Cum poți ști dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.01.2024 - 19:01
Cum poți știi dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Cum poți ști dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână. Dar, atenție, nu se găsește nici în raportul oficial „RAR Auto-Pass”, nici în rapoartele privind istoricul vehiculelor furnizate de fel de fel de aplicații online contra cost.

SHARE

Cumpărarea unei mașini second hand este, de multe ori, o loterie. Poate avea vicii ascunse, poate să aibă kilometrajul măsluit, se poate să fi fost exploatată necorespunzător și, da, se poate să fi suferit și accidente. Prin urmare, pentru a limita la maximum șansa de a vă lua țeapă, autovehiculul trebuie verificat foarte atent. 

Atenție, însă, pentru a afla dacă mașina a fost sau nu lovită, nu vă bazați, de exemplu, doar pe raportul oficial „RAR Auto-Pass”, nici pe rapoartele privind istoricul vehiculelor furnizate de fel de fel de aplicații online contra cost!

Datele conținute de acestea pot fi privite doar ca orientative, pentru că se bazează pe raportările firmelor de asigurări și pe cele ale service-urilor.

Citește și: Ce mașini second-hand preferă românii: aduse de samsari, luate pe credit. Câți km și ce putere vor

În țările occidentale, unde neamțul, austriacul, francezul sau olandezul, de exemplu, își întreține și repară mașina, în general, la service-uri de marcă, nu „după program, fără acte, la prietenul de la garajul din colț”, datele din raportări pot fi cât de cât reale.

Dar, atenție, și occidentalii au început să facă „combinații” cu accidentele mai ușoare, care nu trebuie neapărat declarate, pentru că au piață mai ales în Europa de Est. Dacă apreciază că repararea le crește prea mult polița de asigurare Casco și nu merită, vând mașinile lovite românilor, bulgarilor, sârbilor, etc.. 

Samsarii abia le așteaptă. Le repară „la un prieten”, evident fără vreun document oficial, și le vând „țiplă”, drept nelovite. 

Nu în ultimul rând, „procedura” de reparare fără acte, pentru a beneficia de un cost cât mai redus, este pe larg folosită și de proprietarii de mașini din România.

Citește și:  „Șmecheria” făcută de samsarii de mașini care nu se vede la ITP, dar te poate costa scump. Soluția

Indiferent de situație sau motiv, dacă accidentul nu a fost declarat oficial la asigurător sau nu a fost făcută constatare ori reparație într-un service care înregistrează evenimentul în baza de date interconectată, dauna nu va figura în niciun raport de istoric auto, indiferent de ce promit RAR sau aplicațiile online. 

Cum poți ști dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână

100% nu poți fi sigur niciodată, de nimic. Dar, 99% poți afla dacă o mașină a avut sau nu accident dacă o duci s-o verifice fizic, pe rampă sau elevator, un specialist.

Dacă nu știi un mecanic bun, întreabă un prieten. Dacă tot nu găsești, programează o constatare la service-ul de marcă al mașinii și mergi împreună cu proprietarul (acesta poate obține de la service și istoricul mașinii din rețeaua oficială - revizii, kilometri etc.). De asemenea, și unele centre RAR oferă un serviciu de verificare pentru mașinile SH denumit „RAR eXpert”. 

Dacă ai vreun dubiu în ceea ce privește vopseaua mașinii, caută o unitate service care are micrometru special. Aparatul va „vedea” imediat dacă vreun element de caroserie al mașinii a fost sau nu vopsit. 

Citește și: RAR lansează RAR eXpert, un serviciu de verificare amănunțită a mașinilor SH scoase la vânzare

Cum poți afla gratuit și orientativ istoricul unei mașini înmatriculate în România și, contra cost, eventualele daune

Prin intermediul aplicației Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul RAR, cei interesați pot verifica gratuit istoricul oricărui vehicul care a trecut măcar o dată pe la RAR.

În plus, pe lângă istoricul unei mașini, cei interesați de o anumită mașină pot afla, contra cost (35 lei), și ce avarii a suferit aceasta de-a lungul timpului. Datele despre daunele unei mașini sunt preluate de la firmele de asigurări și acoperă majoritatea mașinilor înmatriculate în țara noastră.

Pentru a afla date despre o mașină, cei interesați trebuie să intre în secțiunea Istoric Vehicul de pe site-ul RAR (buton în partea superioară) și să furnizeze o adresă de e-mail și seria de caroserie sau de șasiu a mașinii.

Apoi, pe adresa de e-mail furnizată se va primi un cod de confirmare, care va trebui introdus în aplicație. Ulterior, pe adresa de mail se va primi raportul privind istoricul mașinii.

Suplimentar, dacă mașina apare cu daune în baza de date a RAR, aplicația semnalizează acest lucru și se poate merge la pasul următor, respectiv obținerea unor detalii despre daunele suferite de mașină.

În acest caz, după plata online a sumei de 35 de lei, se vor primi (tot prin e-mail) informații legate de daunele suferite de mașină precum:

- zona în care au fost avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
- intervalul valorii devizului de reparaţie;
- intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrat la data întocmirii devizului;
- dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
- dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te