Eșecurile birocrației bruxelleze în privința asigurării securității energetice și promovării tehnologiilor digitale, esențiale în competiția economică globală, și criza cu care se confruntă cea mai importantă economie de pe continent pun Europa într-o situație deloc de invidiat.
Deși pentru mulți, mai ales pentru cei care au prins perioada comunistă, libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală, paradoxal, simpatizanții ideologiei „woke” cred ca aceasta trebuie restrînsă pentru a nu afecta „sănătatea” discursului public și democrației .
Vladimir Putin privește confruntarea din Ucraina drept una cu Statele Unite care ar fi instalat un regim marionetă la Kiev.
O Europă fragilă economic, cu abordări și agende diferite în cadrul alianței transatlantice, din punctul de vedere al Franței, Germaniei, SUA și Marii Britanii, în privința crizei ucrainene, se confruntă cu o Rusie motivată, semnificativ întărită după pactul strategic cu China.
Departe de a fi o dispută tehnică, contenciosul dintre guvernul polonez și Comisia Europeană aduce la lumină o dispută esențială, între adepții federalismului și cei care văd UE ca o uniune de state suverane.