Primăria Sector 2 nu mai are bani să reabiliteze gratuit blocurile. Rate 10 ani pentru proprietari

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.07.2022 - 11:27
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, anunță că următorul program de reabilitare va include 355 de blocuri și se va desfășura prin PNRR, dar „banii alocați nu ne vor ajunge decât pentru 15-30 dintre ele”. / Foto: Radu Mihaiu, Facebook

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, anunță că următorul program de reabilitare va include 355 de blocuri și se va desfășura prin PNRR, dar „banii alocați nu ne vor ajunge decât pentru 15-30 dintre ele”. Conform negocierilor cu BEI, proprietarii ar putea plăti rate 10 ani.

SHARE

Primarul Sectorului 2 din București a făcut, pe pagina sa de Facebook, un scurt bilanț al mandatului său în ceea ce privește reabilitarea blocurilor. 

„De la preluarea mandatului programul de reabilitări de blocuri a fost o prioritate pentru mine. Am alocat buget record an de an. Am adus la zi recepțiile. Am sporit controlul și tot odată calitatea lucrărilor. Una peste alta, în Sectorul 2 schelele pe blocuri au apărut ca ciupercile după ploaie.

235 blocuri au fost reabilitate (sau sunt în curs de) în acești 2 ani. Totuși, mai sunt multe care așteaptă”, a scris Radu Mihaiu. 

Citește și: Atenție la rovinietă! Amenzile cresc exponențial, pot ajunge și la 11.900 de lei (2.400 euro)

Proprietarii vor plăti o cotă parte din reabilitare, în rate, timp de 10 ani: 72,33 lei/lună la garsonieră, 111,64 lei la 2 camere, 143,30 lei la 3 camere, respectiv 183,63 lei la 4 camere

„Următorul program la care muncim va avea 355 blocuri. Avem acum și instrumentul PNRR, însă banii alocați ne vor ajunge pentru 15-30 dintre ele, în funcție de repartiția sumelor pe țară. Pentru marea majoritate din plan va trebui să contractăm un nou credit cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Dacă ne limităm doar la bugetul local cei rămași la rând vor aștepta mult prea mult.

Pentru un nou contract de finanțare BEI solicită să ne asigurăm că proprietarii contribuie financiar la lucrări. Luând în considerare reducerea costurilor la energie de care vor beneficia, BEI a calculat că 30% ar fi cofinanțarea corectă. Legea din România spune minim 10%. Încă negociem.

Citește și: FOTO „El Papucino”, modelul Dacia care circulă în Mexic, a dat pe spate toți zarzavagii

Despre câți bani vorbim și cum se va plăti?

Se va institui o taxă prin care vom calcula suma totală datorată de fiecare proprietar în funcție suprafața apartamentului și se va achita în tranșe egale, lunare, timp de 10 ani. Așadar contribuția fiecăruia nu va fi o povară extrem de mare.
Ca estimare (pentru o cofinanțare medie de 20%) avem: 72,33 lei/lună la garsonieră, 111,64 lei la 2 camere, 143,30 lei la 3 camere, respectiv 183,63 lei la 4 camere.

Foarte important de menționat! Multe categorii de persoane vor fi exceptate de la această cofinanțare:
- Pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie
- Persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflat în întreținere
- Persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie
- Veterani de război și soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora
Vestea bună e că acest nou contract de finanțare vine la pachet și cu un standard mai ridicat pentru eficientizarea energetică. Lucrările vor fi la un nivel actual cu tehnologia de azi. Ceea ce în definitiv va însemna un confort sporit pentru proprietari și o valoare crescută a imobilului.

Trăgând linie și adunând, sunt convins că este oportun să continuăm în același ritm programul de reabilitare și să contractăm acest credit. Chiar dacă o parte dintre noi, cei cu venituri peste medie, vor trebui să contribuie și ei cu o parte din nota de plată”, a scris Radu Mihaiu, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te