Dr. Martin S. Martin, invitatul lui Alexandru Lăzescu la iDebate – noul podcast al Newsweek Romania

DE Alexandru Lăzescu | Actualizat: 22.04.2024 - 18:35

De ce Donald Trump pare favorit în cursa prezidențială din SUA deși o parte din mass media îl descrie drept un pericol pentru democrație? De ce zeci de milioane de americani sunt hotărâți să-l voteze? Care sunt temele principale care domină agenda electorală de peste ocean?

SHARE

Sunt doar câteva întrebări la care încearcă să găsească răspunsuri publicistul Alexandru Lăzescu, alături de invitatul său, dr. Martin S. Martin, în primul episod al podcastului iDebate by Newsweek Romania.

Considerat unul dintre cei mai străluciți chirurgi cardiovasculari români ai generației sale, dr. Martin a decis să părăsească țara în 1985, stabilindu-se cu familia, cu care s-a reunit după un an și jumătate, în Statele Unite.

Citește și: Rusia amenință Occidentul: „Prezența militară NATO în flancul estic duce la escaladarea tensiunilor”

Într-o carte din 2014, „Cu mâna pe inimă, Corina Negrea în dialog cu Martin S. Martin”, și mai târziu, într-un episod din 2018 al emisiunii „Profesioniștii” realizată de Eugenia Vodă la TVR, medicul româno-american descria povestea plecării și a vieții sale ulterioare din America: „Două vieți, două țări, două nume”.

Dr. Martin S. Martin, invitatul lui Alexandru Lăzescu la iDebate – noul podcast al Newsweek Romania

După 1990, atunci când acest lucru a devenit posibil, a cultivat constant legăturile cu România, creând o punte solidă între cele două țări, cea natală și cea de adopție, pe care declară că le iubește în egală măsură.

De o bună bucată de vreme, editează și distribuie „Buletinul Clubului Român din Chattanooga”, o publicație lunară, ajunsă la numărul 150, care tratează o mare varietate de subiecte, de la politică, istorie, geopolitică la muzică și gastronomie.

Citește și: VIDEO Momentul istoric în care o dronă lovește sistemul de rachete rusesc BM-27 Uragan de 5.100.000$

Mai jos partea a doua a interviului.

Un fin cunoscător al realităților sociale și politice americane, dr. Martin a dorit să transmită și publicului român afecțiunea pentru patria sa de adopție prin cartea „America povestită unui prieten din România”, publicată în 2012 la Humanitas.

A urmat volumul „America la răscruce” (2017), în care, împreună cu Cristian Pătrășconiu, vorbea despre ceea ce el consideră a fi evoluțiile îngrijorătoare din Statele Unite. Asupra cărora a revenit ulterior, în 2023, într-o conferință din seria „Justiția Memoriei” intitulată „Corectitudinea politică și neocomunismul în America de azi”.

Podcastul iDebate by Newsweek Romania, moderat de publicistul Alexandru Lăzescu, va aborda teme majore de politică, geopolitică și economie, încercând să surprindă bătăliile ideologice ale lumii de azi sau impactul noilor tehnologii asupra vieții noastre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te