisme (aproximativ 17 milioane de unități pe an), conform memorandului pentru acordarea ajutorului de stat de către Guvernul României.

România, una dintre cele mai importante țări de pe harta producătorilor mondiali de anvelope

Prin investiția finalndezilor de la Nokian, România devine una dintre cele mai importante țări de pe harta producătorilor mondiali de anvelope. În țara noastră există deja de ani buni fabrici de cauciucuri Michelin, Continental și Pirelli.

La sfârşitul lunii iunie 2022, Nokian Tyres a declarat că va iniţia o ieşire controlată de pe piaţa rusă, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. La sfârșitul lunii octombrie 2022, compania finlandeză Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft PJSC, pentru 400 de milioane de euro. Iar pe 1 noiembrie 2022, Nokian a anunțat o investiție de tip greenfield de circa 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică la Oradea.

Lucrările de construcție a fabricii de anvelope Nokian din România au început în mai 2023, iar primele anvelope Nokian „Made in România” vor ieși pe porțile acesteia spre sfârșitul lui 2024.
 
Nokian Tyres a anunțat fabrica de la Oradea va fi prima uzină cu zero emisii de CO2 din industria de anvelope.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te