Familia care ne dezbină. Despre referendumul din 6-7 octombrie

DE Flavia Drăgan, Ramona Ursu | Actualizat: 06.10.2018 - 09:08

Referendumul din 6-7 octombrie a împărțit România în două tabere. Care sunt mizele definirii căsătoriei ca fiind numai între un bărbat și o femeie. Newsweek România vă prezintă argumentele pro și contra.

SHARE

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“, spunea, până acum, Constituția României. Cuvântul „soți“ este cel care a declanșat, în societatea românească, una dintre cele mai aprinse dezbateri din ultimele decenii. Dezbatere soldată cu o inițiativă cetățenească de modificare a legii fundamentale, inițiativă care a condus la referendumul din 6-7 octombrie.

De o parte, este viziunea Coaliției pentru Familie (CpF), inițiatoarea referendumului. Potrivit căreia Constituția ar trebui să specifice, în loc de “soți“, formula „un bărbat și o femeie“. Este o viziune împărtășită mai ales de oamenii cu vederi conservatoare, care constituie o largă majoritate în România, cel puțin conform sondajelor de opinie.

De cealaltă parte, există voci care consideră fie că această definiție ar reprezenta o restrângere a drepturilor minorităților sexuale, fie că demersul este inutil. Unii juriști afirmă că atât Codul civil, cât și Curtea Constituțională, printr-o decizie din 2016, interpretează cuvântul „soți“ prin formula „bărbat și femeie“. Prin urmare, referendumul nu ar schimba nimic din punct de vedere juridic.

CpF, care duce de mai mulți ani o campanie în numele „familiei tradiționale“, și-a nuanțat, în ultima perioadă, discursul, arătând că scopul consultării populației este doar de a proteja căsătoria. O poziție similară are și Biserica Ortodoxă Română, principala susținătoare a demersului, opinie împărtășită și de alte culte religioase.

Unele mesaje care au circulat în ultima vreme în spațiul public conțin, însă, și referințe directe la problema homosexualității. Un fenomen pe care unii îl consideră un pericol pentru societatea românească și, prin urmare, vor să elimine posibilitatea legalizării căsătoriei între cupluri de același sex, așa cum se întâmplă în multe state occidentale.

Chiar dacă dezbaterea pe o temă atât de sensibilă capătă adesea accente dure, care duc la dezbinarea unei societăți și așa extrem de divizate, chiar dacă se încearcă politizarea discuției în scopuri electorale, sunt și oameni care consideră că ea este necesară.

Newsweek România vă prezintă un dosar complet despre referendumul privind căsătoria, cu argumentele pro și contra, precum și miza votului din 6-7 octombrie. Așa cum le percep conservatorii și progresiștii, bisericile, politicienii, juriștii, grupurile creștine și activiștii pentru drepturile omului.

Citește dosarul Familia care ne dezbină

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Minori și persoane decedate au semnat pentru susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te