Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.10.2018 - 09:52

Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, susține referendumul pentru modificarea Articolului 48 (1) din Constituție.

SHARE

Filologul consideră că motivul pentru care statul acordă un certificat de căsătorie doar unui bărbat și unei femei este pentru că doar ei „pot să dea naștere unor copii pe care, prin căsătorie, se angajează să îi crească împreună“. 

„Scopul inițiativei este să asigure cetățenii că definiția nu poate fi schimbată peste noapte, de o majoritate din Parlament, așa cum a fost schimbat Codul penal în marțea neagră. Referendumul nu restrânge niciun drept, nu se introduce în dormitorul nimănui - dimpotrivă, alții se chinuie să scoată dormitorul în stradă -, ci dorește să securizeze definiția tot mai atacată în Occident a celei mai importante instituții umane: căsătoria. Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se poate naște o familie în cadrul căreia pot apărea natural copiii. În virtutea acestei utilități sociale (nașterea și creșterea copiilor), nu în virtutea amorului dintre doi adulți, statul recunoaște căsătoria ca instituție și îi acordă un certificat. Statul nu acordă certificate de dragoste sau de prietenie între bărbați, ci un certificat de căsătorie între un bărbat și o femeie, căci doar ei pot să dea naștere unor copii pe care, prin căsătorie, se angajează să îi crească împreună“, este de părere Adrian Papahagi. 

Profesorul respinge ideea confiscării referendumului de către PSD, menționând că toate partidele politice, în afara USR, au sprijinit inițiativa Coaliției pentru Familie. „PSD a susținut în diverse ocazii agenda LGBT în Parlamentul European, este votat de liderii mișcării LGBT, cum ar fi Vlad Viski, și a oferit locuri în parlament unor ong-iști care sprijină agenda LGBT, cum ar fi Remus Cernea. Simplul fapt că PSD e la putere nu transformă acest referendum într-o inițiativă a PSD, iar a-l boicota pe acest considerent e o greșeală. Iată, USR a depus un milion de semnături pentru un referendum („Fără penali în funcții publice“): dacă referendumul ar fi organizat peste câteva luni de majoritatea PSD-ALDE, oare USR ar îndemna la boicot împotriva propriei inițiative, doar pentru a se dovedi principial și coerent? Nu cred. Este deci greșit să lipești de PSD referendumul cerut de aproape trei milioane de cetățeni: cine exprimă așa ceva în spațiul public face un serviciu PSD. Nenumărați oameni vor vota «Da» la referendum și vor continua să voteze împotriva PSD - e cazul meu, al familiei și al prietenilor mei“, spune Adrian Papahagi. 

Sondaj: 95 la sută dintre români cred în Dumnezeu

Un sondaj realizat de Fundația Friedrich Ebert România, în primăvara lui 2018, arată că 95 la sută dintre români declară că ei cred  în Dumnezeu, 89 la sută se consideră religioși, iar 33 la sută spun că sunt „credincioși practicanți“. 79 la sută sunt de acord cu afirmația „este necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral“, iar 67 la sută cred că „homosexualitatea trebuie descurajată de societate“. 21 la sută spun că merg la biserică săptămânal, iar 27 la sută consideră că referendumul pentru definirea căsătoriei este foarte necesar.

Citește dosarul Familia care ne dezbină

Familia care ne dezbină. Despre referendumul din 6-7 octombrie

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te